Реклама / Ads
5| 12186 |19.07.2017 АКТУАЛНО

Какво прави ”Газпром”? Къде ще излезе от Черно море втората тръба на ”Турски поток”?

.
Новината, че ”Газпром” е форсирал строителството на втората тръба на ”Турски поток” и дори вече има положени 25 километра тръби по дъното на Черно море поставя сериозния въпрос-къде ще излезе от водата тази втора тръба?
 
Според експерт на East European Gas Analysis Турция не е съгласувала място на своя територия за излизането на тази втора тръба, тъй като по нея ще тече синьо гориво за трети страни, тези от Балканите, Централна и Източна Европа. А и руският президент Путин поиска от Брюксел "железобетонни гаранции", за да построи Русия тази допълнителна мощност.

Така че това не може да стане без съгласието на Европейската комисия и при ясни условия, а нито съгласие е давано, нито условията са ясни. Изводът е ясен-гаранция за приемането на природния газ от страните в ЕС няма, няма и яснота за трасето на тръбата по дъното на морето, да не говорим за липсата и на екологична експертиза на строителството.

Единственото обяснение е голямата вероятност Кногресът на САЩ да гласува нови санкции срещу Русия, които ще ударят възможността на "Газпром" да строи нови газопроводи за износ в Европа.Затова вероятно руската компания бърза да постави пред свършен факт американците и да построи, докъдето е възможно втората тръба на "Турски поток".

Така компанията избира по-малкото зло-да построи тръба за ЕС без гаранция към момента, че природния газ от нея ще бъде допуснат на територията на съюза. Ще има тежки преговори с Брюксел, но тръбата ще е готова да започне да пренася синьо гориво, ако те преминат успешно. Защото другият вариант е въобще да няма втора тръба на "Турски поток", ако технологиите за подводното строителство се окажат в забранителния списък на САЩ. А тези технологии не са руски, а западни.

Остава да видим дали тръбата няма да "завие" към България и в крайна сметка да излезе на наша територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 14291 |18.07.2017 Излезе първото ръководство по секс за мюсюлманки . 1| 14261 |03.07.2017 Амани ал Хатахби: Правим секс голи, без хиджаб и бурки . 0| 8230 |14.06.2017 Какво ни препоръчва Европейската комисия в здравеопазването?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads