Реклама / Ads
6| 6360 |17.05.2017 АКТУАЛНО

Каракачанов оттегли доклада за отбраната на Янев

.
Красимир Каракачанов Източник: БГНЕС
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще изтегли доклада на предшественика си от служебния кабинет Стефан Янев за състоянието на отбраната. Той обяви това по време на първото заседание на ресорната парламентарна комисия, на което представи екипа си.
 
Каракачанов определи като грешка крайните оценки в този доклад, а именно, че състоянието на армията е такова, че тя може само частично да изпълнява конституционното си задължение по опазването на суверенитета. В доклада беше посочено, че тя е в състояние само на 30% да го изпълнява. "Докладът, който беше внесъл служебното правителство, беше грешка, той внася смут в редовете на армията и съмнение в обществото, обяви пред депутатите Каракачанов. "Ще предложа да се изтегли и преработи този доклад - не да се заглаждат недоимъците в армията, а да се отправят повече препоръки. Този доклад създаде повече шум и излишни опасения в обществото", смята новият военен министър.

"Да, проблеми в армията има, но не са натрупани през последните години", допълни той и напомни, че от доста време насам на войската се е гледало като на нещо, което може да почака. По-късно пред журналисти Каракачанов коментира, че подобен доклад е в състояние да демотивира и онези военни, които са в армията не заради заплащането и го правят с желание.

"Не искам да хвърляме допълнителни съмнения и недоверие към армията. Има някои констатации, които могат да доведат към отношение към армията, към съмнения в обществото, не трябва да се съмняваме в нашата армия, въпреки всички трудности, които съществуват", коментира Каракачанов. Министърът на отбраната призна, че най-много го е притеснила констатацията, че армията е само частично в състояние да изпълнява конституционните си задължения към обществото. "Истината всички я знаем. Не е необходимо да плашим обществото. Проблемите са много, натрупвани са десетилетия и е крайно време да обърнем пирамидата, да започнем с по-голяма отговорност да гледаме на въоръжените сили и задачите, които изпълняват", заяви министърът.

"Моята идея е в този доклад да има повече конкретни препоръки, които, разгледани и от правителството, и от комисията по отбрана, да бъдат част от политиката, която ще се води, а не само да правим констатации. Констатациите са хубаво нещо - аз мисля, че с известни нюанси всички сме направили една и съща констатация", каза Каракачанов.

Той призна, че лансира само своя идея без да я е консултирал с президента. Това е втори случай на ревизия на решение на служебния кабинет в сферата на отбраната, след като Каракачанов вече заяви, че правителството ще ревизира и позицията за покупка на изтребители „Грипен“. Той има намерение отново да бъдат обсъдени трите оферти за нови самолети на ВВС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5116 |16.05.2017 Каракачанов: Умуваме как да вдигнем заплатите в армията . 5| 5523 |13.05.2017 Преизбраха разкайващия се Лукарски за председател на СДС . 5| 3979 |12.05.2017 В. Радев: Председателството ни на ЕС ще е главният приоритет на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads