Реклама / Ads
2| 8788 |01.08.2019 АКТУАЛНО

Кадровата чистка в ДНСК дава ”резултати”

.
Арх. Иван Несторов Източник: МРРБ
Всички се питат има ли кадрова чистка в Дирекция „Национален строителен контрол“. След освобождаването на близо 40 служители се оказва, че е в ход административна реформа. Освен, че в момента има голям брой вакантни места, необяснимо защо, в новите звена, квалификацията на работещите е понижена драстично. Делата срещу ДНСК тепърва започват.
 

Поредицата от нередности в ДНСК нараства лавинообразно. Неведнъж сме писали за това. Вижте ТУК, ТУК и ТУК. До момента няма абсолютно никаква реакция нито от прокуратурата, която започна проверка, нито от министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. Вероятно се чака до толкова да ескалират проблемите, че да се намеси лично премиерът Бойко Борисов.  Днес стана ясно, че делото за разрешителното на строеж за "Златен век" на фирма "Артекс" има своята развръзка, която не е в полза на ДНСК.

 

Преди месец Фрог писа, че служителите на ДНСК алармират, че близо 40 души са получили предизвестия за освобождаване от длъжност.   Те вече не са част от Дирекцията. Освен това,  много чиновници на ведомството преди това са си тръгнали сами. Продължават да си тръгват дългогодишни кадри. Като основната причина те посочват  влошена работна атмосфера и тотална липса на професионализъм.  Според освободените и напусналите, ръководството е преструктурирало дирекциите си, но по начин, който обрича  Дирекцията на все повече проблеми и злоупотреби.

 

В момента  никой от останалите да работят в ДНСК нямат длъжностни характеристики, алармират от администрацията. Това означава, че никой не знае какви са му задълженията и отговорностите. Освен това  оценките им, т.н. атестация, с която е обвързано кариерното им израстване или понижение няма как да се направят, защото те са въз основа на изпълнение на задълженията им.  „Цари пълен хаос, изпращат ни на инспекции, но не знаем какви са ни правомощията, защото не знаем какво се изисква от нас“, твърдят служители.

 

Административна „реформа“

Работещите до сега в отдел „Жалби“ вече са част от отдел „Строително-продуктов контрол“.  Едно такова преструктуриране може и да е обосновано, но в момента ДНСК няма договор с лаборатория за изследване на материалите,  обясниха пред медията ни ошашавените  строителни контрольори. Това означава, че дори да се вземат материали за проверка, няма кой да я направи и тази дирекция реално е фиктивна.

 

Друг доста притеснителен момент е снижаването на нивото на квалификацията на кадри. В момента в Дирекцията има доста вакантни места за юристи. Докато преди се е изисквало кандидатите да са завършили магистратура юристи, в момента за тези места се търсят само бакалаври. 13 са местата за служители със средно образование. Говорим за Централното управление на ДНСК, 13 среднисти от 100 служители са повече от 10%. Допускаме, че вероятно това са настоящи студенти, които тепърва ще се дипломират, но как се започва работа в подобна дирекция без стаж и квалификация оставаме на вас да се досетите. 4 от местата за старши юристи са трансформирани в места за служители със средно образование.

 

Вчера още двама инспектори са подали молби за напускане.  В личен състав пък работи пенсионер, който не фигурира в щатното разписание. Твърди се, че е в болничен друг служител, който също липсва в поименния списък.  Напоследък зам.-началникът арх. Петър Духленски лично разнася преписки на определени служители, което прави хаоса още по-голям.

 

Служители на ДНСК твърдят, че конкурсите се правят от главният юрист Мария Апостолова, а тя ги моделира за определен човек. Всеки, който не „кляка“ на шефа е отстранен независимо от професионалните му качества и умения.  Апостолова е получила повишение и в момента е временно изпълняващ длъжността директор на отдел „Правен“ в Дирекцията. Именно тя представлява ДНСК по делото на „Артекс“. По време на заседанието не е казала почти нищо, което е възмутило всички, а коментарите  за неадекватно поведение от страна на дирекцията са точно заради това.

 

Нужни ли са юристи в ДНСК?

Това е риторичен въпрос. Освен че нивото на квалификация е драстично снижено и липсват работещи прависти, Дирекцията явно не се справя в съдебната зала, не само по казуса със „Златен век“.

 

Много от делата са загубени, а неустойките и съдебните разходи се плащат от бюджета. Фрог попадна на няколко дела загубени по един и същи начин. Съдът отхвърля исковете, защото констативния акт е в пряко противоречие с наказателното (вижте снимката по-долу). Разполагаме с поне 4 такива решения, а колко са не е ясно. Ако в Дирекцията работят достатъчно кадърни юристи, наказателните постановления на ДНСК би следвало да не падат толкова лесно в съда. Някио съзират дори преднамереност в начина, по който се водат такива дела. Не са малки и съмненията за оказван натиск и рекет на строителни компани по този начин. Оказва се, че Дирекцията е осъдена и не малко пъти по Закона за вреди нанесени от държавата (ЗОДОВ). Разполагаме и с такива решения на съда.


.
Снимка: Извадка от едно от загубените дела на ДНСК

 

Да те уволнят заради болничен, или не точно

На фона на всички тези административни „особености“ в структурата на ДНСК се оказва, че в Комисията по дискриминация е попаднал случай на освободен от работа юрист от ДНСК. Причината за отстраняването му е, че същият е бил в болничен в продължение на три месеца. От Дирекцията обаче разказаха, че казусът с този човек е доста по-заплетен и се точи от почти година. Юристът, който е с близо 18 години стаж е получавал високи оценки за работата си при редовните атестации. В резултат на това  поискал повишение – от старши юристконсулт да стане главен експерт в дирекцията, в която работи. Молбата му е входирана официално, което се оказва, че ядосва началникът Иван Несторов, защото това не е предварително съгласувано с него.  За подобно „неподчинение“  следва и поредица от „наказателни мерки“, разкриха служители, които са си дали сметка, че може да имат същата съдба, ако не изпълняват каквото им се каже.  Срещу юристът е съставя вътрешен донос, в който се описва колко е некадърен, въпреки, че преди това няма такива данни. Освен това спешно му се понижава се оценката за изпълнение на задълженията. Въпреки, че към момента в Дирекцията има вакантни места за юристи, точно на този се отказва  категорично да бъде повишен. Освободен е от работа заради болничния, като заболяването му е документирано и представено пред Комисията по дискриминация. 

Вероятно това няма да е последния такъв случай.  

 

 

Екип Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 14027 |25.06.2019 Защо бизнесмени с куфарчета щъкат по коридорите на ДНСК? . 1| 14778 |19.06.2019 Има съмнения за манипулиране на документи в ДНСК, докато прокуратурата я проверява . 14| 25378 |18.04.2019 Само във Фрог: Доклад разкрива ужасявaщото състояние на ДНСК-цари пълен хаос и манипулации . 10| 13609 |21.11.2018 Само във Фрог: Бунт зрее в полицията заради натиск и чистка от полицейски шеф

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads