Реклама / Ads
0| 5118 |19.10.2015 АКТУАЛНО

Кеслер: Не съм тук, за да ви дам рецепта за борба с корупцията

.
Джовани Кеслер
Не съм в България, за да ви дам рецептата как да се преборите с корупцията, а да споделя своите идеи как това може да стане. Това каза шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер при посещението си у нас.
 

 Той ни успокои, че проблемите с корупцията са част от демокрацията и ги имат и други държави в ЕС. Корупция има и в европейските институции, стана ясно от думите на Джовани Кеслер.

 

Нуждаете се от стратегия за борба с корупцията, категоричен бе той и допълни: „Зная, че го знаете". Според генералния директор на ОЛАФ трябва да наблегнем и на превенцията на корупцията. Добро управление на администрацията, добро управление на еврофондовете, добри процедури са част от стъпките към това.

 

Трябва да образовате хората, смята още Кеслер. Нужна ни била кампания за нетърпимост към корупцията. Нуждаете се от висок капацитет на разследващите, посъветва още шефът на ОЛАФ.

 

Освен това са ни нужни независими експерти, които да се борят с корупцията, както и обвинители, специализирали в корупционните дела. Съдиите трябва да могат да наказват, подчерта Джовани Кеслер.

 

Меглена Кунева припомни на свой ред, че най-спорните моменти в предложения от нея проект бяха за анонимните сигнали и кой да предлага председателя на Бюрото. Вицепремиерът обеща допълнителни гаранции по отношение на анонимките и увери, че целта е Бюрото за борба с корупцията да е независимо.

Най-важното е да скрепим независимостта на този орган, категорична бе Меглена Кунева. Според нея има необходимост от проверката на имуществото на хората, заемащи висши държавни длъжности.

 

Повече интеграция е по-добрият път за България, изтъкна Меглена Кунева. Тя очаква да види непримиримост към корупцията и стабилни институции, които безкомпромисно преследват и се борят с корупцията.

 

Само през реалното засичане на данни може да се види дали управляващите работят в полза на обществото или за лично облагодетелстване, категорична бе Кунева. Хората са обезверени от българската политика според нея и те искат да видят желание за борба с корупцията, пише Нюз. бг.

 

Политиците не искат да отрежат клона, на който седят, притеснена е тя. Не можем да продължаваме повече така, категорична бе Меглена Кунева. Предлагам създаването на бюрото като решаване на наш български проблем, каза още вицепремиерът. Със забавянето на закона за борбата с корупцията, по думите й, докладът на ЕК по механизма за сътрудничество и оценка няма добри перспективи.

 

Приоритетите на българското правителство за противодействието на корупцията и борбата с измамите са били сред акцентите в разговора на премиера Бойко Борисов с генералния директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер, който беше гост-лектор на публичен дебат за справянето с корупцията на европейско и национално ниво. Седмият дебат от инициативата "Европейски дебати" за популяризиране на европейските практики и политики в България беше организиран от вицепремиера Меглена Кунева.

Двамата са се съгласили, че в общ интерес е да се задълбочи оперативното сътрудничество между ОЛАФ и българските специализирани структури за защита на финансовите интереси на Европейския съюз (ЕС). Изразена е била готовност разговорите да продължат на експертно ниво по конкретните параметри на партньорството.

Прехвърлянето на добри практики за борба с корупцията е изключително важно, защото това е общ въпрос за ЕС, изтъкна генералният директор на ОЛАФ и даде няколко основни препоръки, които всъщност са общи и важат за всяка страна от Съюза.

На първо място, според Кеслер, е създаването на антикорупционна стратегия, която да е цялостна и интегрирана, като тя има нужда от три елемента и те винаги трябва да се взимат предвид в тяхната цялост:

Това са предотвратяване, разкриване и санкции. Има тенденция, свързана с извънредните ситуации - да се фокусираме върху един от тези аспекти и обикновено това е санкцията, като се създават закони, които позволяват да се изпрати някой в затвора. Има нужда от такива действия, но всички тези три измерения са важни, защото, ако се работи само в една посока, няма как да има оптимални резултати.

За правилното противодействие на корупцията, на първо място, е доброто управление на администрацията, защото, ако тя е налице, се оставя по-малка възможност за ширене на корупцията, подчерта генералният директор на ОЛАФ:
Особено важни са добри закони за държавните и обществени поръчки, защото виждаме не само в България, но и в други страни - членки на ЕС, че повечето пари на данъкоплатците се раздават чрез такива процедури.

На второ място, като говорим за администрацията, се сблъскваме с въпроса за контрола в системата на одита или на проверката дали разходите са правилни и има ли странични течове на финанси.

А на трето място е правораздаването – ако магистратите не са независими, няма да се получи. Те трябва да имат способността да наказват, но уви в България, според статистиката, именно тук има много голям проблем.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5355 |21.08.2015 България на опашката в борбата с трансграничната корупция . 14| 5195 |12.06.2015 Калфин: Борбата за ромите не минава през социални помощи . 26| 5653 |30.05.2015 Маковей: Борбата на политиците с корупцията е борба със самите тях . 132| 77214 |24.05.2015 Моника Маковей: Борисов ви лъже за борбата с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads