Реклама / Ads
39| 6463 |17.06.2015 АКТУАЛНО

Д-р Н. Колев за Фрог: Джумбуш е здравната реформа на МоскоFF

.
Вторият пакет на Москов Източник: Ru
Вчера гледах по телевизияна имитация на реформи от МоскOFF. Джумбуш, както казваше баба ми! Реформа няма. Касата е одържавена още от Костово време, тъй като назначенията са политически. Това, че трябва да възстановяваш вноски не за три, а за пет години е бла-бла. Това казва д-р Николай Колев за Фрог, коментирайки здравната реформа, която бе дискутирана в парламента.
 
Същото ще е и с пакетите. Ти знаеш ли сега какъв обем и вид помощ ти се полага по единствения пакет? А неосигурените ще платят на доктора на ръка и той ще ги прекара по спешния пакет, който е за всички. Никой не говори за диагностично-свързаните групи, за промени в специализацията на лекарите (по сега действащата наредба ги назначават на основна заплата 360-500 лв.). Как се създава семейство с такава заплата и без помощта на мама и тате или тъстовете. Има ли механизъм за конкуренция между болниците? За мен не! Контролът над дейността на болниците го няма. Контролират не текущо а подир дъжд качулка, смята той.

По някои данни броя на лекуваните в болниците се е удвоил. Как става така. Ами просто - с далавери! Де са електронните ни карти. Стоян Тонев през 2012  обеща да направи 100 хиляди за МО и БА, с които щеше да ги лекува и в ЕС. Да си ги видял.

МоскOFF е Тонев № 2, само дето е нервак. Той имитира реформи!, категоричен е доцентът.

Далаверите са основно в държавните болници. Но и частните не им отстъпват.Ти как си представяш, че "Токуда" изработва повече пари по  НЗОК от ВМА при положение, че има 600 работещи легла, а ВМА само в София 1000, посочва д-р Колев.

Вторнишки джумбуш*



Д-р Николай Колев

Така е озаглавил своите размисли в блога си за вчерашния ден в парламента за здравната реформа и Закона за здравното осигуряване доцент д-р Николай Колев.

"Джумбушът почна в 11:00 ч. в парламента. Благодарение на Канал 3 стана достояние на скромната ми личност. Дебатите по т.нар. „реформа” на МоскOFF в Закона за здравното осигуряване изразходиха повече депутатска енергия, отколкото ще бъде ползата от промените. Особено активно беше Байрактаровото Мите от „патриотите”.

Заслужи си поне едно „доктор хонорис кауза” на Медицинския факултет на Софийския университет. На ход е доц. Л. МозъкOFF.

Ако някои си мисли, че предложенията на МоскOFF са реформа, дълбоко се лъже!
Беше извършена поредната – ДЕВЕТДЕСЕТ  ТРЕТА промяна на закона, без да се промени идеологията му. Може би ще бъда опроверган, че ГЕРБ препънаха министъра по отношение на опита му да одържави НЗОК. Да, ама не. Щото тя си е одържавена от Костово време. Чрез партийни назначения.

Друг може да обяви за реформа увеличаване срока на задълженията на неосигурените българи. Които ако искат да се лекуват по линия на НЗОК, ще трябва да плащат здравни осигуровки за 5 години назад. Макар, че в момента е 36 месеца1. МоскOFF искаше от 2000 г., ама няма как – кандиса! Най-вероятно му казаха, че искането ще падне пред Конституционния съд.

Сериозни бяха дебатите и по т.нар. от представителите на ДПС „празни чекове” – предложените от министъра „основен и допълнителен пакет и пакет за спешна помощ”, които Камарата подписа. Г-жа Мая даже го заплаши, че ще бъде изгонен от министерството с камъни. И тук ще се наложи да кажа: „да, ама не!” Защото и в момента не знаете какво съдържа сегашния пакет – по вид, обем и дейности, макар и да е единствен?2 А сигурно и депутатката Манолова не е прочела тази част от закона.

Джумбушът продължи вечерта в предаването „Денят” на ТV OnAir. Гост на Веселин Дремджиев беше Проф. Асен Гудев. Медик с богата биография - ръководител на Кардиологичната клиника в УМБАЛ „Ц. Йоанна”,  специализирал е в Англия, Австрия и Германия, президент на Съюза на медицинските специалисти и т.н. Да не си мислите, че предложи нещо сериозно или че си позволи да критикува  МоскOFF. Повтаряне на ноторни истини за пациента, за морала, за „говори с мен докторе”, за намаляването на медицинските сестри в България, за проблемите на специализацията на лекарите и т.н. и т.н. Но решения не предложи! Докторът вероятно е великолепен клиницист, но Гълик отдавна е казал, че одеждите в едно царство не дават власт в друго!!!

Професорът ме присети да проверя, какво е заплащането на специализиращите лекари. Чух, че МоскOFF се срещал с тях и нещо обещал. Вероятно за светлото бъдеще. Оказа се, че  то не може да бъде по-ниско от „минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии, определен със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за съответната календарна година.”3 Справката в цитирания закон показа4, че минималната месечна заплата за хуманно здравеопазване и социална работа (без медицинска сестра, акушерка, рехабилитатор, фелдшер и лаборант, включително главните и старшите) и дейност на болници (без началник клиника/отделение, медицинска сестра, акушерка, рехабилитатор, фелдшер и лаборант, включително главните и старшите) е 360 лв. Не вярвам да има директор на лечебно заведение, който да даде заплата на специализант в размер на повече от 500 лв. Обадете ми се, ако познавате такива, за да ги похваля.

Следването по медицина е 6 години (най-често на финансовия гръб на мама и тате), а осреднения срок за специализация е 4 години (от 3 до 5 години). Може ли с този месечен доход да решиш да създадеш семейство и да раждаш деца?
От МоскOFF и проф. Асен Гудев не очаквам отговор. Поради ЕГН, те са специализирали при други условия, на отречения обществен строй.

Накрая ще завърша с един джумбуш, разказан от професора: „Отива неосигурено лице с остър инфаркт в частна болница. Болницата плаща, за да възстанови здравноосигурителните му права и го пуска по клиничните пътеки на инвазивната кардиология. И прибира „големите пари” от НЗОК. Но това не можело да стане в държавните болници”.

Тоя номер не го бях чувал. Понеже съм слаб по смятане,  а и не ми се търсят цените на клиничните пътеки в инвазивната кардиология, не ми се правят сметки „къде е Киро на кирия!”

Във вчерашния ден ми се искаше да чуя нещо за:
    диагностично-свързаните групи или поне за ново остойностяване на клиничните пътеки;
    преразглеждане на задълженията на държавата за покриване на пълния размер на здравноосигурителните вноски на някои категории български граждани;
    текущия контрол от НЗОК в лечебните заведения;
    конкурсното начало при сключване на договори между касата и лечебните заведения;
    образованието по медицина и специализацията на лекарите;
    заплатите на медицинските сестри и за още много други неща......

Да се надявам, че ще доживея да ги чуя!
Когато ще има реформа, а не МоскOFF-те имитации!"

*джумбуш (от турски cümbüş) – м.р., само единствено число"- майтап
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7724 |16.06.2015 Шефът на КЗП за Фрог: Банките с франка отиват на съд, ако до дни не решат проблема . 2| 5047 |11.06.2015 Политолог за Фрог: Създават дублаж на БОРКОР . 7| 5614 |11.06.2015 Н. Хаджигенов за Фрог: КОЙ ще бори КОЙ, положението е съвсем отчайващо . 8| 5334 |10.06.2015 Д-р Т. Найденов за Фрог: Разрушителят на здравеопазването напира за властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads