Реклама / Ads
4| 5364 |24.09.2019 АКТУАЛНО

Изкараха луд сибирския шаман, тръгнал да гони Путин от Кремъл

.
Шаманът Александър Габишев
Сибирският шаман Александър Габишев, тръгнал към Москва да изгони руския президент Путин, бе арестуван с обвинение в отправяне на „публични призиви към екстремизъм“.
 

Според организацията "Право на защита", която публикува копие от постановението за образуване на дело, повод за ареста са изказвания на Габишев срещу Путин, в които прокурорските експерти са открили призиви към насилие. Според съответния член от Наказателния кодекс, шаманът рискува да бъде осъден на 4 години затвор.

 

Протестиращият магьосник е върнат в Якутия без право да пътува извън населеното място, където е постоянният му адрес. Юристи-правозащитници смятат да протестират срещу психиатричния преглед, за чието извършване Габишев е бил излъган да даде съгласие, твърди Алексей Прянишников от редакцията на „Сибир.Реалии“.

 

В социалните мрежи бе пуснат видеоматериал, в който шаманът неколкократно нарича действията на властта законни и изразява задоволство от отношението към неговата особа. Габишев разговаря с човек извън кадър, който го подканва „да успокои привържениците си“. Адвокатът от "Правна защита" Борис Андреев е категоричен, че записът е направен в психиатрична клиника с участието на двама служители от  ФСБ/КГБ.

 

В отговор на журналистически въпроси пресаташето на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл няма отношение към задържането на шамана.

 

Габишев започна похода си към Москва преди четири месеца. Той смята, че руският президент е рожба на тъмни сили, които могат да бъдат прогонени само с магическа сила. Видеопроповедите на шамана бяха гледани от милион зрители, а на митингите му в Забайкалския край и в Бурятия са се стекли десетки хиляди.

 

През нощта на 19 септември привърженици на шамана съобщават за похищение. Дни наред Следственият комитет на Русия (СКР) и Министерството на вътрешните работи отказват коментари около инцидента. След като шаманът е бил обработен и върнат със самолет в Якутск, руските власти благоволяват да дадат информация за съдбата на Габишев.

 

Международната правозащитна организация Amnesty International смята якутския шаман за политически затворник и настоява за освобождаването му. Реакцията на руските власти срещу Габишев изглеждат абсурдно, тъй като и шаманът, и всеки пълнолетен руски гражданин има правото да изказва и да разпространява политическите си възгледи и да извършва религиозни обреди.

 

Днес в Иркутска област са задържани шестима привърженици на Габишев, които продължават похода си към Москва. Предявените им обвинения са формулирани като „нарушаване на Правилника за движение по пътищата“.

 

Радио „Свобода“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8392 |24.09.2019 Смъртта на боксьор с двойна самоличност прераства в скандал (обзор) . 7| 6356 |22.09.2019 С признаването на Независимостта завършва Съединението . 52| 12530 |20.09.2019 Фрогоко: Връщане на наборната служба или ”Бегом към Терминал 2” . 17| 13006 |21.09.2019 Силвия Великова: Не е нормално всичко в държавата да се решава от прокуратурата или Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads