Реклама / Ads
33| 11885 |27.01.2009 АКТУАЛНО

Кои са виновниците за световната финансова криза

.
Британският вестник Гардиън публикува списък на хората, чиято дейност се оказва съдбоносна за световната икономика. В "черния списък" има 25 позиции, а начело на него стои Алън Грийспан.
 

 

Шефът на Федералния резерв от 1987 до 2006 година, наричан от своите почитатели гуру, маестро или оракул има най- голяма персонална вина за световната финансова криза. От 2000 година Алън Грийнспан поощряваше безотговорните ипотечни кредити. В един момент, когато лихвите започнаха да се качват се оказа, че alan_greenspan2.jpg

хората няма как да обезпечават кредитите си. Въпреки предупрежденията на много експерти, Грийнспан защитаваше своите позиции с невиждано упорство. Когато преди няколко месеца кризата започна да поразява финансовата система на САЩ, Грийнспан призна, че е прекалил във вярата си в свободния пазар и неговите безкрайни възможности. Въпреки това, той се оправда по странен начин - подобни кризи все пак ставали веднъж на сто години.

Вторият грешник е Бил Клинтън. Точно при него започна политиката на дерегулиране на финансовите пазари. По време на втория му президентски мандат бе приет 

bill_clinton_talking.jpg

закон с наименованието "Глас - Стигъл", който раздели търговските от инвестиционните банки, но въпреки това им даде неограничена свобода. Законът им даде възможност бързо да се превърнат в суперкомпании, разпореждащите се с трилиони долари. В края на 2008 година на Уолстрийт не остана нито една независима инвестиционна банка. Плачевните резултати говорят сами за себе си.

"Светата троица" на виновниците се допълва от Джордж Буш. Наистина той вече също не е президент от няколко дни, но ако при Клинтън процесите на дерегулиране се отприщиха, то при неговия приемник достигнаха своя апогей. Буш не се противопостави нито за момент на даването на кредити на неплатежоспособни лица. Такива в САЩ ги наричат NINJA - No income, no job aplicant. Нито имат доходи, нито имат работа. Нинджите изтеглиха от банките милиарди долари, които просто се изпариха някъде в пространството.

Разбира се, Гардиън не подминава и проблемите на Острова или по- точно един от тези, които ги създаде. Гордън Браун - този, който постави интересите на тузарите от лондонското Сити над тези на останалата част от британската икономика. Промишленото производство, някога считано за една от традиционните британски гордости, се оказа толкова стагнирано, колкото нито един специалист не би могъл да опише. Сега банковата система на добрата стара Англия върху глинени крака, а Браун едва ли се споменава с добро.

Следващите в списъка са: министър - председателят на Исландия, един от главните стратези на "Голдмън Сакс", шефът на AIG, няколко влиятелни банкери и познайте още кой? Народът на Съединените американски щати. Според мнението на Гардиън именно обикновените граждани са теглили огромно количество кредити, като предварително са знаели, че не могат да ги обслужват. Тяхната безкрайна страст към покупките доведе не само до катастрофална ситуация в САЩ, но и по целия свят. 71014_moneyhappiness_vl-vertical.jpg

Естествено към тях могат да бъдат причислени и британците, превърнали се в "кредитните наркомани" на Европа. Един американски инвеститор, който преди време увеличи своето състояние за кратък период от време с умопомрачителните 870% бе казал - "Благодаря на идиотите, които ми помогнаха да забогатея толкова много!" Тогава той имаше пред вид шефовете на големите финансови компании в Съединените щати. В България по традиция през последните години виновници за каквито и да е кризи трудно се намират. Доказа го и тази с природния газ. Така че, ако ни разтресе финансова криза през пролетта, както посочват някои експерти и специалисти, нека си припомним, че за всичко има причини. В повечето случаи зад тези причини стоят хора с имена.

Александър Иванов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5976 |26.01.2009 Ето как стачкуват френските студенти . 15| 11852 |26.01.2009 Мара "Отварачката" си навлякла проблеми заради риалити . 1| 5903 |25.01.2009 Днес е последният ден от “СУРВА 2009” . 20| 6339 |25.01.2009 Промени в Турция: Ние се извиняваме!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads