Реклама / Ads
1| 5393 |12.01.2008 АКТУАЛНО

Как да преборим зимната депресия

.
На хората е свойствено от време на време да изпадат в депресия, която е напълно закономерна и естествена за някои ситуации - например при развод или провал на важен изпит.
 

zdrave.bg


Депресията днес се превърна в "модна" болест. Смята се почти за "елегантно" да се казва "Аз съм в депресия" и с това да се оправдава липсата на трудов ентусиазъм или цялостно понижения жизнен тонус.
Тази "мода" има обаче двояка роля. От една страна, хората, страдащи от депресия, вече изпитват по-малък натиск и по-голямо разбиране от страна на околните, а от друга - депресия започна да се нарича всеки вид скука и по този начин заболяването като че ли излезе от списъка на сериозните проблеми. А не би трябвало да е така.

psycho.jpgdepresya-3.jpg Съществуват различни начини за класификация на депресията. Един от най-разпространените е според честотата на нейната проява.
Единичният случай на депресия, предизвикан от едни или друг причини, се нарича "депресивен епизод". Продължителната, но слабо изразена депресия - "дистимия", а депресията, появяваща се от време на време - "рекурентна". Във всички северни страни особено значим проблем е "сезонната депресия", която е разновидност на рекурентната.
Напълно неправилна е представата, че сезонните депресии настъпват през пролетта и есента, и се предизвикват от едва ли не някакви необясними фактори. В действителност повечето сезонни депресии се проявяват през зимата и те са предизвикани от някои "най-банални" природни явления:

1. Недостиг на светлина
Много хора през зимата практически не виждат слънчевата светлина. Те отиват на работа и се връщат от там по тъмно. А и на работното си място са със спуснати щори или със специални лампи, излъчващи неестествена и съответно изморителна светлина.

2. Усещане за постоянен студ
Чувството за постоянен дискомфорт от постоянните промени в температурата - нетърпим студ на улицата, горещина и задух в претъпкания автобус, рязък порив на студения вятър - изтощават организма и потискат психиката.

3. Недостиг на въздух

Жителите на големите градове не могат да се похвалят с чист въздух, но през зимата положението се влошава още повече. Прозорците са плътно затворени, на улицата се вдишват същите изгорели газове като през лятото, но сега дишането е по-затруднено от лошите атмосферни условия.

Тези фактори изглеждат банални и човек рядко се замисля за тяхното отрицателно влияние. Не се замисляме и за това дали не ни липсва почивка. Прекалено често зимните празници завършват с нарушения в съня и апетита, упадък на силите, невъзможност да се съсредоточим и най-главното - чувство на безпомощност, безнадеждност и дори вина.

В много случаи човек не се досеща, че страда от депресия и изпитвайки безпричинното чувство за вина, започва да търси причината. А тя обикновено е много проста и се заключава в едно - рядко правим това, което наистина ни е приятно.
Под въздействието на депресията чувството за вина се разраства и става водещо.

Какво може да се направи
Опитайте се да прецените точните "мащаби на бедствието" и да направите преценка на силите си - доколко сте уморени и колко още можете да издържите. Ако няма как да намалите поне временно натоварването на работното си място, направете го у дома си.

depresya-2.jpg Чувството за вина не бива да има никакво място - по-добре обсъдете състоянието си с близки и приятели.
Чувството за вина и безпомощност е абстрактно понятие, за което можете да говорите със семейството си, но най-добре е до потърсите компетентното мнение на психолог. Това се отнася не само за сезонните депресии, но и за депресията изобщо.
За да избегнете душевния си дискомфорт през зимата, спазвайте и следните допълнителни съвети:

1. Стремете се към светлината! Постарайте се да работите колкото се може по-близо до прозорец и поне една част от деня прекарвайте на слънчева, т.е. естествена светлина. Разхождайте се повече. Разбираемо е, че сънят е особено сладък през почивните дни и ние понякога с удоволствие оставаме в леглото до обяд, но това не е полезно дори и през зимата.

2. Борете се с резките промени в температурата! Има два начина: чрез закаляване, т.е. без да се навличате с много дрехи и точно обратното - чрез носене на топли дрехи, които веднага се свалят при влизане в топло помещение.

plodove.jpg3. Яжте вкусни храни, които ще повишат настроението ви! През зимата много често преминаваме на тежка (и съответно вредна) храна, а едновременно с това, страхувайки се да не напълнеем, се отказваме от сладките неща, т.е. от въглехидратите, които са незаменим помощник точно при студ или лошо настроение. Не забравяйте и за витамините (не само под формата на таблетки!) - в днешно време цитрусовите плодове не са рядък и екзотичен деликатес.

4. Не се поддавайте на "зимната самота"!
През зимата хората се срещат по-рядко, което е разбираемо - навън е тъмно и студено. Но добрата компания е сред най-успешните средства за борба с депресията.
Не забравяйте, че всички тези съвети са профилактични мерки! Ако усетите, че не можете да се справите сами, незабавно потърсете помощ от специалист.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7518 |12.01.2008 Неизвестни дневници на Яворов показва за първи път Народната библиотека . 0| 5850 |11.01.2008 8-те най-дърти лъжи, с които мъжете си служат в ежедневието . 2| 6383 |10.01.2008 Вериги за обувки продават в Добрич . 2| 11633 |09.01.2008 Зимната сесия в Алма матер – алкохолен маратон или 24 часа зубрене?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads