Реклама / Ads
24| 34322 |14.09.2011 АКТУАЛНО

Изровиха костите на Парцалев, 14 г. никой не платил стотинка за гроба му

.
Събраха костите на артиста в бял плик (вляво)
Единствено в. "Торнадо" засне как гробари изровиха костите на великия артист Георги Парцалев в Централните софийски гробища. Тленните останки на Чичо Манчо бяха изкопани, за да положат на тяхно място покойната сестра на актьора. Служители в гробището бяха възмутени от посегателството и без малко не провалиха ритуала.
 

Васил Василев

Снимки: Стефан Димитров

 

 22 години след смъртта на великия комик Георги Парцалев на Централните софийски гробища изровиха костите и черепа му. Роднините  на легендарния актрьор, за които се говори, че са се отказали от него приживе, си спомниха ненадейно за чичо Манчо от „С деца на море”. Причината за внезапната обич бе смъртта на 89-годишната му сестра Теодосия Натова. Тя е съпруга на арх. Георги Натов, но издъхнала миналата седмица и беше погребана в гроба на Парцалев. Единствено „Торнадо” успя да направи уникални снимки на покойната Сийка или Анастасия, както я наричаха приживе приятелите й, както и на разкопания гроб на звездата от Сатиричния театър. От години за гроба му се носят легенди, че е погребан като тракийски цар, и бил тъпкан със скъпоценности. Полагането на сестра му Сийка на 8-ми септември предизвика истерия и скандали на Централните софийски гробища пред погледа на смаяни случайни опечалени, дошли да запалят свещичка за близките си. Когато видя екипа ни, афектирана служителка от гробищния парк беше бясна от извършващото се безобразие!

 

„Как може да оскверняват гроба на Георги Парцалев?!  

 

Коя е тази бабичка, че да слагат и малкото останали костици на великия Парцалев в краката й?  Роднините му не са плащали една стотинка такса за ползване на гроба от 1997 г. насам, бяха го забравили. Чак вчера (7-ми септември – б.а.) се сетиха да дойдат и да покрият задълженията с лихвите. Какво е това Министерство на културата в тази държава, което не се грижи за паметтта на талантите си. Има ли акъл този, който е дал разрешението да се ровят костите на Георги Парцалев, за да сложат в гроба никому неизвестната му сестра.Къде спи артистичната гилдия? Сега знаете ли какво ще направят? Ще изпишат с големи букви името й на плочата в алеята на артистите, ще развалят паметника му, и никой няма да знае и да види вече къде е погребан най-великият ни артист. Семейството му се отрече от него заради някаква глупост, а днес идва да му рови костите”, яростно задаваше реторични въпроси бясната чиновничка. Следващият удар за десетината роднини и приятели, които не станаха свидетели на възмутените служители пред вечния дом на Парцалев, беше

 

изваждането на трупа

 

Покойницата, която според гримьора е починала от инсулт, беше започнала да се разлага, поддута и червено-синя до неузнаваемост. След като трупът бе пренесен от клетката за аранжиране и гримиране в ритуалната зала, близките й едва не припаднаха при свирепата гледка. „Гримирането на покойници е изкуство. Някои хора казват, че в тази област съм един от най-добрите, но тук не можах да сторя нищо повече”, сподели пред наш репортер Васко, който обработва труповете преди поклонението. Според патолозите най-вероятно трупът е открит от близките дни по-късно, затова изглежда така страшно. Като вероятна причина за смъртта й те предполагат, че е тежък инсулт, който е покосил сестрата на Парцалев.

„Отиде си от старост, и двамата бяхме много възрсатни”, обясни невъзмутимо по телефона 91-годишният и съпруг.

 

Трупът на Теодосия Натова

 

Той обаче отказа да коментира защо е разкопан гробът на Парцалев, и защо 14 г. не са плащали таксата за парцела.

Сестрата Теодосия стана популярна, след като почти 20 години води съдебни дела срещу иконома на актьора Петър Брезински, който през последните 5 години от живота му се грижи за комика. Мъжът бе набеден, че обрал Працалев. Изчезват икони, картини, кристални сервизи, бижута както и голямо количество книги. Оказва се обаче, че претенциите на роднините просто няма как да бъдат доказани пред Темида.

 

Отец Гелеменов: Митът за златния мавзолей на артиста е разбит

 

„Нито един накит от любимите скъпоценности на Георги Парцалев не е намерен в гроба”, категоричен е отец Гелеменов, който, заедно с гробарите и служителите в парка е присъствал на разравянето му. „Бяха писали, че артистът е бил положен с пръстените и златното си кръстче, със скъпоценни камъни, както и с други ценности, но това са само журналистически измислици и митове. От Парцалев земята е оставила само костици и прогнил череп, които бяха прибрани в торба. Тя, според ритуала, се пуска от близките в ковчега на другия покойник. Най-вероятно след смъртта му бижутата са прибрани от роднините на Георги Парцалев”, предполага отец Гелеменов. Гробарите, които върнаха за няколко часа мощите на артиста на бял свят, също потвърдиха пред „Торнадо”, че едва са ги събрали. Нито от ковчега, нито от дрехите му е останала и следа. Мъжете с лопатите добавиха, че на гроба му често идвали негови приятели, сред които Стоянка Мутафова и Никола Анастасов, но не и родни. Те преливали пръстта и палели свещи за своя колега.


Поетът Петър Софрониев: Никога не се е карал с роднините си

 

„Постоянно във вестниците се пишат версии, че Георги Парцалев не бил в добри отношения с роднините си, които се отрекли от него, защото бил хомосексуалист. Това не е истина”, твърди поетът и журналист Петър Софрониев, който е бил приятел с артиста. „Парцалев не обичаше да говори за роднините си. Живееше, работеше в София, но не е споменавал много за семейството си. Сестра му никой не я търсеше, защото беше неизвестна за обществото”, сподели Софрониев. Думите му бяха потвърдени от артистът и приятел на Георги Парцалев Никола Анастасов. „Дори не знам как се казва сестрата на Парцалев, никога не ме е запознавал с нея”, беше краткият коментар на Анастасов по повод смъртта на Натова. Стоянка Мутафова пък не вижда нищо лошо във факта, че братът и сестрата ще лежат в един гроб. „Обичаха се много, а версиите за скадали са измислица. Преди половин години говорех с Теодосия, канехме се да се видим, но не успяхме. Сега разбирам, че е издъхнала. Тя цял живот беше домакиня и се грижеше за семейството”, каза актрисата. Според други твърдения обаче, комикът не е говорил за сестра си, тъй като действително е бил в лоши отношения с нея. Малко преди да издъхне, преди 22 години  споделя с биографа си Илия Ангелов: „Тези дни ще направя нещо, което много отдавна съм замислил. Аз и сестра ми нямаме наследници, няма на кого да оставя всичко, което притежавам. Ще взема да го оставя на съгражданите ми в Левски, да ме запомнят”. Според слухове именно това разваля отношенията помежду им.

Повече четете във в. "Торнадо"!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 19069 |14.09.2011 Журито в Х фактор се гаври с участниците . 25| 9068 |12.09.2011 О. Стефанов: Посочете резултати от работата на Ал. Петров! . 7| 7030 |09.09.2011 12 000 българи се самоубили за 10 години . 14| 8267 |08.09.2011 Българинът психяса, жегата го довърши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads