Реклама / Ads
1| 5189 |10.08.2007 АКТУАЛНО

По кината в Европа пуснаха филм за великия Зидан

.
"Зидан-портрет на 21 век" е филм наблюдение за легендарния футболист и язвите на съвременното общество, режисиран от Дъглас Годън и Филип Парено.
 

Александър Иванов 

Филмът, чиято премиера се състоя на фестивала в Кан е ретроспектива на мача на Реал срещу Виляреал от Примера дивизион, игран на 23 април 2005 година на "Сантяго Бернабеу" в Мадрид. Тогава в продължение на 92 минути 17 телевизионни камери следят гениалният плешивец и неговите фантастични отигравания с топката.Сред тези кадри обаче режисьорите Дъглас Гордън и Филип Парено вмъкват откъси и монтират други кадри - с кубинчето Елиан Гонсалес и неговата съдба, пререканията за момчето между САЩ и Куба, смъртта на известния британски актьор Джон Милс.След мощните скандирания на мадридските фенове се появяват танкове в Близкия изток, изплашен мъж носи на ръце ранено момиченце, зад него избухват снаряди и горят къщи, пак там - палестинските територии, след това се появява хлапе с майка си, което носи фланелка с надпис - Зидан. Филмът е великолепна притча за съвременния свят, за това как Зидан и футбола са обединявали и радвали хората, но там далече, в други страни, смъртта, войната и отмъщението са ги разделяли завинаги.Зинедин Зидан беше и си остава не само символ на прекрасния футбол, но и на политиката, поради факта, че е син на алжирци-бербери, емигранти във Франция - страна с традиции в демокрацията, дала шанс наzi.jpg бежанците от Африка. За някой от критиците на филма обаче, прословутата случка на финала на световното първенство, когато Зизу удари с глава Матераци, хвърля сянка върху образа на Зидан, като човек, чийто изяви на терена са могли да обединят хората.Те задават защо точно той е използван за акцент в документалния филм, след като е дал такъв лош пример на всички деца по света. Друга тема е, че филмът е замислен и сниман преди това да се случи. Но за сметка на критиците си остава и един друг факт, докато играеше футбол Зидан радваше хората и се ангажираше с множество благотворителни каузи, както го прави и днес, когато вече е извън обсега на обективите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5195 |09.08.2007 Французин арестуван за незаконен превод на Хари Потър . 57| 71855 |08.08.2007 10 лв. върви „свирката”, а 20 – секс с малолетни в Обзор . 5| 6311 |08.08.2007 Жена продаде урна с прах на покойница за 58 цента . 1| 9992 |07.08.2007 Мерилин Менсън купувал скелети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads