Реклама / Ads
0| 6961 |06.12.2011 АКТУАЛНО

Жертвите на организираната престъпност се обединяват в движение „Св. Георги”

.
Жертвите на органицираната престъпност също имат права, не само обвиняемите в извършване на тежки престъпления. Под това мото премина първата пресконференция на учреденото Гражданско движение за защита на жертвите на организираната престъпност „Св. Георги” в Пресклуба на БТА.
 

Ще настояваме за ясни правила и тестове в закона, които гарантират защитата на жертвите, заявиха участниците.

Между учредителите са Ангел Бончев, Катрин Маркова, Красимир Цанев, Георги Цветанов, драматурга Христо Бойчев, Огнян Стефанов, Илиян Цанев и др. В съдбната зала адвокатите на обвиняемите се държат с нас, все едно не сме жертви, а престъпници, заяви Катрин Маркова, чийто син бе отвлечен от групата на „Наглите”. Има хуманни принципи, които трябва да бъдат защитавани. Между тях е и закирлата на жертвите на тежки престъпления, коментира на свой ред Христо Бойчев, пиесите на който се играят в над 70 държави по света.

Не коментираме отделни случаи, а искаме промени в закона, които да гарантират адекватен отпор на организираната престъпност. Ще настояваме също за прилагане на Резолюцията на Европарламента от май 2011 г. за правата на жертвите, допълни Георги Цветанов, който е един от главните свидетели в делото срещу „Октопода”, което започва на 12 декември. Той допълни, че са нужни законови промени, които да улеснят участието на жертвите и свидетелите в процеса на разследване и като обвинители в съдебния процес.

Изразено бе и мнение, че в обществото е назрял моментът да се дискутира приемането на дефиниция за съществуването на мафия в България. Всички черти от дефеницията за мафия са налице, редно е и законодателството да се пренастрои.
Още в следващите дни членове на движението ще започнат поредица от срещи с прокуратурата, правителството и съответните парламентарни комисии за иницииране на промени в българското законодателство, които да подпомогнат борбата с организираната престъпност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10362 |16.09.2011 Делото "Октопод": Жертвите срещу властта . 29| 8683 |10.03.2011 Почитаме жертвите на Холокоста . 52| 9679 |01.02.2011 На 1 февруари почитаме жертвите на комунизма . 33| 6861 |10.09.2010 За "Жертвите на комунизма" ще говорят в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads