Реклама / Ads
1| 5794 |21.08.2014 АКТУАЛНО

Изборът на съдия №1 - нито таен, нито равнопоставен

.
Публична демонстрация на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да убеди неправителствените организации и журналистите, че изборът на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25 септември ще е честен и равнопоставен.
 

Публична демонстрация на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да убеди неправителствените организации и журналистите, че изборът на нов председател на Върховния касационен съд (ВКС) на 25 септември ще е честен и равнопоставен.

Независимите наблюдатели бяха поканени да изпробват системата за електронно гласуване, чрез която ще бъде избран новият съдия №1. Целта на показното бе обявена от члена на ВСС Ясен Тодоров: " Да бъдат изчистени всички съмнения."

Като в ролева игра експертите и репортерите заеха местата на членовете на ВСС и под диригентството на Ясен Тодоров натискаха пултовете със зелено, жълто и червено копче, с които се изразява вотът "за", "въздържал се" и "против". "Виждате, че всичко е наред - човек гласува и системата коректно отчита вота му. Освен това никъде няма компютър, който да засича кой как е гласувал, излиза само разпечатка с броя на гласовете", обяви Тодоров.

Ентусиазмът му обаче не зарази останалите участници в експеримента, които един през друг започнаха да коментират, че са видели как е гласувал съседът им и няма тайна на вота.

Шефката на Съюза на съдиите Таня Маринова постави веднага основния проблем, заради който организацията настоява новият шеф на ВКС да се избира с бюлетини, а не електронно. "Вашата система не позволява да се гласува едновременно за двама кандидати, а това не е никакъв избор", каза тя. Тодоров потвърди, че при електронния вот кадровиците първо ще дадат гласа си за едната кандидатка за ВКС - Таня Райковска, а след това за другата - Павлина Панова.

"Вашата система е математически погрешна и променя изборните резултати. Когато се гласува първо за един, вероятността да бъде избран вторият намалява", обясни вицепрезидентът на Българската асоциация на софтуерните компании Явор Джонев, който присъства на демонстрацията. Поставен бе и друг проблем с електронния вот - че член на ВСС може да гласува "за" и за двамата кандидати и вместо да бъде обявен за невалиден, вотът му ще бъде признат от машината.

Има системи, при които може да се гласува едновременно за до 8 души, но те струват 30 000 евро, а ние ги нямаме, каза Тодоров. Докато той убеждаваше наблюдателите в сигурността и качествата на електронното гласуване за шеф на ВКС, петима негови колеги излязоха с декларация. В нея те обявиха, че показното за медиите и неправителствения сектор е организирано без тяхно знание и се обявиха за гласуване с бюлетини.

Днес същата демонстрация ще бъде направена пред европейските посланици. Според Тодоров дори те да не харесат системата, вече е късно да бъдат променени правилата така, че на 25 септември за съдия №1 да се гласува с бюлетини.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 12567 |20.04.2012 Инфаркт уби съдия от Конституционния съд . 2| 6001 |21.06.2010 Щерката на съдия Пенгезов се отказа от имот в Приморско . 29| 12327 |04.06.2010 Клип с пиян окръжен съдия разтърси Русе . 12| 9672 |16.03.2010 Засякоха Брат Галев с върховен съдия, оказа се партенка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads