Реклама / Ads
18| 8102 |20.08.2012 АКТУАЛНО

Какво става с Асандж?

.
Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж остава все така загадъчен. Вместо да предостави отговори, с последната си обществена проява той само подхрани спекулациите. Дипломатическата кримка продължава.
 

Тези, които очакваха конкретни съобщения за бъдещето на Асандж при появата му на балкона на еквадорското посолство в Лондон, определено са били разочаровани. Той всъщност се изказа съвсем традиционно - благодари възпитано на народа и на президента на Еквадор, предоставили му убежище. Благодари и на всички свои поддръжници по света.

Асандж със сигурност се е насладил на сцената - той на балкона, а в краката му - стотици полицаи, които няма как да стигнат до него. Основателят на "Уикилийкс" умишлено не напусна еквадорската територия, за да не попадне в ръцете на британската полиция. Междувременно шведските власти все така искат да го приберат с европейска заповед за задържане по обвиненията в сексуални престъпления.

На балкона на еквадорското посолство

Подкрепа от южна и средна Америка

Какви са намеренията на Асандж за следващите дни и седмици? По този въпрос може само да се гадае. В 19-минутното си слово той изрично подчерта подкрепата, с която се ползва в южна и средна Америка, в държави като Аржентина, Боливия, Бразилия, Чили, Хондурас или Венецуела. Очевидното му желание е да окаже максимален дипломатически натиск с помощта на адвоката си Балтасар Гарсон и правителството на Еквадор.

Същевременно Асандж още отсега успя да подтикне цели пет нации към предприемането на важен дипломатически ход - в петък във Вашингтон външните министри на Австралия, Великобритания, Еквадор и Съединените щати ще се съберат да разискват неговия случая. Левият венецуелски президент Уго Чавес от своя страна обяви подкрепата си за позицията на Еквадор, която очевидно се поддържа и от Колумбия и Аржентина.

От съдебен случай Асандж все повече се превръща в тема за голямата политика. Обстоятелството, че Великобритания се закани евентуално да навлезе в посолството на Еквадор в Лондон, би трябвало само да е наляло вода във воденицата на лагера в подкрепа на Асандж.

Как ли ще продължи кримката?

Нещата са в ръцете на Швеция

Неизвестно е само какво би могла да предприеме Швеция. Зад кулисите от седмици се работи по въпроса как шведите биха могли да бъдат подтикнати към компромис. Те например биха могли да се съгласят съдебното изслушване на Асандж да се състои в Лондон. Или пък да дадат гаранция, че няма впоследствие да го предадат на Съединените щати. Там австралиецът е заплашен от доживотен затвор заради разкритията на "Уикилийкс" по отношение на войните в Ирак и Афганистан. Това е и най-голямото му опасение - както става ясно от изявленията на неговия адвокат.

Покрай явяването си пред обществеността Асандж получи солидна подкрепа на най-високо ниво. Това, че известната дизайнерка Вивиан Уестууд се провикна "Аз съм Джулиан Асандж" не е чак толкова решаващо. Много по-сериозно е изказването на бившия британски посланик в Узбекистан Крейг Мъри. Според него в международната тайна дипломация е "рутина" да преследваш политически неудобните личности с обвинения от сферата на наказателното право и най-вече - в сексуални простъпки.

Начинът, по който бяха отправени упреците към Асандж през лятото на 2010-та, наистина предизвиква някои въпроси. Срещу него и досега не съществува отправено обвинение. Самият Асандж отхвърля твърденията, че бил изнасилил две млади шведки. Докога в такъв случай историята му ще се върти все около самата себе си? Засега никой не е в състояние да предскаже развитието на криминалната интрига.

Б. Михайлова, Редактор: М. Илчева
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 10513 |14.07.2012 Л(ъчезар) Иванов става доцент с трудове на Л(юбомир) Иванов? . 18| 17228 |25.06.2012 Ася Пенчева: Какво се случи и защо ме осъдиха . 13| 12585 |17.05.2012 Какво ще се случи с България, ако Гърция пропадне? . 1| 7013 |12.04.2012 Състоянието на Багата и малката Марина остава критичто

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads