Реклама / Ads
6| 9079 |13.02.2020 АКТУАЛНО

Камера, клапа, екшън! Псевдокиното влезе в МВР

.
Източник: видео, МВР
Забравете за всеки полицейски сериал, който някога сте гледали. Защото това, което ще видите сега, няма нищо общо с тях - нито като качество, нито като изпълнение. Някакво своеобразно риалити си спретват от столичната полиция и разпространяват режисирани кадри от незначителна акциики, за да покажат колко добре работят институциите под съпровода на главния прокурор Иван Гешев.
 

Вчера бяха задържани двама МВР-шефове. Става дума за началник секторът в СДВР и  зам.-шеф на столичното Трето районно управление. И по принципите на съспенса в киното никой не оповести техните имена. Никой не каза и каква точно е причината за “голямата” акция. И затова всички тръпнаха в очакване да разберат - корупция ли, злоупотреба със служебно положение ли е причината.

 

Оказа се, че двамата се занимали с някаква си дребна кражба - задигнали тото фиш от баба и опитали да осребрят печалбата. И тъй сюжета на псевдосериалът се завъртял.

Днес полицията в София разпространи и (не)добре монтирано видео от полицейското задържане, което напомня на нискобюджетна продукция. Защото очевидно освен да опазват реда, униформените имат и завидни умения по сценарно и операторско майсторство.






Сценарият обаче е следният:

 

В МВР се получава сигнал. Полицаите нахлузват маски, скачат в буса и хукват да арестуват. Звук няма, но не е и нужен, тъй като виждаме включената лампа на полицейския буркан и по законите на киното асоциацията лесно може да бъде направена. Сирената вече вие в главата ти.

 

Униформените слизат и щурмуват сградата на СДВР и сградата на Трето районна. Полицаи с жилетки и маски влизат в офисите на двамата шефове. Показват се бюра, документи. Все пак е нужно сюжетът да се впише във време-пространството, да се създаде атмосфера. И след това се показват едни статични ръце с белезници на тях. Аха! Ето го и ареста. Виновникът, показан на видеото е добре облечен и маскиран, за да не разбере никой кой е той. Въпрос на прозрачност, нали? 


.

.

.

Целият сценарий, разбира се, се разиграва на фона на напрегната музика, която да засили усещането за съспенс. Хоризонтални панорами, вертикални панорами, масовки, детайлни кадри, драматизъм… Ех, тия кинаджийски похвати!






И всичко щеше да е страхотно, ако не напомняше болезнено на глупав риалити сериал. Ако не ставаше дума за истинска акция на полицията и ако МВР не се опитваше да прилича на “Под прикритие”, което е също толкова лошо. Липсват единствено кухите и изпълнени с фалшива вулгардност диалози. Но ние и тях можем да чуем сами в главата си.

 

Всичко щеше да е страхотно, ако не ставахме свидетели на една абсурдна демонстрация, която вместо да гради престиж, го руши още повече.

 

Щеше…

 

Джесика Вълчева




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 11536 |10.02.2020 Илиян Василев: ТЕЦ Марица Изток - 2 има бъдеще . 12| 9090 |07.02.2020 Кристиян Шкварек: САЩ отправят послание към „дълбоката държава“ . 10| 8325 |06.02.2020 Лозан Панов пита Гешев и Цацаров дали има разследване срещу съдия Миталов?! . 25| 12605 |05.02.2020 Гешев пита 5 пъти журналист: Какво е времето в Москва? Ал Йо нарече медиите дребни провокатори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads