Реклама / Ads
119| 11512 |23.06.2014 АКТУАЛНО

Ив. Костов: Нечувано е прокуратура да удари банков надзор!

.
Иван Костов
Гледам на себе си като на страж на финансовата стабилност и ще воювам с всеки, който се опитва да разклати тази система, заяви по БНТ екс премиерът Иван Костов. това е защитаване на публичния интерес от позиция на науката.
 

България е заплашена от политическа криза, която няма решение, прогнозира той. Изходът не е ясен и във връзка с това всички останали рискове се мултиплицират и стават по-тежки, защото няма власт, която да се справи, обясни той. В доклад на неговия аналитичен център се казвало, че правителството няма доверие да управлява, НС също и затова трябва да има предсрочни избори.

В този момент сме песимисти в лабораторията. Войната срещу президента от ДПС и БСП се е задълбочила до такава степен, че формациите не се споразумяха за дати за предсрочни избори и за оставка на правителството. Това е затягане на възела, но битката с президента е обречена, защото той няма да наруши Конституцията, каза Костов. Партиите не могат да намерят нито един от изходите от настоящата криза, добави той, но не пожела да коментира тази тема.

Сега заплахата е за обезсилване на УС на БНБ, предупреди Костов. Решението на БНБ от вчера е мъдро, разумно, но днес финансовият министър казва - Не! Когато БНБ казва, че обезсилва акциите на всички акционери и ще влезе там, тя казва, че иска да я оздрави, а това е изцяло във възможностите й. Интересуват ме вложителите, подчерта Костов. Ако те са търпеливи до 21-ви, няма да има нужда да се вълнуват повече, смята той. Ако се окаже, че дупката е по-малка от 300 милиона, БНБ няма право да национализира банката, обясни Костов.

Ако държавни предприятия са започнали да теглят парите си от банката, това е нападение срещу нея, каза той. Тези неща в банковия свят се правят по съвършено друг начин. Там няма полиция, която седи и събира флашки пред входа. Това създава паника, продължи той. Прокуратурата удари банковия надзор, това не се прави, това е уникално и изумително, нечувано. Ако този главен прокурор не докаже обвиненията си срещу г-н Гунев, той трябва моментално да подаде оставка, смята Костов. Това не е моята съпруга, срещу която може да се води фантазирано дело; не може да се играе така с единствения орган, който е пазител на финансовата и кредитна стабилност на страната, категоричен беше Костов. Мнозина си задават въпроса дали не се води война срещу цялата банкова система, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 7637 |17.12.2013 Иван Костов: Протестите се разфокусираха, нямат лидерство и политическа форма . 135| 7871 |23.01.2011 Ив. Костов: Протегнахме ръка към правителството . 79| 12298 |27.10.2010 И. Костов: Президентът е близо до главата на Октопода . 39| 14664 |12.10.2010 Провал за прокуратурата - съдът пусна Трактора и "наглия" Лебешковски от ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads