Реклама / Ads
19| 12383 |22.03.2019 АКТУАЛНО

Контраудар срещу Интерпол, пускат слух за платени 20 млн подкуп от Василев

.
Банкерът Цветан Василев е платил около 20 млн евро на служители в Интерпол, за да свалят от издирване съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета. „Новината“ трябвало да се пласира чрез медиите под контрола на Делян Пеевски, както и в чужди издания.
 

Това бил един от вариантите, които са обсъждали висши прокурори и МВР-шефове на съвещание при главния прокурор Сотир Цацаров като ответен удар на Интерпол. Сбирката се състояла дни след 15 февруари, когато държавното обвинение е получило решението на Международната организация на криминалната полиция. Това съобщиха за Фрог нюз, източници от магистратурата и изданията на Пеевски. Участниците били направо същисани от шамара, който са получили по повод искането Антоанета и Радосвета да бъдат търсени по целия свят.

 

Интерпол обяви, че е заличила личните данни на съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев от базата си с данни. Двете имат обвинения за пране на пари от 2017 г. и също като бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха обявени за международно издирване. Василев е в Сърбия, където продължава да тече процедура по екстрадиция. Междувременно делото за източване на КТБ започна в спецсъда с масово неявяване на свидетели на прокуратурата.






Решението на Интерпол за това беше остро критикувано от българската прокуратура. От държавното обвинение оспорват мнението на Интерпол, че издирването на двете жени е с политически мотиви. Нито Сотир Цацаров, нито заместникът му Иван Гешев обаче казват и дума за мотивите, аргументите и доказателствата, които са представили в централата в Лион, Франция. Те очевидно са крайно неубедителни, щом е взето решение имената на издирваните Антоанета и Радосвета да бъдат свалени, коментират юристи. Те се учудват и на твърдението на обвинението, че ще оспори решението, защото то е взето от висшия орган на Интерпол. Пред кого ще го обжалват? Трябвало е да приложат достатъчно силни доказателства за своето искане, но очевидно нямат такива. Забавянето на решението на Интерпол е заради сложната процедура по проучване на фактите около искането. Извършени са множество проверки, зесечени са твърдения, съпоставени документи и пр.

 

Припомняме, че срещу Цветан Василев бе повдигнато обвинение, че е организирал убийство на Делян Пеевски. Прокуратурата дори арестува трима заподозрени. Те обаче бяха пуснати от съда с аргумента, че няма нито едно доказателство за подобен заговор. Наложи се Цацаров да признае, че е станала грешка.

 

Самият Василев многократно заявява, че е готов да отговаря по всички обвинения чрез конферентна връзка или по други начини, предвидени в закона. От прокуратурата отказват и настояват да се върне в България. Той обаче е категоричен, че ако го направи има опасност за живота му и никакви гаранции за безопасността на семейството му.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7158 |19.11.2018 Невиждано: Прокуратурата иска да забрани на арестуваните Иванчев и Петрова да напускат страната . 43| 53343 |10.11.2018 Ръководството на ЕС и ЕНП напускат Конгреса в Хелзинки при появата на Борисов на сцената (видео) . 0| 5051 |27.12.2017 Спират камионите за голямото завръщане днес, пускат две ленти през Владая за София . 16| 17907 |03.12.2017 Хиляди възмутени пускат SMS-и на Каракачанов, заради гаврата с майката на Шарков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads