Реклама / Ads
40| 10243 |11.02.2014 АКТУАЛНО

Г.Коритаров:Трябва да се вдигне паметник на Николай Добрев от гражданите на България

.
Журналистът Георги Коритаров представи в "Лице в лице" гледната си точка за 4 февруари като участник в събитията.Той показа защо Николай Добрев не е предател и как Петър Стоянов е приел предложението за свикване на Консултативен съвет и връщане на мандата за правителство от БСП. На пленум на червената партия Георги Първанов е гласувал за ново правителство на партията.
 

На 11 януари, след погромите и напрежението, поради обстоятелството, че бях ресорен репортер за БСП в радио Свободна Европа, познавах детайлно документи и решения на БСП. В този ред на мисли анализирах какво означават решенията на 42-ия конгрес на БСП и стигнах до извода, че личното и персонално решение на Добрев е да върне мандата. Не ми звучеше абсурдно, не съм изговарял това нещо в ефир, но започнах да подпитвам различни представители на БСП. Някои погледнаха сериозно, но не като очаквана развръзка, други казаха, че е абсолютно невъзможно. Но аз бях насочил мислите си, като възможна хипотеза, припомни си дните от преди 17 години Коритаров.

Декларация на партийната организация от Неврокоп да не се стига до кръвополитие, според Коритаров, е изиграла психологическо влияние на Добрев. На пленум на БСП, който се превърна мв мини-конгрес, взеха решение да има правителство, а само седем бяха против. След това зададох на Добрев гаден въпрос дали иска да влезе в историята с образа на кръволока Александър Цансов. Той се подразни и след пресконференцията ме вкара в стаичката на пресцентъра и си говорехме. Започнах да водя разговора, за да проверя неговите нагласи. За 5 февруари бе планирана една блокада - очакваха се 100-150000 души. Казах му, че за мен това е риск. Той се съгласи и ми каза дори, че са подготвени водни оръдия, пожарни. Тогава бе студено, почти украински сюжет. Каза, че могат да се използват и вертолети с барети. Междувременно влезе г-н Първанов и излезе. Тогава попитах дали има подкрепа от партията си и той ми каза, че няма. Специално за Първанов каза, че не го подкрепя, разказа Коритаров.

Помниш кой дойде през май 2001 г./б.р.Симеон Саксккобурготски/ Той дойде не като турист. Той олицетвори символа на алтернатива. Казах на Добрев, че ако се стигне до граждански конфликт, то след няколко месеца ще падне и рискуват БСП да бъде забранена и ще подариш на тази алтернатива властта. Това впечатли г-н Добрев. А събитията след това потвърдиха идеята на такова завръщане. Хубаво е, че не проверихме дали този сценарий е възможен.Тръгнах си от Добрев и той ми каза, че не иска да окървавява своя народ. Тогава реших да потърся г-н Стоянов и г-жа Терзиева. На другия ден бях при г-н Стоянов. Стигнах до идеята вместо това връщане на мандата, да има една по-широка платформа като Консултативен съвет, за да се види широчината на кризата и в този контекст да се гарантира личното достойнство на Николай Добрев, на един истински човек. Аз държах лично на него, изпитвах към този момент истински приятелски, да не кажа братски чувства към него, продължи да си спомня журналистът.

В човешки план Петър Стоянов прояви много безпокойства, защото за такива действия могат да му се предлагат да дойдат и марсианци. Не беше лесно, но имаше много основателни аргументи. Консултативният съвет е само със съвещателни функции. Основна отговорност ще поеме бъдещия премиер,осъзнаваше Стоянов. Попитах го как би се държала армията, ако МВР се намеси. Стоянов ми отговори, че не е изключено армията да се разцепи, което означава гражданска война. така Стоянов стигна до извода да се свика Консултативния комитет по национална сигурност. В един момент каза, че няма да се прави, защото Виденов има мнозинство на съвета. Посъветвах го да се обади на г-н Добрев, да се видят преди съвета неофициално и той обеща да помисли. Ние се видяхме в 8 сутринта , а Консултативният съвет бе от 14 часа, спомни си още Коритаров.

Според мен г-н Добрев узряваше към решение да върне мандата.И това го е мислел, далеч преди да се срещнем. Докато г-н Първанов на пленума на 3 февруари е гласувал в подкрепа на ново правителство на БСП.  Добрев каза, че СДС иска да навакса икономическите позици от времето на Беров и Виденов. Той каза, че си дава сметка, че идват сините и че защитава кауза, посочи още журналистът.

Коритаров бе категоричен, че трябва да се направи паметник на Николай Добрев и на него да пише" "От признателните граждани на Република България".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 21520 |23.06.2011 Пак артупражненията върху паметника на Съветската армия . 11| 8988 |26.08.2008 Вдигат нов паметник на Пеньо Пенев в Димитровград . 5| 7942 |11.07.2008 Зад паметника на децата от „Индиго” стои надпис „секс услуги”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads