Реклама / Ads
1| 6704 |29.08.2007 АКТУАЛНО

Кинофестивалът във Венеция: гондоли, филмови звезди и усещане за Златен лъв

.
64-то издание на прочутия фестивал започва тази вечер, Кийра Найтли, Брад и Анджелина, Джордж Клуни и още куп знаменитости се събират в най-романтичния град. Специално ще бъде почетен легендарният Джон Форд.
 

 

Александър Иванов

 

Трудна задача очаква журито на най-стария филмов фестивал. В различните секции ще има множество прожекции, но както твърдят повечето запознати, от 29 август до 8 септември, едва ли ще се появи някой незабравим шедьовър, който да притаи дъха на зрителите. И все пак журито начело с Чжан Имоу и някои от останалите членове като нашумелият с „Вавилон” Алехандро Иняриту , и асът в режисьорската професия Пол Верховен, вероятно ще даде Златният лъв на филм извън пределитеheros.jpg на Стария континент. Както посочи вестник „Таймс”, кандидатите са много, но със сигурност ще разберем печелившите в края на фестивала. Един от важните акценти в тазгодишното издание ще е прожекцията на класическия ням филм „Железният кон” на легендата Джон Форд, единственият режисьор, който е печелил 4 награди Оскар, а в неговата колекция има и Златен лъв от Венецианския фестивал през 1971 година. Заедно с „Железният кон” посетителите на фестивала ще могат да видят и пълнометражната документална лента на Ник Редман „Да станеш Джон Форд”. И ако някой си правят паралели със заглавието на друг филм – „Да бъдеш Джон Малкович”, то филмовите звезди в нито един момент не пропускат да дефилират от луксозните гондоли с кадифени драперии, със скъпите си маркови тоалети, като красивата Кийра Найтли, появила се с шармантна рокля и демонстрирала перфектни мерки, от които дори обективите на фотоапаратите се изпотяват. Разбира се, превърналата се в култова двойка - Анджелина Джоли и Брад Пит също са във Венеция, пак прегърнати и заедно, напук на някои жълти таблоиди, които твърде преждевременно обявиха тяхната раздяла. Сред филмите, които предизвикват най-голям интерес са- “The Hunting Party” на Ричърд Шепърд, “It’s a Free world” на Кен Лоуч, екзотичният “Help Me Eros” на Ли Канг Шенг и “Blood Brothers” на Алекси Тан. Въпреки, че не получи голямо одобрение при премиерата си в Съединените щати, тук е и филма на Шари Берман и sjoh.jpgРоберт Пулчини - "Дневниците на лелята", с участието на най-красивата актриса- Скарлет Йохансон. Не по малко внимание се очаква да предизвика и  "12"  на Никита Михалков - новата версия на "12 разгневени мъже" на Сидни Лъмет. Всъщност 64-тото издание се оказва 75-то, тъй като Венецианският филмов фестивал е основан през 1932 година, но в годините на Втората световна война не се е провеждал, имало е и други паузи, които не пречат на организаторите да обявят, че ще връчат специален Златен лъв за неоценим принос в киното. Може да кажем, че има двама велики режисьори, които заслужават тази награда, макар и посмъртно – Ингмар Бергман и Микеланджело Антониони. Иначе за останалите, които гледат на киното като самоцелно развлечение ще им хареса участието на Куентин Тарантино във форум-дискусия, посветен на спагети-устърните.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8466 |29.08.2007 Тежък лондонски адвокат вдигна българска църква . 2| 6283 |28.08.2007 Най-доходното лято на Холивуд: сперма, идиотщини, мистър Борн и мистър Бийн . 0| 7544 |28.08.2007 Троянският "Сървайвър" набира скорост . 0| 6364 |25.08.2007 Млади фотографи потърсиха „белите кристали на времената”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads