Реклама / Ads
4| 12648 |05.02.2018 АКТУАЛНО

Кърваво писмо от данъчните! В НАП издигат компрометирани хора

.
В НАП издигат на високи постове компрометирани хора. Това се казва в Кърваво писмо на данъчни служители до Фрог нюз.
 

 От него става ясно, че Директорът на НАП София Илияна Христова наскоро самолично е издигнала уволняваният служител Илиян Илиев до ниво главен инспектор по приходите. „Това е същият този, който през 2014 година възстанови неправомерно над един милион и триста хиляди лева от държавния бюджет. На същия бе наложено дисциплинарно наказание – уволнение.”, пишат възмутени те. Така ли се бори корупцията в НАП, допълват подчинените на Христова.

 

Въпросното писмо е прецедент, тъй като НАП е изключително затворена система и там почти никой не се усмелява да коментира какво и как се случва. Не е тайна, че във ведомството има задкулисен властови център, който се управлява от политико-мафиотския модел КОЙ.

 

Писмото на данъчните е озаглавено така:


Някои данъчни ги стрелят и убиват, други ги повишават

 

На 18.12.2017 год. в София бе прострелян Иво Стаменов - началник на отдел „Фискален контрол“ в НАП. Стаменов бе настанен във ВМА в тежко състояние след стрелбата. 43-годишният Иво Стаменов издъхна на 12.01.2018 год. сутринта, въпреки усилията на лекарите да го спасят.

 

Припомняме този случай, защото горе долу по същото време, на 22.12.2017 година, Директора на НАП София – Илияна Христова, издава Заповед № РД-01-1859. С нея се утвърждава списъка за разпределение на органите по приходите, ръководителите на екипи и началници на сектори в дирекция Контрол. Тази заповед се издава традиционно в края на всяка година. С настоящата се прави поредната въртележка на ревизорите, ръководителите на екипи и началниците на сектори.  В нея прави впечатление и следното:

 

За ръководител на екип № 23, който се състои от 6 човека, е определен главен инспектор по приходите Илиян Илиев. Държа да подчертая, че това е еднолично решение на Директора на НАП София – Илияна Христова.

 

Името на този ръководител на екип сигурно на мнозина няма да говори нищо, но това е същият този, който през 2014 година възстанови неправомерно над един милион и триста хиляди лева от държавния бюджет. На същия бе наложено дисциплинарно наказание – уволнение. След серия обжалвания, ВАС без да разглежда спора по същество, отмени заповедта за уволнението през 2017 година. До тази отмяна се стигна, след като съдът установи, че наказващия орган не е спазил изисванията на закона при провеждането на дисциплинарното производство, в резултат на което самата заповед е издадена в нарушение на закона. Решението му е окончателно и не подлежи на обжалване. В резултат на всичко това в средата на 2017 година, Илиян Илиев започва отново работа в НАП, но забележете – като обикновен ревизор.

 

 За да стане отново ръководител на екип, какъвто е бил преди уволнението, е необходимо височайше решение именно от Директора на НАП София – Илияна Христова. Очевидно признателна и ценяща високо „професионализма“ на Илиев, с посочената заповед, тя отново го назначава за ръководител на екип. С това си действие Илияна Христова предизвиква множество въпроси, като:

 

   -  Как личния състав в НАП София приема издигането на  Илиев отново на пост ръководител екип?

 

  -  Няма ли кой друг да заеме този пост, а той се възлага именно на Илиев?

 

 -   Това ли е начинът да прогресираш в НАП? В случая съдът не е оправдал действията на Илиев, а просто е намерил редица нарушения при издаването на заповедта за налагане на дисциплинарното наказание.

 

  -  Дали някой от подчинените на Христова би дръзнал да коментира случая при това  демонстриране на симпатии към хора с престъпно поведение?

 

 -   Как ще реагират хората от бизнеса, когато Илиян Илиев отиде да им прави ревизия?

 

 -   Къде остава авторитета на държавата в лицето на НАП, когато такива хора се поставят на отговорни позиции?

В случая е интересен и един факт, който става известен в хода съдебното обжалване на заповедите за уволнение на тримата служители, извършили ревизията на „Елада медикъл“ ЕООД, с която неправомерно е възстановен ДДС в размер на 1 367 147,60 лв.

 

Този факт е, че Христова е била много подробно информирана за хода на тази ревизия. Тя е дала спешно разрешение и одобрение за възстановяването на сумата. Това не е масова практика и НАП не е известна с такава експедитивност в действията си. Явното бързане и кратките срокове в които е възстановен данъка говорят за нещо друго.

 

Ще спрем с разсъжденията до тук и ще попитаме: Може ли един служител, който очевидно си е вършил съвестно и честно работата, да бъде застигнат от куршумите на засегнатите от тези действия, а друг, за който са установени редица нарушения, да бъде издиган на по – висок пост? Може ли Директора на НАП София да продължава да заема този висок и отговорен пост, за който се изискват редица морални, професионални и личностни качества, при положение, че демонстрира явно подкрепата си за определени недопустими действия?

 

ТАКА ЛИ СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА В НАП?  Този риторичен въпрос задават авторите на гневното писмо в края му .  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 18348 |02.05.2017 Юристи с поредни разкрития за КОНПИ, след ”Кървавото писмо” . 4| 12851 |20.10.2016 Ченалова отговори на прокурорите: Писмото ви е мъртво родено . 0| 7424 |12.07.2016 Отговор от ВСС е все едно да чакаш от умрял писмо . 29| 8306 |05.12.2014 Кърваво писмо на проф. Минеков до Радан Кънев и Реформаторския блок!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads