Реклама / Ads
13| 8550 |16.07.2008 АКТУАЛНО

Китайците изяждат 20 милиона кучета годишно

.
Популярната у нас фондация "Четири лапи" стартира кампания, в която да информира потребителите за опасността от внос на някой месни продукти, идващи от най- многолюдната страна в света.
 

Мотото на олимпийските игри в Китай е „Един свят, една мечта”. Когато става въпрос за защита правата на животните обаче, „Един свят, един кошмар” би било далеч по-подходящо. Китай е сред лидерите по жестоко третиране на животните и увеличаващия се просперитет на населението води до още по-силната им експлоатация.
За съжаление, не само нарастващото потребление в Китай води до все по-ниски стандарти при отношението към четириногите. В Европа търсенето на продукти, добити от животни, е сред най-високите. Постоянният стремеж за по-ниски цени кара производителите в Китай да налагат все по-ниски стандарти при отглеждането на животни. Китай е най-големият производител на кожи за текстилната индустрия.

pesove_1.jpg

Над една трета от световните доставки на кожи от норки идват от Китай. Там животните се отглеждат в малки клетки в специални ферми. Умъртвяването става като норките се хващат за опашките и главите им се удрят в пода. Много често те са само зашеметени преди да бъдат одрани живи. Съдбата на кучетата и котките не е по-различна, тъй като кожата им се използва за изработването на орнаменти за дрехи и обувки. Освен това напоследък се увеличава и потреблението на кучешко и котешко месо в Китай, нещо, което в миналото се е считало за привилегия само на най-богатите. Според последното проучване на фондация "ЧЕТИРИ ЛАПИ",която у нас се грижи за мечките в Белица, само в провинция Гуангдонг ежедневно се консумират около 10 000 котки, докато в цялата страна годишно около 20 милиона кучета попадат на трапезата. Отглеждането на зайци с търговска цел също се е увеличило през последните години и днес Китай е основният доставчик на ангорска вълна. Около 50 % от заешкото месо, консумирано в Европа, идва от огромните ферми в най-многолюдната страна, където те се отглеждат в батерийни клетки без да се спазват каквито и да било стандарти. Китай е една от многото страни, в които търговията с екзотични животни е забранена. Въпреки това всяка година в страната контрабандно се внасят хиляди животни от редки видове от Мианмар, Лаос и Виетнам, което задоволява все по-популярната търговия със сувенири от такива животни. Жестокото отношение към животните в Китай може да бъде спряно. "ЧЕТИРИ ЛАПИ" стартира кампания, чиято цел е да информира потребителите за начините всеки да допринесе за това. Единствено по-добрата информираност на потребителите и  предприемане на политически мерки за забраната на вноса от Китай на продукти, добити от животни, може да доведе до подобрени стандарти при отглеждането на животни с търговска цел.

pesove.jpg
снимки Вяра Йовева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5609 |05.04.2008 109 милиона долара изкарали Клинтън за 8 години . 14| 7012 |21.03.2008 Боклуци, строителство и бездомни кучета тровят Студентски град . 0| 5697 |25.02.2008 В Холивуд все още има място за старите кучета . 0| 7857 |17.12.2007 Тони Блеър се снима в коледен филм за кучетата на Джордж Буш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads