Реклама / Ads
21| 10063 |30.09.2011 АКТУАЛНО

Кметът на Октопода се скри зад имунитета

.
Николай Димитров
В рамките на 24 часа прокуратурата повдигна обвинения срещу градоначалника на Несебър и след това ги оттегли
 


За по-малко от едно денонощие Окръжната прокуратура в Бургас повдигна обвинения срещу кмета на Несебър Николай Димитров, а след това бе принудена да ги оттегли. Причината е кандидатирането му за същия пост на предстоящите избори, което му дава имунитет и засега го прави недосегаем. Обвинението бе за престъпление по служба за сключена през 2008 година сделка, при която Димитров дал право на строеж на 12 души заобикаляйки Общинския съвет. Законът категорично забранява кметът да отстъпва право на строеж върху имоти общинска собственост без санкцията на съвета. В случая става дума за парцел от 1980 кв. м в квартал "Черно море", като сред облажилите се е общинският секретар Стойко Стоянов, който вече си е построил там жилищна сграда.

Списъкът обаче далеч не се изчерпва само с това - през последните години името на скандалния кмет изплува в почти всяка крупна далавера в най-богатата община в България. Наскоро разследване разкри схема за купуване на гласове за местните избори, в дъното на която стоят Димитров и общинският съветник Костадин Нищелков. Секретарят Стоянов пък е сред най-активните дейци по събирането на гласове за кандидатурата на кмета, като срещу всеки подпис обещава социални помощи, научи „Торнадо” от свои източници в общината. По време на кметуването на Димитров голяма част от заповедите и
решенията му са държани в строга тайна  дори от общинския съвет, така че тепърва предстоят да излизат данни за други случаи на нарушаване на изискванията на закона при разпореждането с отстъпено право на строеж, коментират запознати.

Друг имотен скандал, в който Димитров бе замесен, е свързан с покровителстваните от него несебърски бизнесмени братя Диневи. Според председателя на партия ДЕЛА Атанас Терзиев градоначалникът неправомерно е подписал анекс с една от фирмите на братята към договор за отстъпено право на строеж върху апетитен общински парцел в Свети Влас. Това се случва година след като е изтекла 5-годишната давност на изваденото вече разрешителното. По този начин, вместо отказ заради неизпълнението на строителство от страна на фирмата на Диневи, несебърският кмет дори увеличава разрешеното строителство с над 700 кв. м. При подписването на въпросния договор Димитров отново незаконно е заобиколил общинския съвет, като самоволно е позволил увеличението на позволеното строителство на фирма „Веднид” ООД. Това е станало чрез
вратичка в общинска наредба която се отнася само за граждани с „жилищни нужди”, към каквито морските олигарси трудно могат да бъдат причислени.

Николай Димитров придоби печална известност като кмета на Октопода, след като стана ясно, че шеф на предизборния му щаб и основен спонсор на кампанията му по време на двата тура през есента на 2007 г. е бил един от аверите на Алексей Петров – Марчело Джотолов. Соченият за лейтенант в наказателната бригада на Трактора играе възлова роля в управлението на общината Той осъществява контактите с медиите, представяйки се за съветник, организатор, пиар и касиер, от когото зависят сумите, плащани за отразяване на кампанията. Другият близък до Димитров пък е Асен Йорданов - брат на Недялко Недялков, който пък е част от медийните връзки на Петров. Сега скандалният градоначалник тръгна към втори мандат в Несебър с мото "Пътят продължава”.

„Братя Диневи и Трактора всъщност са хората, които реално управляват Несебър”, категоричен е общинският съветник Терзиев. Той сигнализира за редица нарушения на кмета, а след арестите по „Октопод”, когато лъсва топлата му връзка с мафиотските структури поисква и неговата оставка. В резултат лидерът на ДЕЛА е арестуван по анонимен сигнал и в колата му са открити 27 пакета бял прах, сгънати точно по начина, по който се опакова хероинът. Полицейската лаборатория прави тест, но се оказва се, че веществото не реагира на никакъв вид дрога. „Очевидно е, че става дума за организиран заговор за моето дискредитиране от кмета на Несебър, братя Диневи, Алексей Петров и Марчело Джотолов”, убеден е Терзиев.

Явно най-богатата община в България предразполага към кметски изстъпления. Това е вторият градоначалник, който е уличен в злоупотреби. През 2007 г. Николай Трифонов не довърши последния си мандат, след като изненадващо беше назначен на служба в консулството ни в Одеса, дни след като срещу него започна разследване. По думите му е бил принуден да замине, защото в противен случай щял да бъде "елиминиран физически".

Севдалина Спасова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 12053 |22.06.2011 Октопода пуска нов скандален вестник . 28| 17519 |28.01.2011 Алма Матер – предизборен щаб на Октопода . 79| 12287 |27.10.2010 И. Костов: Президентът е близо до главата на Октопода . 18| 7474 |24.03.2010 Цв. Цветанов: Високопоставен магистрат бил съпричастен към Октопода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads