Реклама / Ads
Frognews
7| 24690 |24.11.2017

Пеевски посяга към бТВ - какви интереси се крият зад това

.
Финансови „операции“ за около 40 млн. лева са поставили националната бТВ под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски. Той пък споделя този контрол с премиера Бойко Борисов. За целта е нужен ръководител на телевизията, който да е зависим и от двамата, за да обслужва техните интереси.
Такъв е доскорошният „крал на рекламата“ Красимир Гергов.

 

Преди няколко дни във Фрог нюз публикувахме информация, че се очаква в скоро време Гергов да оглави бТВ. Последва бурна реакция. Много хора - от самата телевизия, медийни експерти и политици коментираха, че този слух се носи от близо месец.

 

Споделяха и мнението, че Гергов вече е бил в такава роля, но това не е донесло успех на медията – дори обратното. Споменаха за съмнителни рекламни договори, за ощетяване на телевизията, за прокарване на политически интереси чрез предавания и спуснати гости и пр. Почти всички са единодушни, че причината за зависимостите на Гергов от Пеевски се коренят в невърнати кредити на КТБ за десетки милиони.

 

За какво става дума. През 2012 г. чрез фирмата си „Пиеро 97“ Гергов задлъжнял на бТВ с около 30 млн лева. Тогава той подписва споразумение с КТБ за кредит от 32 500 000 долара, които са му ефективно предоставени. Обезпечението срещу тях са акциите му в бТВ, които той залага. Става дума за 6% от акциите, държани от негова офшорка TOP TON, представлявана от неговия близък партньор Владимир Брусарски. Същият Брусарски е тясно свързан с Гергов чрез множество фирми, включитено и с участието им в скандалния голф проект на защитена територия край Балчик.

 

Цялата преписка по сключването на въпросния договор е водена от адв. Александър Ангелов – личният адвокат на Делян Пеевски. През 2013 г. към фирма Dalee (Далий Трейдинг Лимитид, дружество, учредено през февруари 2011 г. на Британските Виржински острови) е изплатена част от дълга. Това става чрез нов кредит на фирми на Гергов. Предполага се, че срещу тази сума са търгували и сградата на бТВ, както и заеманата позиция в телевизията – срещу обещано опрощаване на дългове към КТБ – великодушно предложено от Пеевски, който действа от името на банката, без да има такова право. По този начин жертва е КТБ, която не получава дължимите суми по кредита и естествено вложителите.

 

От Dalee са потърсили плащане на заема от TOP TON, но поради липса на оригинални документи не се успели дори да заведат дело. Парите на Dalee са с произход КТБ.

В началото на тази година bTV прекрати договора си с медия агенцията "Пиеро 97" (свързвана с Красимир Гергов - бел. ред.), с който телевизията работи от създаването й.

 

Причината за това е натрупано голямо финансово задължение на компанията към телевизията за излъчени реклами. Дължимата сума е от порядъка на няколко милиона лева. Като превантивен опит да атакува bTV в началото на февруари "Пиеро 97" подаде жалбата в КЗК срещу телевизията. Всъщност в бранша отдавна се знае, че „Пиеро 97“ е превзета от Пеевски заради въпросните задължения на Гергов.

 

Самият Пеевски обаче също има сериозни проблеми, които го карат да действа брутално и бързо. Той и премиерът Борисов имат информация, че разследването по закона „Магнитски“ в САЩ не се развива в желаната от Пеевски посока и много скоро нещата ще загрубеят. Затова милионерът има нужда от медийна подкрепа. Защитата от неговите медии не върши работа, защото те отдавна са дискредитирани. Не вършат работа и новосъздадените сайтове тук и в САЩ, които бълват тонове обвинения срещу Цветан Василев и хвалби за „политика Пеевски“. Нужна му е голяма национална медия. Затова той посяга към бТВ. Обещавайки и на премиера пълна подкрепа, ако той го подкрепи по „Магнитски“ и не започне разследване по докладите на турските и британските служби за контрабанда на цигари на „Булгартабак“.

 

Дори това да се случи не е ясно откъде ще се осигуряват 50-60 млн евро годишно за издръжката на бТВ?

 

Иначе Пеевски от три години постоянно е обсъждан в медиите като мераклия да придобие бТВ. Не го пожелаваме на журналистите и служителите в телевизията. Не заради друго, а защото превърна медиите, които притежава в нещо, с което никой не би се гордял...

 

Договор за паричен заем

 

Договор за залог на дружествени дялове

 

Agreement for entering in debt


Екип на Фрог нюз
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Депутатът Искрен Веселинов: Местан премина всякакви граници 0| 4014 |08.11.2017 . ЕС забрани всякакви инвестиции в Северна Корея 0| 3100 |16.10.2017 . Велизар Енчев: Каква Независимост, какви 5 лева?!! 7| 6705 |22.09.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ