Реклама / Ads
3| 6711 |23.02.2014 АКТУАЛНО

С камери ще ловят наркодилъри

.
Камерите за видеонаблюдение, разположени в близост до училищата в София са заснели множество случаи как се продава дрога.
 

Това съобщи Красимир Димитров, шеф на Дирекция „Обществен ред и защита при бедствия” към Столичната община пред в. „Монитор”. На записите, които ежедневно се изпращат в полицията, фигурират и други нарушения, обясни той.

„Нашата задача е да сигнализираме органите на реда. След това те поемат работа по тези случаи”, каза Димитров. Той изрази надежда, че съвсем скоро всички училища и детски градини ще имат подобно видеонаблюдение.

Практиката с изпращането на видеата е част от програма на МВР за защита на учениците. В нея се посочва, че 70% от столичните учебни заведения разполагат с 24-часов видеоконтрол, който е свързан с общината. Това са около 250 обекта, сред които има и детски градини. Именно този ресурс ще се използва, за да се предотврати все по-нарастващото потребление на наркотици сред децата.

Друга мярка, която ще прилага полицията, е наблюдение на Facebook пространството, където в много групи се обсъжда именно разпространението на дрога или по-точно от къде и от кого учениците могат да се снабдят с нея. В затворените групи юношите използват кодирани наименования за вида наркотици.

Често за качествената трева се използва „летящия”, което е препратка към Летящия холандец или една от най-силните марихуани, продавани у нас. „Чесън” е друго кодово наименование за един от най-разпространените наркотици сред подрастващите - амфетамина. Името на зеленчука също може да се срещне във форумите. Кодовото наименование на синтетичната дрога идва от миризмата на амфетите, която наподобява тази на чесъна.

В интернет форумите се обсъжда и ефектът от други наркотици, както и най-лесният начин за сдобиването с тях. Полицията е провела среща и с охранителните фирми, които отговарят за сигурността на учениците. Служителите им са инструктирани да сигнализират органите на реда при проявата на съмнителни лица, за които има подозрение, че продават наркотици на подрастващите.

За по-голяма ефективност разследващите ще внедряват и агенти под прикритие сред уличните дилъри. Така ще може да бъде изготвена интерактивна карта на местата, където се предлагат наркотици. Полицията ще знае и кой ги продава, както и кой седи над разпространителите нагоре по йерархията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6890 |02.07.2013 Вижте къде дебнат софийските камери на КАТ . 69| 12828 |30.03.2011 Мишо Бирата - мъртъв в Правец; камериерката в шок . 2| 6284 |18.11.2007 Японци ще ловят гърбати китове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads