Реклама / Ads
7| 5645 |03.04.2015 АКТУАЛНО

КАТ ни удря с глоба до 1000 лв. за джигитство?

.
Висока скорост
Глобата за превишена скорост да стане 1000 лева, а за сериозни нарушения да се отнема и книжката за минимум половин година, иска в интервю за в. "Преса" новият началник на пътната полиция в София комисар Тенчо Тенев. Според него такава санкция трябва да се налага на водачите, които при 140 км/ч ограничение на магистралата, карат с 200-250 км/ч.
 
Сега за превишение с над 50 км/ч се налага санкция от 300 лева, като се добавят по 50 лева за всеки следващи 5 км/ч над 50 км/ч. Така, ако при ограничение 140, се движите с 250 км/ч, санкцията е 600 лева, но книжката не се отнема, като такава санкция има само при превишения в рамките на града.

В отговор на въпрос Тенев казва, че няма нищо нередно в това, контролът на скоростта да се извършва и чрез камери в цивилни автомобили. "Мои колеги наскоро се върнаха от Германия. Там пътната полиция е привлякла граждани, които снимат от цивилни коли шофьори нарушители. После изпращат кадрите на компетентния орган, а той издава наказателно постановление. Направете сметка докъде са стигнали водещите европейски държави. Така че няма нищо лошо във видеоконтрола за скоростта. За българския шофьор най-лесно е да знае къде е поставен радарът, да намали, а после отново да надуе газта и да кара с колкото си иска", посочва началникът на КАТ-София.

Според Тенев за периода 1 март 2014 г. - 25 март 2015 г. загиналите при катастрофи в София са със 17 повече от същия период преди година (70 срещу 53), а ръстът на катастрофите е 32%. Той си обяснява тази негативна тенденция с отмяната на глобите с електронен фиш от мобилни камери. Дисциплината сред шофьорите се влошила и след забраната да се спират автомобили, освен при полицейски акции.


Комисар Тенев одобрява решението само пътните полицаи да могат да спират и да санкционират, но се оплаква, че столичният КАТ няма достатъчно хора. "София преди години е била 1 млн. души, сега е над 2 милиона. Автомобилите са към 900 000. На този брой автомобили съставът ни е малко. Разполагаме с 15 автомобила с мобилни камери, надяваме се да станат повече", аргументира се той.

Началникът на столичния КАТ посочва, че след монтирането на камери и микрофони в партрулките, пътните полицаи са станали по-отговорни и внимателни, като се избягва и корупционният момент. Малко сме като в "Биг брадър", но нямаме нищо против. "Аз съм "за" навсякъде да има камери, за да спрат хората да казват, че пътният полицай е корумпиран", обобщава Тенев.

В отговор на въпрос шефът на КАТ София казва, че е променена организацията на работа на техническия пункт на КАТ, където става регистрацията на автомобила, като са елиминирани посредниците, които предлагат бързо обслужване и уреждане на "хубави" номера с повтарящи се цифри. "Сега на някои бивши наши служители и особено на тези "регистратори", които са спечелили по 6000-7000 лв., не им отърва новият установен ред и пишат анонимно по разни сайтове по наш адрес."


Тенев казва, че очаква по Великден над 300 000 коли да напуснат столицата. "Взели сме мерки - патрули ще има на всички изходи, които ще регулират движението. Ще пускаме и зелена вълна, за да се изтеглят колоните по-бързо. В края на почивните дни ще направим същото, за да облекчим потока от пристигащи автомобили", казва той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5905 |12.12.2014 Треснаха с 350 бона глоба ИКЕА . 24| 6004 |03.12.2014 След "Южен поток" Москва ни удря и фармацевтиката . 12| 5161 |21.10.2014 Кутев: Младите в БСП удрят своите, за да станат звезди . 13| 8495 |30.06.2014 М. Марковски: Затвор и глоба чакат всеки дръзнал срещу банковата система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads