Реклама / Ads
46| 14581 |21.08.2014 АКТУАЛНО

Кънчо Филипов пред Фрог: В ЛИДЕР няма олигарси

.
В партия ЛИДЕР няма олигарси. По време на политическа кампания политиците си позволяват да дават различни оценки. Но място за сърдене няма. Това каза пред Фрог нюз лидерът й Кънчо Филипов. Той е убеден, че основен приоритет на държавата трябва да бъде икономиката. Вижте какво още каза той:
 

 

-          Защо избрахте ББЦ за партньор на следващите парламентарни избори?

 

-          Това беше една естествена крачка, защото в голяма степен ценностите, които коалиция "България без цензура" изповядва в публичното пространство съвпадат с ценностите, които ЛИДЕР се стреми да наложи още от своето учредяване през 2007 г. Допирните точки в нашите програми са най-вече  в икономиката и конкретно в сферите на енергетиката, селското стопанство и туризма, където взаимно се допълване. Смятам, че развитието на икономиката ще бъде условие и гаранция за изпълнение на социалната ни програма и приоритети.

 

-          Не ви ли притесняват негативните оценки за вас, дадени от Николай Бареков преди време?

 

-          Всички знаем, че в предизборна кампания политиците понякога си позволяват да персонифицират и дават различни оценки - и негативни, и положителни, за своите политически опоненти. В този смисъл място за притеснение и сърдене няма.

 

-          Защо ви нарече олигархическа партия, имаше ли основание за това?

 

-          Както вече казах, в предизборната битка човек реагира понякога емоционално. Аз съм председател на партия Лидер и не мисля, че съм олигарх; в ръководството на партията ни също такива няма. Това важи и за г-н Бареков. Партия ЛИДЕР е партия на свободните, трудолюбиви и предприемчиви хора в България, работещи в индустрията, селското стопанство, услугите, науката и културата. Ние изразяваме интересите на активната част от обществото, на професионалистите, предприемачите и управленските кадри и смятаме, че те са партньори на своите работници и служители. Какво олигархично виждате в това?

 

-           Какви промени в политическия и обществен живот ще настоявате да бъдат направени?

 

-          Всяка държава има приоритети, които се смятат за национални. За тяхното реализиране се постига национален консенсус без значение, без разлика коя партия управлява. В България, след приемането ни в ЕС, няма национален приоритет. Партия ЛИДЕР предлага в следващото НС и следващото десетилетие национален приоритет да бъде развитието на българската икономика като условие и гаранция за социално справедлива и демократична България. Политиците трябва да "слезат на земята." Да чуят наистина гласа на хората и да започнат да решават техните проблеми. Трябва да бъдат честни - да кажат, защо сме в това положение и да  обяснят какво трябва да се направи - стъпка по стъпка, ден след ден, година след година, за да се оттласнем от дъното. И да го спазват, безусловно. Друг начин няма. Трябва да се върне доверието в българските институции, в политическата система, в държаността като цяло.

 

-          Какво е вашето отношение към стратегическите енергийни догорови като „Южен поток” и „Уестингхаус”? Трябва ли да се дадена зелена светлина за тях?

 

-          Образно казано, в момента проектите са на фаза жълта светлина. За "Южен поток"е важно да бъде в синхрон с европейското законодателство и директиви, а колкото до "Уестингхаус," тепърва ще се изясняват условията и клаузите по договора. Важно е и да видим финансовата рамка за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" и едва тогава можем да кажем дали светофарът ще светне червено, или зелено.

 

-          Как да разберат хората, че ще защитавате техните интереси и няма да ги подведете, както става с други партии?

 

-          Както партия Лидер, така и ББЦ до сега не са били част от управлението, от статуквото, срещу което протестират и се борят българските граждани. Това е, от една страна, и голямото ни предимство, че сме необременени с негативите от прехода, но и недостатък, тъй като тепърва трябва да накараме българите да ни повярват. Единственият начин да докажем, че сме различни от досегашните партии е, като на 5 октомври ни се доверят, давайки гласа си за нашата коалиция "България без цензура," а ние даваме дума, че няма да ги подведем.

 

-          Смятате ли, че трябва да се промени Конституцията и ако е така в коя част?

 

-          В политическата, икономическата, ценностна и духовна криза, в които се намира страната ни в момента, това, което трябва да се промени, е начинът и моделът на управление, на правене на политики. Трябва, на първо място, да се вземат мерки за развитие на родната икономика, на родния бизнес, защото държава, която разчита само на средства от европейските фондове и социални плащания, рано или късно ще фалира. Решавайки икономическите си проблеми ще се намерят средства и за по-добро здравеопазване, и за по-конкурентоспособно образование, и за култура, и за спорт. Промени в Конституцията със сигурност трябва да се направят, но не те трябва да са приоритетът ни сега.

 

-          Ако влезете в парламента в кои партии виждате потенциален партньор и защо?

 

-          Нека не поставяме каруцата пред коня. Ние със сигурност ще влезем в 43-тото Народно събрание, но все още е твърде рано да се каже, кои ще са другите участници. Още повече, до сега не сме видели нито една управленска програма, за да определим с кого бихме си партнирали, и с кого не; с кого имаме допирни точки, и с кого не. Но, като вече споменах, необходимо е политическо разбирателство в името на доброто на българските граждани, повишаване на качеството на живот и тяхното благосъстояние.

 

 

Кънчо Филипов е роден на 10 март 1951 г. в Стара Загора, където завършва  ГПЧЕ "Ромен Ролан" с френски език. Висше образование със специалност "Машинен инженер" получава от "Техническия университет," гр. Варна. Специализира "Макроикономика и стопанско управление" в Академия за обществени науки, гр. Москва.

Трудовият му стаж започва през 1977 г. в "ТЕЦ Марица изток 3." От началото на прехода работи в "ТЕЦ Марица изток 1," където преминава по стъпалата на служебната йерархия до поста изпълнителен директор на обединеното с "Брикетна фабрика" предприятие "Брикел."В момента е председател на съвета на директорите на "Брикел" ЕАД. Владее френки и руски езици. Женен, с двама синове и един внук.

На първия Конгрес на политическа партия ЛИДЕР, проведен на 7 април 2008 г., е избран за неин председател. На този пост с пълно мнозинство е преизбран и на втория редовен Конгрес на партията, проведен на 7 април 2012 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11214 |19.08.2014 Илия Илиев пред Фрог: На ромите не трябва да се дават пари . 1| 6321 |18.08.2014 Шефът на НИМХ пред Фрог: Ще има още порои . 4| 6477 |08.08.2014 И. Бояджиев пред Фрог: Обучителите във военните заводи спят . 23| 8075 |05.08.2014 Арман Бабикян пред Фрог: Радан Кънев като каза „А”, да каже и „Б”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads