Реклама / Ads
24| 7976 |13.10.2014 АКТУАЛНО

Г. Коритаров: Цената на мирния преход са ДПС и корупцията

.
Георги Коритаров
Цената на мирния преход е корупцията. Новият изборен модел, въведен за да бъде отнет един мандат на ДПС в Кърджали, се връща като бумеранг. Така коментира протестите срещу избора на Александър Методиев и Четин Казак като народни представители, съответно от Кюстендил и Габрово журналистът Георги Коритаров по Нова телевизия.
 
„Председателят на ЦИК каза, че според международните наблюдатели изборите са минали законосъобразно, честно и прозрачно. Когато става въпрос за закон, Изборен кодекс и метод за изчисляване на гласове, не знам за каква житейска справедливост може да става дума”,посочи Коритаров.

Според него предишният използван модел на Д’Онт е предлагал по-голяма възможност за различна картина на избирателните резултати. „Той беше сменен с някакви намерения, може би за да бъде отнет един мандат на ДПС в Кърджали. Така и стана като въведоха новата система. Това сега се връща като бумеранг към тях. След като е гласуван като закон и норма, няма основание за протести”, категоричен бе журналистът.

Аз не виждам основания за протести, освен ако по най-нормалния начин променят Избирателния кодекс и модела, каза журналистът. Според него става въпрос за политическа акция, която сглобява зад фасадата на протеста друг тип мнозинство. Той вижда същинския проблем в това, че хората протестират срещу народни представители от ДПС, а недоволството им е подкрепено от кметовете. Щом стои представител на местната власт - кмет, означава гаранция. Но в същото време кметовете са политически ангажирани лица, посочи той.

 

След по-дълбоко вникване в проблема Коритаров прави извода, че това са паралелни консултации с тези, които започват днес.

 

При липсата на законни аргументи да се прави такъв протест се намира един повод, който е по-скоро емоционален, защото това е национализъм, умножен по коефициента на популизма, коментира Коритаров.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 10254 |11.02.2014 Г.Коритаров:Трябва да се вдигне паметник на Николай Добрев от гражданите на България . 14| 9647 |15.05.2012 Гръцки, вместо наши череши, цената около 5 лв . 13| 6695 |05.03.2009 Алла Пугачова напуска сцената . 0| 4762 |09.09.2008 Фен изрита вокалиста на Оasis от сцената

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads