Реклама / Ads
4| 10369 |23.01.2019 АКТУАЛНО

Константин Симеонов: Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това срещу Елена Йончева (обновена)

.
Константин Симеонов
Прокуратурата е подготвила над 30 обвинения като това, което беше повдигнато вчера срещу депутатът от БСП Елена Йончева. Това каза пред журналисти адвокат Константин Симеонов по време на поредното заседание по делото за КТБ.
 

По думите му те се вадят на бял свят избирателно. Защитникът на банкера Цветан Василев определи атаката към Йончева като "мачкане на политически опонент". Делото КТБ и днес продължи с четене на гигантския по размер обвинителен акт. След вчерашното обнародване на промените в НПК, се очакваше, че четенето ще спре и делото ще започне да се гледа по същество. От прокуратурата признаха, че вече са уморени.

 

Четенето на обвинителния акт, обаче продължи, тъй като формално промените не са влезли в сила. Константин Симеонов беше категоричен, че процедурата трябва да продължи така, както е започната. Прокурор Софрониева, обаче уточни, че вече се подготвя доклада според промените в НПК. Текстът му ще може да се изчете в рамките на едно съдебно заседание, след което ще може да се пристъпи към разпит на свидетели и експертизи.

 

Адвокати в залата коментираха, че все още не е ясно какво възнамерява да направи съдия Вирджиния Петрова и дали подготвя своя доклад, който се изисква с промяната на чл. 276 от НПК.

 

Следващото заседание е на 5 февруари, когато съдът трябва да реши как ще продължи хода на делото КТБ.

 

„Моето мнение е, че сме започна ли процедурата по предишната редакция, която отново беше направена заради това дело, и трябва да се продължи по тази процедура. Не става въпрос, че текстът не е ясен. Проблемът идва от това, че промените на НПК се правят в преходни и заключителни разпоредби на Наказателния кодекс, което е безумие. Един неграмотник може  да го направи по този начин. Най-интересното е, че на никой не му прави впечатление, включително и на президента, че изменението на Наказателния кодекс е по една директива, а в НПК е по друга, а какво има чл. 276 съвсем не е ясно", заяви пред журналисти адв. Симеонов.

 

Мотиви има в Министерския съвет, след това има мотиви за прилагане на европейските директиви, когато законопроекта влиза в правната комисия и в парламентарна зала, но никой не се занимава със законодателната техника. Какво търси измененията в НПК в закона за измененията в Наказателния кодекс. Когато сложиш изменение на един закон в преходни и заключителни разпоредби на друг закон, не че не може, но тези изменения в другите закони трябва да следват от изменението в основния. Не случайно посочих, че става дума за две различни директиви на ЕС, които нямат никаква връзка помежду си. Измененията в НК и в НПК нямат релация по между си. Още повече пък измененията, които внесе Даниел Кирилов между двете четения за четенето на обвинителният акт. За тези изменения няма мотивация, няма и нищо общо с директивата, която уж се адаптира в българското законодателство. Това е някаква кръпка, която се прави с цел да спре четенето на обвинителния акт.

 

Според адв. Симеонов на прокурорите им е писнало да четата обвинителният акт, който сами са написали и заради това са променили закона. "България не е парламентарна република, България е прокурорска република и прави каквото си иска. Тя пробутва промените, а клубът по аеробна гимнастика в Народното събрание вдига ръцете и го гласува. Това са в продължения на няколко години изменения в основни закони заради едно дело “, заяви той.

 

Адв. Симеонов отговори и на въпрос на журналисти дали искането да продължи четенето не е за да се дразни прокуратурата с думите: „ В България доблестната специализирана прокуратура и не само тя, се превърнати в една сериозна бухалка, когато си прави каквото си иска. Проблемът ще дойде, когато тя стане неуправляема, а този момент ще дойде. Нашата прокуратура е по модела на проф. Вишински. Никаква реформа не е направена и въобще не дават да се говори за реформа, тя е същата като по Татово време. “

 

Защитникът на основният обвиняем отговори и на въпрос какво се случва с екстрадицията на Цветан Василев. По думите му сръбските власти са объркани от исканията, защото към тях са отправени няколко искания по различни обвинения. В момента сме в една много странна ситуация, защото Цветан Василев е поискано да бъде върнат в България от прокуратурата, а тя е страна в това дело. Съдът взе решение да го съди задочно, т.е. съдът не иска Цветан Василев да бъде върнат в България. Ако поиска екстрадиция трябва да спре делото. Трябва сръбската страна да реши какво ще прави с това дело, заяви Симеонов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11183 |16.01.2019 Цв. Василев: Спецпрокуратурата и Бисер Лазов действат като ОПГ с цел репресия срещу невинни хора . 7| 11245 |15.01.2019 DW: Възниква нова политическа формация - ”Прокуратурата” . 13| 6098 |12.01.2019 Константин Попов: С избора на F-16 се обърнахме към своя съюзник САЩ . 5| 8475 |24.11.2018 Само във Фрог: Цацаров уж критикува варненската прокуратурата, но издига шефа й

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads