Реклама / Ads
2| 15796 |27.10.2007 АКТУАЛНО

Избори или бране на гъби - всеки преценява сам

.
Отново е време за избори за местна власт. През последните 18 години обаче за изборния ден бе възприет и израза „бях за гъби". Автор на крилатата фраза е вече покойният министър-председател Андрей Луканов.
 
Честа можем да прочетем израз като „Дъжда вали, време е за избори или за гъби". В употреба са и „Май пак ще сме за гъби, но този път за евро...", социологическата агенция Алфа рисърч дори обяви по следния начин резултати от свое проучване: „Все повече избират гъби пред урните".

Така че, ядлива или отровна, гъбата вече е част от политическия речник.

В такъв случай няма да са ни излишни няколко съвета от стари гъбари.

 

Гъбите са без съмение безценен природен ресурс. У нас са известни около 4500, а по света са около 20 000 вида. Специалистите-миколози и експертите по опазване на биоразнообразието все по-често обръщат внимание на нуждата от опазване на гъбното наред с растителното и животинското разнообразие. Но в крайна сметка нека не забравяме, че опазването зависи от всички нас.

При събирането на гъби за храна или с други цели трябва да се спазват някои прости неща.

13 златни правила за отношениета човек - гъби:

1. Изучете добре белезите на ядливите гъби и подобните им отровни видове

2. Събирайте за храна само гъби, които познавате добре. Ако имате дори и най-малки съмнения  - не я събирайте!

3. Използвайте нож за събиране на гъбите, а не ги изскубвайте. 

4. Не унищожавайте гъбите, които не познавате. Вредни гъби няма и всяка гъба има своето място в природата.

5. Не събирайте редки видове гъби.

6. Събирането на гъби е абсолютно забранено в резерватите и в други защитени територии.

7. Събирайте само здрави, добре развити гъби.

8. Никога не събирайте всички гъби в едно находище. Гъбите не са неизчерпаем природен ресурс и специалистите препоръчват поне 30% от плодните тела да бъдат оставени.

9. Транспортирайте гъбите в книжни пликове или отворени съдове, а не в найлонови.

10. Задължително след като се приберете, още веднъж проверете всяка гъба.

11. Отделете и изхвърлете натрошените при транспортирането парчета от плодни тела, които не могат да бъдат идентифицирани със сигурност.

12. Забравете народните вярвания, че потъмняването на сребро при допир, посиняването на месото, и прочие подобни, са признак, че дадена гъба е отровна. Твърденията, че щом една гъба е наядена от животни, е ядлива, е също крайно невярно.

13. Ако имате съмнения, че сте консумирали отровни гъби, газ - и в „Пирогов".

За любознателните: Холандското правителство забрани продажбата на всички видове халюциногенни гъби. Досега в т. нар. кофи-шопове в Амстердам се продаваха свободно пресни гъби от рода Psilocybe или както още ги наричат „вълшебни". Освен в Холандия, гъби-халюциногени се продаваха свободно и в Германия, и в Испания. Вече и там ги забраняват.

У нас преди и по време на избори халюцинациите се усилват с темповете на грипна епидемия. Пазете се сами, защото още нямаме закон като в Холандия!

 

За феновете на кулинарното изкуство, които след гласуването ще отделят време за приятели на подходяща маса, предлагаме рецепта от златния фонд на българската кухня.

Качамак с манатарка

2 чаши царевично брашно
500 гр. пресни манатарки
1 супена лъжица масло
1/4 сметана
1 супена лъжица ситно накълцан магданоз
1 чаша настъргано сирене
сол
черен пипер
Време за приготвяне: 2 часа
Начин на приготвяне: Кипват се осем чаши вода с малко сол. В нея се наръсва брашното като се бърка непрекъснато с дървена лъжица, за да се избегне etara.jpgобразуването на топчета. Качамака се вари в продължение на около половин час, без да се спира разбъркването, след това се изсипва в глинен съд, намокрен със студена вода и се оставя да изстине. Почистват се добре манатарките Фунгоробика, за да се отстранят всякакви остатъци от пръст, изтъркват се с навлажнена кърпа и се нарязват на филийки. Маслото се загрява в тиган, гъбите се изсипват в тигана и се запържват за около 100 минути на силен огън. Посоляват се, наръсват се с черен пипер и накълцан магданоз и се свалят от огъня. Качамака се изважда от формата и се разрязва напречно. Изсипва се малко сметана на дъното на огнеупорен съд, поставя се долната половина на качамака, отгоре се поставят приготвените гъби (да се отделят четири лъжици) и върху тях се изсипва половината сметана, смесена с половината от пармезана. Похлупва се с горната част от качамака и отгоре се поставят заделените гъби и остатъка от сметаната, смесен с остатъка от пармезана. Поставя се в умерено загрята фурна за около половин час, след това се изважда и се сервира.

Ако вашият фаворит печели на първи тур - наздраве и да ви е сладко. Ако не - пак наздраве!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5631 |27.10.2007 Огненият ад в Калифорния продължава . 0| 5549 |26.10.2007 Тони Блеър ще издава мемоари, печели около 10 милиона паунда . 1| 6483 |26.10.2007 Незрящият Боян: Системата ни подхвърля жалки подаяния . 0| 7159 |25.10.2007 Легендата от „Би Джийс” Робин Гиб пее довечера в НДК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads