Реклама / Ads
43| 9523 |09.07.2014 АКТУАЛНО

Костов: България е в обща криза; 5 сектора са в червено

.
Иван Костов
Хората трябва да се застраховат, в целия свят е така, заяви по НТВ Иван Костов, бивш лидер на ДСБ, който води лабораторията за управление на риска към НБУ. Трябва да има и предварително обявяване, хората могат да се предпазват; силната систeма за отразяване има превентивен ефект, добави той.
 

Аз съм тук, за да предупредя всички, че България е в обща криза, тя се разпростря и обхвана ключови сектори. Предупреждавам и политиците - и тези, които управляват, и тези, които се канят.

5 сектора са в криза - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политически и национална сигурност. От тях зависи сигурността в страната. Когато в повече от 3 сектора показателите светнат в червено, кризата става обща, посочи той. Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран, а това е шоково за всички, защото това води до намаляване на разходите. Това е така, защото макроикономическите показатели са програмирани оптимистично, обясни Костов.

Много е трудно едни управляващи да признаят такъв крах. Ако продължава така изпълнението на бюджета, държавата ще понесе санкции от ЕС в края на годината.

Неовладяната още банкова криза и спрените или очаквани да спрат еврофондове са допълнителни фактори за утежняване на положението, каза той.

Неграмотност е да се говори за МВФ. Ако страната има нужда от нещо, естествено е тя да бъде подкрепена от ЕС. Ако следваме коректно неговите правила, той ще отпусне средства. Докато дойде ли МВФ, той ще отпусне негови правила, обясни Костов.

В банките всичко е овладяно. Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата; това е тежък пробив в сигурността на страната, определи Костов. Това е банка в обсада; а такова банково дело в света няма; това се дължи на незащитеност.

НСИ при преброяванията си използва дефектни дефиниции за това какво е населението; зле базирани върху тези факти стратегически документи за политика в демографската криза я правят още по-тежка, констатира още той.

Къде ме виждате в проект на Костов и Василев за новата десница. Не се опитвайте още веднъж да ме правите изкупителна жертва, заяви Костов. Кризата в здравеопазването се състои в това, че НЗОК не контролира по никакъв начин разхода на лекарства, дейността на болниците и разходването на средства там. Самото здравеопазване няма ясна стратегия срещу какво най-вече трябва да се бори, а това е демографската криза. Трябва да се атакуват точно тези заболявания, които изваждат хората от работните им места. Отпускането на нови пари не решава проблемите.

Най-важно е какво ще бъде служебното правителство. Двама души - Светослав Гаврийски и Калин Христов - най-добре могат да се справят със ситуацията в момента. Сегашното правителство не трябва по никакъв начин да натоварват бюджета с допълнителни разходи, за да не оставят хаос. Служебното правителство трябва да изработи актуализация, да актуализира средносрочната прогноза и да получи мандат да приключи споразумението в ЕС за финансиране 2014-2020, защото до края на годината няма да има никакви средства от новия период, изреди Костов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 119| 11513 |23.06.2014 Ив. Костов: Нечувано е прокуратура да удари банков надзор! . 4| 6423 |21.06.2014 „България си ти“ раздаде помощи на пострадалите от наводненията . 0| 6200 |20.06.2014 Продължава подмяната на електромери в Западна България . 1| 6644 |18.06.2014 Опасност! Реки заплашват да потопят България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads