Реклама / Ads
5| 6534 |07.09.2015 АКТУАЛНО

КТБ: Необезпечени кредити, ама друг път

.
Безкрайният порой от лакардии за проблемните кредити, които заливаха общественото пространство повече от година и които бяха част от основните аргументи за мерките, довели до фалита на Корпоративна търговска банка, започват да изтичат като смръдлива помия в канала на манипулацията
 
Още в края на лятото на 2014-а много финансови експерти обърнаха внимание на факта че оценките, направени на разгромената банка от одиторските компании, не са заверени. Казано просто - под нито една от тях няма одиторски печат, удостоверяващ, че всичко, което е обявено за състоянието на банката, е истина. Всъщност такава заверка няма как да има, защото въпросните оценки, както се разбра, не са стандартните одиторски доклади, а само анализи, изготвени по договор за консултантски услуги, сключен между БНБ и трите одиторски дружества: "Делойт България" ООД, "Ърнст енд Янг"  ООД и "АФА" ООД. На базата на тези техни анализи обаче на 21 октомври 2014-а управителният съвет на БНБ официално обяви, че към 30 септември 2014-а общата сума на активите на Корпоративна банка от 6 млрд. лв. трябва да бъде намалена с обезценка по отпуснатите от нея кредити от 4222 млн. лева.

Тези доклади, в които би трябвало да са описани подробно всички активи на банката, обаче така и не станаха публични. Според изрично условие в договорите, сключени между БНБ и трите одиторски компании, бившият вече управител на БНБ Иван Искров обяви данните в тях за поверителни. Единствено прокуратурата получи и трите доклада, но това веднага превърна информацията в тях в следствена тайна.

Вестник "БАНКЕРЪ" се опита да повдигне завесата от тайнственост около оценката  на активите на банката и ясно прозиращите намерения те да бъдат обезценени и разграбени. През април публикувахме интервю на бившия изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Илиан Зафиров, който съобщи, че се извършва

поръчкова обезценка на кредитите

Тя стигнала дотам, че кредити на сума 2.5 млрд. лв. са обезценени почти напълно между 80 и 100 процента. Това е предпоставка да бъдат обезценени и "продадени" евтино. Зафиров даде и фрапиращи примери за това. Чрез нашия вестник той обяви, че кредити на стойност близо 1 млрд. лв. са обезценени почти на 100%, при все че са заложени и ипотекирани в полза на банката ликвидни обезпечения.

Вестник „БАНКЕРЪ“ се опита да сглоби шокиращия пъзел на попълзновението

Иде реч за повече от 20 предприятия с десетки хиляди служители в сферата на комуникациите, отбранителната промишленост, минната промишленост, енергетиката, корабостроенето, строителството, стъклопроизводството, хранително-вкусовата промишленост и други. Между активите са и 10 хотелски комплекса в Пампорово, в Банско, курорта "Св. св. Константин и Елена", Хисар, Боженци, Тетевен, Априлци и други. В списъка са и две големи търговски вериги за търговия на дребно, а също над 10 административни сгради (ИПК „Родина”, София прес, сграда с 1000 кв. м. РЗП на ъгъла на бул. „Дондуков” и бул. „Васил Левски”, Зала „Универсиада” и др.) в първокласни райони на София (център, Околовръстно шосе, "Цариградско шосе" и др.). развлекателен комплекс в Бургас с РЗП 60 000 кв. метра. Банката разполага под една или друга форма и с около 3500 дка първокласни терени:  на първа линия на черноморския бряг (Варна, Бургас, Бяла и Поморие, в т. ч. - 100 дка в акваторията на пристанище Бургас), на атрактивни места в София (Околовръстно шосе, "Цариградско шосе" и магистрала „Тракия”), в Пловдив - 120 дка до летището, 120 дка във Велинград и други. Нейни са и лизингова компания и акционерно дружество със специална инвестиционна цел с активи на стойност 150 млн. лева.

Самата банка е собственик и на значителна част от сградите, в които се помещават клоновете й. Те се намират на изключително атрактивни места в централните части на най-големите български градове. Между тях има и паметници на културата, в които банката е инвестирала значителни средства, за да ги съхрани като част от културното ни наследство. Но сградите - собственост на банката, също са обезценени избирателно с по 30%, без да са ясни критериите на обезценката.

Съдбата на много от поземлените имоти идва на дневен ред, тъй като с тях са обезпечени кредити на собствениците им, които станаха незабавно изискуеми. Безспорно сред най-атрактивни са 160 дка в местността Кара дере на първа линия на морския бряг. Справка в имотния регистър показва, че все още теренът е собственост на едноличното дружество с ограничена отговорност  „БЕТИ 09“, чиито собственици са  Елизабета Крумова и Росен Русимов.

Фирмата притежава три урегулирани поземлени имота в село Самотино, община Бяла. Първият е с  площ (по документи) от 46 299 кв. м, вторият е терен, разположен на 46 511 кв. м, и третият, според  документа за собственост, се разпростира върху 69 035 кв. метра. Пазарната цена според всички сайтове за продажби на недвижими имоти в този район трудно пада под 80 евро на квадратен метър.

С други думи, иде реч за имоти на стойност близо 13 млн. евро. Кой ще лапне златните терени на крайбрежието и срещу колко ще се разбере след развръзката.

Тук е моментът да се припомни, че правителството на Пламен Орешарски през март миналата година възнагради за инвестиционен проект Клас А  един от най-скандалните инвеститори в същия този регион - "Мадара Юръп". Така бяха отвързани ръцете на офшорката (тя е 99.9% собственост на "Рейнбоу Малта Холдингс Лимитид", която от своя страна е владение на "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид", регистрирано на Британските Вирджински острови) да ползва облекчени процедури, свързани с бъдещите градежи върху терени от близо 850 дка, собственост на дружеството.

Друг златен имот край морето са 40 дка в Бургас, които засега са собственост на „Корект Фарм“ ЕООД на Теодор Савов. Дружеството (с регистриран капитал е 200 000 лв.) вече е обявено в несъстоятелност.

Все още в активите му са записани един поземлен имот в промишлената зона на Бургас, който по документи е с площ от 38 942 кв. м, и две промишлени сгради, работилница и столова, разположени на близо 370 квадрата. Тук цените на имотите отдавна са надхвърлили 150 евро за квадратен метър. С други думи, имотът не би трябвало да бъде оценяван за по-малко от 6 млн. евро. Но на каква цена ще бъде изтъргуван е съвсем отделен въпрос.

Не по-малко  привлекателен е имотът на фирма „Макс Селект“ ЕООД на Елена Танева в Поморие. Става дума за дворно място от над 32 дка на бившата жп гара. Върху терена са построени и три сгради с площ от 400 кв. метра.

По своя ред ще мине още един апетитен терен 120 дка в курортния Велинград

По данни от имотния регистър той е собственост на  акционерното дружество „Велинград пропъртиз“. В момента дружеството се управлява от Людмил Сотиров и е с регистриран капитал от 8 605 652 лева. Прави впечатление обаче, че основните акционери в него са сменени. От създаването му през 2009-а до 2013-а притежателите на акции в него са били „Дивал 59“ ЕООД и „Велика турс“ ООД. В публикувания в Търговския регистър списък на акционерите, присъствали на последното общо събрание на 29 юни тази година, като основни акционери са записани две нови софийски дружества - „АГП Дивелопмънт“ АД и дъщерното му „АЙ Би Ти Консулт“ ЕООД. Всяко от тях притежава по 4 302 826 поименни акции. Според последния публикуван списък на акционерите на „АГП Дивелопмънт“ от юни 2014-а то е собственост на регистрираното във Виена „Норема Туристическо бюро и холдингово“ ООД (55.56% от капитала) и „Логистичен парк Запад“ АД (с 44.44%).

В имотната партида на компанията са вписани три имота. Два от тях са урегулирани терени за производствена дейност - съответно първият е с площ от 81 429, а вторият от  24 358 кв. метра.

Третият поземлен имот с площ от 19 997 кв. м е отреден за месокомбинат в регулационния план на града. Върху него е изградена двуетажна масивна административна сграда с площ от 1713 кв. м  и още 13 различни по предназначението си постройки с площ от 14 до 300 кв. метра.

Ако се опитаме да направим проста сметка, съобразена с продажбите в сайтовете за недвижими имоти на подобни терени в промишлената зона на града, цената само на терена и сградите не може да бъде по-малко от 2.5 млн. евро.

Шест имота, разположени на 120 дка в Пловдив, също вероятно ще сменят собственика си. В момента те все още са записани в активите на „Търговски парк Тракия“ ЕАД, чийто капитал е 12 041 100 лева. Дружеството се управлява  от Дилян  Кузманов, но е собственост на акционерното дружество „Пасифик инвест“, учредено през 2013-а, чиито акции са разпределени поравно между „Сентръл тено пропъртис“ЕАД и „Технологичен център - Институт по микроелектроника“ АД. Несъстоятелността на това дружество беше поискана още през миналата година.

Тук става дума за шест имота в урбанизираната територия на града (на улиците „Нестор Абаджиев” и „Цар Симеон“), които според градоустройствения план са предназначени за „производствени и складови площи“ и „за движение и транспорт“. При съществуващата инфраструктура оценката на тези терени не може да бъде под 100 евро на квадрат. Или става дума за стойност към 12 000 000 евро.

Изключителен интерес за много инвеститори биха представлявали 78-те дка на автомагистрала „Тракия“ (в землището на пазарджишкото село Драгор), които са в активите на  „Транстрейдинг“ ЕООД на Марио Първанов. Според Търговския регистър Първанов има дялови участия в още шест търговски дружества, сред които и „Сана Спейс хотел Хисаря" АД. Оценката на тези земи не може да бъде под 30 евро за квадрат, или тя е близо 2.5 млн. евро.

Подобен интерес би провокирал и имот от 35 дка, разположен на столичното „Искърско шосе“. В момента той е записан в имотната партида на акционерното дружество „Медицинска техника“, чийто капитал е  449 028 лева. Дружеството се управлява от Борислав Николов.

Тези данни за някого може да са просто суха статистика, но е много важно сега да опишем тези имоти, за да можем да съпоставим техните оценки, след като те бъдат разпродадени. Отсега прогнозираме, че с обезценката на активите на Корпоративна търговска банка златни терени, представени като обезпечение, ще бъдат не продавани, а подарени. А когато те бъдат придобити от нови собственици, ще разберем истинската цена на фалита, загърнат с прокурорско-съдийската тога.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4816 |07.09.2015 6 млрд евро отпуска Германия за бежанците допълнително . 9| 5862 |06.09.2015 Комисар Иванов: Виждал съм деца с отнесени от шрапнели меса . 6| 6962 |05.09.2015 Командарев: Каналджийството не е отсега, а от 2000 г. . 0| 6856 |05.09.2015 Последна жега! Идват дъжд и бури!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads