Реклама / Ads
2| 8778 |17.03.2017 АКТУАЛНО

Какво скриха синдиците на КТБ АД по казуса с русенската корабостроителница

.
Явно синдиците на КТБ доста се изнервят от вниманието към тях и към работата им, особено след като стана ясно, че Кристи Маринова не е издържала изпита за синдик пред Министерството на правосъдието.
 

Гръмките им „разкрития“, медийно обезпечени от Пеевските медии, само продължават да потвърждават факта, че не могат да си свършат работата защото са некадърни.

 

Основното нещо, което става ясно от последната им медийна изява е, че синдиците не са компетентни да се справят с поставената им основна задача, а именно попълване на масата на несъстоятелността. В случая са Русенската корабостроителница има разрешен кредит от КТБ АД, обезпечен с особен залог на цялото търговско предприятие на длъжника. Това е работещо предприятие с действащи договори. От какво точно се жалват Кристи Маринова и Ангел Донов?

 

КТБ АД не е баничарница, в която да се влезе, да се преброят баничките и после да се продадат. Активите на една банка са вземания от фирми-кредитополучатели, зад всеки от които стои отделен проект със своите специфики. Едва ли всички, които се бяха включени в съсипването на банката след нейното затваряне на 20 юни 2014 г., имат необходимият опит да се справят в подобни ситуации. По скоро май дори не покриват изискванията за тези постове – на квестори и синдици.

 

Днешните синдици на КТБ, непрестанното им избирателно „разобличаване и разкриване“  на схеми, показва само колко не могат да си свършат работата. Не е възможно активите на кредитополучател да сменяват собствеността си, ако кредиторът си е на мястото и е взел всички необходими обезпечителни мерки. Това е основно правило.

 

Относно желанието на синдиците на КТБ да пуснат сигнал до прокуратурата по казуса с корабостроителницата в Русе, се надяваме да не пропуснат някои факти, които могат да се проверят:

 

Те посочват, че дружество „Кик дизайн” ООД е продало своето вземане през юли 2015 г., след което започват всичките последващи действия с активите на корабостроителницата. Но забравят да кажат, че към юли 2015 г.  „Кик дизайн” ООД е с просрочени задължения към банката и точно поради бездействието на синдиците дружеството е успало да продаде този свой актив. Чак през 2016 г. синдиците се сещат да пуснат молба за обявяване на това дружество в несъстоятелност. Защо чак тогава?

 

За сведение на прокуратурата, защото синдиците могат да пропуснат и този факт - видно от търговския регистър същото това „Кик дизайн” ООД през лятото на 2014 г., след затваряне на банката, апортира свои имоти в друго дружество, включително и паркинга срещу националния стадион „Васил Левски“, който е с площ от 3 дка.

 

Приветстваме желанието на синдиците да започнат да сезират прокуратурата за разграбването на активи на КТБ АД през последните близо 3 години. Всички, които я сезираха до сега удариха на камък. Ако нещо пропуснат „без да искат“, ще положим усилия да ги допълваме и ще ги подсещаме.

 

А какво ще се случва в Русе с корабостроителницата никой не иска да поеме отговорност. Последно поредния „съвет“ или „комисия“ са решили да предоставят казуса за решаване след изборите, на бъдещите депутати. Доста горещ картов явно.

 

След проведената тристранна среща при областният управител Стефко Бурджиев на 15 март 2017 г. , на която присъстваха синдикатите, временния синдик и ЧСИ Милкана Македонска резултат няма.

 

Остава открит основният въпрос за съдбата на работниците и предприятието „Русенска корабостроителница Запад“. Работниците са убедени, че нито синдикатите, нито временния синдик са заинтересовани реално за съдбата им.  Вероятно събралите се пред сградата на областна администрация в Русе хора приемат като безцеремонна подигравка медийните изяви на синдика и отказа му да говори с тях.  Милошев дори си позволява да твърди, че заводът няма работници. Временният синдик работи само и единствено в полза на КТБ и по никакъв начин не се ангажира с въпроса за работниците.

 

Недоумение буди фактът, че Росен Милошев се представя веднъж като синдик на КТБ предприел запечатването на завода, после отрича връзката си с КТБ, явявайки се основно в ролята на адвокат на частната фирма „Енерджи маркет“. Това е фирмата  със съдействието на която е поискано запечатването на „Русенска корабостроителница Запад“. 

 

След бърз преглед на публикациите за „Енерджи маркет“ АД, които изважда търсачката в интернет, става ясно, че фирмата е собственост на Борислав Лоринков. А тази личност се появява заедно с други лица, синдици и частни съдебни изпълнители в действия, които някои биха определили като организирана престъпна група за източване и фалиране на предприятия. Цели се имуществото на предприятията да бъде нарязано на скрап и продадено на части. Предприятието „Видахим“ например е източено, разграбено и нарязано за скрап от Лоринков по схема, в която за доставка на ток и въглища възникват сериозни задължения и в последствие фалирано. Има публикации и за  ТЕЦ Свилоза-Свищов.  Там отново чрез доставки на ток са натрупани изкуствени задължения, които дружеството не може да заплати и обявено във фалит.  Имуществото е разпродадено, а остатъка е нарязан на скрап.  Запознати със случващото се в Русе смятат, че по същата схема и по същия начин се работи и с  „Русенка Корабостроителница Запад” АД. Чрез  временния синдик е запечатано работещото предприятие, натрупват се задължения към работниците и контрагенти. Иска се фалиране и рязане на скрап.

 

Каква е целта на цялото това активно мероприятие, на тази тристранна среща и на медийните изяви на синдиците на КТБ след като резултат от тях реално няма.

Освен за предизборни инициатива, за друго не може да се отчетат, защото не са нито обективни нито реално решават проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 15372 |20.02.2017 Слушайте Тръмп и вижте какво се случва в Швеция . 1| 4919 |20.02.2017 Огнян Герджиков: Каквото и да направим ще има недоволни . 2| 15638 |10.01.2017 С какво чистим снега тук и с какво по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads