Реклама / Ads
0| 8776 |21.03.2016 АКТУАЛНО

Коя ще е поредната придобивка на Делян Пеевски?

.
Поредният актив, който Делян Пеевски има желание да придобие за жълти стотинки, е първия в България открит развлекателен център „СТРАНД” в Бургас. В схемата са включени Община Бургас и синдиците на КТБ /н/.
 

Сегашният собственик на „СТРАНД” е „СТРАНД БУРГАС” АД – дружество, което е ползвало кредит от КТБ за построяване на обекта. От близо 2 години дружеството не обслужва кредита си. Обектът има нужда от оборотни средства, но банката, с която е сключил договора за оборотен кредит, е вече смазана. Запознати с темата твърдят, че по нареждане на Пеевски квесторите и синдиците на банката не са предприели абсолютно нищо за събиране на това вземане. За това си има причина.

 

Източници от Община Бургас твърдят, че по лично разпореждане на Пеевски, общината завежда през 2015 г. изпълнително дело срещу „СТРАНД БУРГАС” АД. Поводът за иска са неплатени местни данъци и такси в размер на 448 хил.лева. Дружеството е осъдено, вследствие на което на 15 септември 2015 г. откритият развлекателен център „СТРАНД” е обявен за публична продажба.  Никой не смее да прояви интерес към обекта, попаднал във фокуса на Пеевски. Поради това няколко последователни публични продажби се провалят, за да се стигне до цена от 12 млн.лева.

 

Ако се осъществи схемата на Пеевски масата на несъстоятелността на банката ще бъде ощетена с над 60 млн.лева.

 

Банката е привилегирован кредитор заради учредената в нейна полза ипотека върху „СТРАНД”. Поради това Община Бургас няма да види и лев от тази продажба. Тя ще се „обзаведе” само с разноски, а Пеевски – със свой собствен увеселителен център с подходящи за него размери – 60 декара разгъната площ.

 

Синдиците на банката продължават само да наблюдават действията на Община Бургас и на определения от нея съдия-изпълнител. Синдиците вече са се специализирали във извършване на фиктивни действия, които отчитат като големи постижения. Точно такова е и предприетото в случая. Синдиците абсолютно формално пускат молба за обявяване на дружеството-собственик на „СТРАНД” в несъстоятелност месеци след като Община Бургас завежда изпълнителното дело. Молбата на синдиците е подадена година и половина след като кредитът е просрочен и нередовен.

 

Ясно е #КОЙ координира действията на общината и синдиците, за да придобие огромни търговски площи за цена под 200 евро на квадратен метър. Синдиците ще погасят нищожна част от кредита, депозантите ще са ощетени, а общината няма да види и една стотинка, въпреки направените значителни съдебни разноски.

 

„СТРАНД” е първият открит развлекателен център в България. Разгърната площ на обекта е 60 000 кв.м., в т.ч. 30 000 кв.м. - търговски площи.

 

Само за сравнение, в края на миналата година гръцки фонд закупи в София недовършения МОЛ „Плаза уест” в ж.к. Люлин, с търговска площ от 24 000 кв.м., за 33 млн.евро, т. е. - при цена от 1 375 евро/кв.м.

 

Запознати с дейността на депутата припомнят, че близките взаимоотношенията между кмета на гр. Бургас и Пеевски датират не от вчера. Фирмите на депутата „ВОДСТРОЙ 98” АД и „ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ” АД редовно печелят обществени поръчки на общината. Само две от тях са за близо 30 млн. лв.

 

·         Договор от август 2011 г. за извършване на рехабилитация на водопроводни и канализационни мрежи в кв. „Меден рудник” в гр. Бургас на стойност 11 млн.лева;

·         Договор от декември 2012 г. за изграждане на надлез над товарна ЖП гара-град Бургас на стойност 18 млн.лева;

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5756 |09.02.2016 В. Енчев: Местан се страхува от Делян Пеевски . 10| 11718 |12.06.2015 Прежали ли ДПС Делян Пеевски? . 26| 11664 |01.06.2015 Осман Октай пред Фрог: Делян Пеевски е финансовият посредник на КОЙ . 41| 6446 |07.04.2015 Цацаров: Пришиват ме към Делян Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads