Реклама / Ads
1| 8631 |20.10.2011 АКТУАЛНО

Хр. Ковачки: Искат да ме махат от Общинска банка, за да сложат свои хора

.
Христо Ковачки на партия шах с дъщеря си
„Общинска банка иска смяна в управителния съвет, затова не стигнахме до съгласие в общината преди седмица относно политиката, която трябва да се води”, коментира пред „Торнадо” бизнесменът Христо Ковачки, който е акционер в предприятието.
 

 

Според него, ако банката се е управлявала лошо, то и сега би било невъзможно на теория тя да бъде пример за най-успешното публично частно партньорство, сключено в България, а част от върволицата на губещи общински дружества. „Откакто общината не е единствен собственик, банката е

 

пораснала с 4 пъти

 

 Т. е., в началото имаше 30-40 офиса и 300 милиона балансово число, сега – над сто офиса и милиард и двеста милиона балансово число. Общината като мажоритарен собственик знае добре тези факти. Недоумявам безхаберието на общинските съветници, които искат тя да завие в друга посока”, категоричен е Ковачки.

„Целите на общинските съветници са ясни. Преди всички видове избори общината иска да си върне контрола над Общинска Банка. Очевидно е, че всичко това се използва успешно като предизборна теза. Фактът, че банката не е загубила доверието на нито един клиент означава, че на хората им омръзна да слушат едни и същи приказки през две години. Наглостта им този път премина всички граници, защото предложените хора за ръководители на банката са  подбирани по това да бъдат близки до сегашните общинските съветници”, убеден е симпатизантът на партия ЛИДЕР.

„Става дума за общински съветници от настоящия общински съвет, които са обещавали

да се борят за по–добър живот на столичани и които

 

получават заплата от нашите данъци

 

Предстоят избори и не искам да бъда обвиняван в предизборни атаки, но фактите са такива. Предстоят избори и не искам да бъда обвиняван в предизборни атаки, но фактите са такива. Обвиняват ме, че имам твърде голяма кредитна експозиция. Според хората, които го твърдят, има група фирми, които са близки до мен и имат много кредити. Първо тези кредити се обслужват и второ общата сума по тях 10-15 милиона. Мога да кажа, че лошите кредити в Общинска банка са около половин процент, което е по-скоро феномен в банковата система у нас.  Чрез новите хора, които общинарите целят да вкарат в Общинска банка, се търси раздаване на съмнителни кредити с неясни обезпечения. С тях банката ще бъде потопена и няма да има никаква полза, както се твърди. От настоящото ръководство не можем да допуснем това да се случи, защото имаме ангажимент първо към хората, после към акционерите. Защо да се съгласяваме да се източи печелившо дружество?”, пита реторично Ковачки. Той е изумен, че никой не знае колко пари дължи на Общинска банка общината, която е мажоритарен собственик.

„Това е парадокс! Общинска Банка е лидер в обслужването на общински бюджети, но Столична община не държи бюджета си в банката. Ако общинските съветници бяха много загрижени за нея, можеха да допринесат  за нейното развитие, като държат част от бюджета тук. В момента банката има около един милиард и двеста милиона привлечени средства, а Столична Община държи не повече от

 

50-60 милиона дневно салдо

 

Банката е изключително гъвкава, има добра клонова мрежа и предлага добри условия на всички общини и общински дружества. Очевидно за всички е, че има други критерии, от които се ръководи изборът им.

 

Нямам имот в чужбина, почивам в България

„Винаги съм казвал, че България е държавата,  в която искам да живея, да правя бизнес, да разкривам нови работни места. Искам децата ми да се гордеят, че са българи и да живеят тук”, заяви Ковачки. „Не съм си купил имот в чужбина, както някои медии писаха, и нямам намерение да го правя. Дори водя семейството си на почивка в България, а не зад граница. Напоследък ме обвиняват, че не съм се крил от медиите. Никога не съм отказвал да коментирам факти, но ненавиждам лъжите и клеветите. От тях човек очевидно може да се защити само в съда”, категоричен е бизнесменът.

 

Министърът на икономиката да реже повече ленти от този на регионалното развитие.

 

Една от най-голямата грешка, която допуснах, беше в прогнозата ми за кризата. Казах, че тя ще продължи 10 години. Не искам да съм песимист, но ми се струва, че този процес ще трае доста повече време”, прогнозира Христо Ковачки. „Финансовата криза продължава, въпреки опитите на български и световни експерти да ни убедят, че вече излизаме от нея. Но има и нещо по-страшно – кризата за храни. Ще дам пример с българското селско стопанство, което буквално беше съсипано. България от градина се превърна в страна, която внася краставици, домати и въобще повечето плодове и зеленчуци. Франция вече предупреди, че в разгара на дълбоката финансова криза 17 милиона европейци не могат да си набавят  храна сами. Опасността вече е реална и ние като държава имаме един изход – да насърчаваме българското производство. Това в никакъв случай не бива да се  приема като протекция от Европейския съюз и да се натрапва чувството за вина, че можем да бъдем санкционирани. Това, че немското правителство отпусна 200 милиона евро безлихвен кредит на голяма верига за експанзия в България да не е протекция, а усилията на българското правителство да се тълкуват като протекция? Има неща, които могат да се направят за българските производители без да се нарушава нашето и европейското законодателство. Много ми се иска министърът на икономиката да реже повече ленти от министъра на регионалното развитие”, заяви Христо Ковачки. Бизнесменът е сред най-известните симпатизанти на партия ЛИДЕР. „Стоя зад всяка своя дума. Хората в партията изповядват точно тази политика, която и аз подкрепям – за икономически патриотизъм. Докато останат верни на нея, ще ги подкрепям. Преди около месец от ЛИДЕР казаха, че ще присъстват само на събития, които са свързани с откриване на нови работни места, което им прави чест. Най-големия проблем в България продължава да бъде безработицата и за съжаление, докато не се обърне внимание на производството тя ще продължи да расте”, каза още Ковачки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7006 |26.09.2011 Дж. Уорлик: Не искате ли да знаете имате ли шистов газ? . 31| 10248 |18.03.2011 Гневни клиенти притискат М-тел с иск за 100 милиона . 48| 7418 |20.02.2011 Е. Сугарев: Натискат Цветанов, за да обяздят Борисов . 45| 10893 |20.01.2011 Цирк в парламента - депутати се плискат с вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads