Реклама / Ads
11| 9621 |14.08.2014 АКТУАЛНО

Какви ги вършат екс евродепутати на родна земя?

.
това е старото работно място за част от политиците, които няма да се върнат в Брюксел
На превала между двата вота през 2014 г. – европейския и предсрочния парламентарен – много известни политически лица, които се подвизаваха като евродепутати в Брюксел и Страсбург през последните години, рязко смениха политическото си местопребиваване.
 

Част от тях изразиха искрено облекчение, че ще разредят непрестанните пътувания, на други динамиката на европейския живот ще им липсва. Всъщност ще им липсват още редица екстри, към които човек лесно привиква, може би само с изключение на сивкавото небе над Брюксел и неособено дружелюбния му климат...

Надежда Нейнски
се връща в активната политика, независимо, че нейната формация „Синьо единство” спечели на изборите за европарламент в коалиция с "Обединените демократи и земеделци" малко под 11 хил. гласа. В парламентарните избори през 2013 г. Нейнски не взе участие, но сега ще се бори за десните гласове в коалиция "Десните", където влизат още, Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, Български демократичен форум (БДФ), гражданското сдружение "Евет" на Ергин Емин и сдружението "Обединени демократи и земеделци", което се отдели от формацията на Анастасия Мозер "Обединени земеделци". На практика тези десни ще си оспорват един и същи електорат с другите десни от Реформаторския блок, както и с избирателите на ГЕРБ, които също в голямата си част претендират да са десни. Едно е ясно - разединението не прави силата!

И Ивайло Калфин засега се завръща към политическото поприще на родна земя. Той е сред най-репрезентативните членове на формацията на Георги Първанов АБВ и най-вероятно ще оглави не една листа за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Засега изглежда, че Калфин ще е лице, още повече, че самият Първанов избрал да не влиза в листи. Не е изключено обаче при евентуален неуспех на АБВ Калфин да потърси друга реализация за себе си, съдейки по контактите, които сам си създаде на европейско равнище и по авторитета, на който се радва.

 

Моника Панайотова от ГЕРБ също сама избра въобще да не влиза в листите на партията си за последните евроизбори. Младата дама усилено работи върху докторската си работа, която е в сферата на политическите науки. Темата, която тя е избрала, е „Европейската сигурност и отбрана след Лисабонския договор и новата концепция на НАТО”. Много често я канят и като гост-лектор от различни неправителствени организации. Панайотова сподели за Фрогнюз, че политиката сега я вълнува от друг ъгъл, но в никакъв случай не й липсва, защото я гледа с очите на анализатор. Защитата на доктората ще бъде в катедрата по Международни отношения на УНСС.

 

За Димитър Стоянов, вече бивш атакист, също се говори, че възнамерявал да продължи по-нататък с образованието си. Както и да се посвети повече и по-дълго на семейството си.

 

В личния информационен портал на Слави Бинев пък четем, че той все още е член на НФСБ. След евроизборите вече бившият евродепутат не е правил ясна заявка за политическото си бъдеще, но 5 октомври е близо и информацията за това какво възнамерява Бинев да прави със себе си едва ли ще закъснее. Удоволствието, с което в последно време той гостуваше на Димитър Цонев в БНТ, и радушният му прием във вечерния блок подсказват, че благите вести може би ще дойдат тъкмо оттам.

 

Преслав Борисов от ГЕРБ също се е завърнал в България. И не само това, той се връща и към своя бизнес, който упражнява в Добруджа, където се занимава със земеделие, най-вече с търговия със зърнени култури. Тази професия той упражнява независимо от родителите си, с които няма общ бизнес, а само еднакъв, подчерта за Фрогнюз самият Преслав Борисов. Всеки работи отделно, все пак сме големи хора, добави той. Сега оправял нещата, които са му се изплъзвали поради липса на време през последната година и половина заради ангажиментите в ЕП. В момента нямал намерение да продължи с политика, отделил й доста време, затова ще се съсредотои изцяло върху професията.

 

Непосредствено след евроизборите се заговорило, че бившият евродепутат от ДПС Метин Казак, както и Евгени Кирилов от БСП можело да получат дипломатически назначения. Дали това се е случило в 12 без една минута или е само слух, ще покаже близкото бъдеще.

 

Антония Първанова, която беше сред 10-те най-активни членoве на ЕП, също ще се активизира на местно ниво, още повече, че и тя е лидер на домашна формация. Става дума за Национално движение за стабилност и възход (за читателите с по-къса памет или пък за най-младите  - това са остатъците от НДСВ, партията, която в началото на новото хилядолетие беше създадена от Симеон Сакскобургготски, но сега е сведена до неизвестен брой членове). По професия Първанова е педиатър, но едва ли ще се върне към медицината. По-вероятно е и на предстоящите избори тя да потърси коалиционен партньор и да се бори за гласовете на жените. На миналите евроизбори тя заложи на партньорство с друга амбициозна жена като Илияна Раева, а дали тази формула ще се експлоатира отново, предстои да научим. Във всеки случай вече знаем, че според Първанова е крайно време жена да стане министър-председател, за да имало ред и грижовност. Подобно пожелание през годините периодически отправят още различни ясновидки и гадателки, но освен, че във виденията им се появява или блондинка, или брюнетка, засега други изгледи това да се реализират на практика няма.

 

Впрочем напоследък дори гадателите вкупом са се спотаили и мълчат ведно със социолозите. А небето на България сипе жега и вещае гореща есен...

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 10332 |13.08.2014 М. Марковски: Борисов съди и Йордан Цонев-нарекъл го мутра . 30| 8108 |12.08.2014 Съпругът на съветник на Близнашки проверяван за далавери . 5| 7219 |12.08.2014 Вложители в КТБ: Искаме да ни третират като нормални хора . 16| 6374 |11.08.2014 Протестиращи вложители в КТБ: Затвор за Искров!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads