Реклама / Ads
0| 7821 |17.10.2008 АКТУАЛНО

Компютрите - най-печелившият продукт на съвременния пазар

.
Превърнали се в масово средство за комуникация благодарение на интернет, компютрите са вече част от ежедневието на огромна част от обществото.
 

Сред многобройните модели компютри на пазара, днес най-популярни са преносимите „лаптопи”.

Лаптопът възниква с идеята да се създаде пълнокачествен компютър, който да може да се пренася навсякъде. Първите компютърни системи „всичко в едно” са били тежки, обемисти и обикновено не са се захранвали с батерия. Със скоростното напредване на технологията обаче, портативните компютри стават все по-малки и по-качествени. През 1996 г. едва 17% от продаваните персонални компютри в света са били лаптопи, докато днес повече от половината са такива. Най-популярният тип е „ноутбук” (от тетрадка на английски), който става възможен едва след навлизането на LCD (течно-кристален дисплей) и плазма дисплеите, които заменят тогавашните електронно лъчеви тръби (главен компонент в първоначалните монитори).

laptop.jpg

Двата конкурентни видове компютри са „PC” и „Macintosh”, като най-честосрещани са ПС-тата, главно заради опростената операционна система, която ги прави по-достъпни за потребителите. Мак-овете са с по-стабилна и по-сложна операционна система, като при тях няма толкова много вариации на софтуерни продукти. ПС-тата са по-уязвими точно поради тези причини – масово използване и не толкова стабилна операционна система която е по- застрашена от вируси – за Мак вируси почти не се пишат, защото се ползва от значително по-малка част от обществото, а и е по-трудно.

laptop2.jpg

Лаптопите варират в размери и функции в зависимост от предназначението им. От нормален размер (дебелина около 1.7-4 см и размери от 27x22 см 13-инчов дисплей до 39x28 см 17-инчов дисплей) до минимален размер – тежащи от 0.8 до 2.7 кг. С диагонал на дисплея от 6.4 до 13.3 инча. Често срещани са т.нар. „заместители” които са по-малки – с размерите на уголемен телефон. Още наричани „Персонален дигитален асистент” (PDA) това са устройства със средни размери 9x13 см и с “touch screen” технология.

laptop4.jpg
laptop3.jpg

Днес компютрите са навсякъде – в банки, офиси, училища, домове. Предимно се ползват лаптопи заради малкият им обем, като безжичните мрежи са широко разпространени и дават достъп до интернет на много места.

Неделчо Хазърбасанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8251 |14.10.2008 Във Виетнам съдят журналисти, публикували статии за корупция . 6| 6566 |13.10.2008 Милан Кундера отрича да е бил доносник . 0| 6010 |13.10.2008 Кубински ритми и немски хеви метъл ще звучат у нас . 0| 5051 |13.10.2008 Билетите за Depeche mode тръгнаха по касите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads