Реклама / Ads
2| 8684 |10.07.2017 АКТУАЛНО

Кулезич за КСНС и консенсусното мълчание за съсипването на КТБ

.
„Според Румяна Коларова, бивш секретар на президента Плевнелиев, Консултативният съвет по национална сигурност не взема решения. На такъв тип срещи се правели само консултации.По този начин се опита да омаловажи фактите, които изскочиха от втората разсекретена стенограма за КТБ, от срещата в президентството на 7 юли 2014-та година.
 
А фактите са, че великите държавни и партийни мъже, привикани от президента Плевнелиев, се сговарят как да бъде окончателно ликвидирана КТБ след нейния организиран разгром в началото на юни същата година.

Те се съгласяват, че лицензът на банката трябва да бъде отнет. Също и че големите вложители ще пият по една студена, ама много студена вода. И за други работи постигат съгласие. Например, кой да опере пешкира. Но това, разбира се, няма да е истинският КОЙ, задвижил машината на разбиването на банката. Всички присъстващи съгласувано премълчават заветното име. Защо, сетете се сами. Важното е, че това също е решение, взето с консенсус, макар и мълчалив.

Да, обаче г-жа Коларова не смята така. Според нея Консултативният съвет за национална сигурност е някаква елитна седянка, на която велики държавни мъже си споделят разни велики мисли. Те обаче трябва да останат в тайна, понеже са честни и откровени. Излиза, че великите държавни мъже до толкова са свикнали да лъжат, да шикалкавят и да шмекеруват в публичните си изяви, че при президента се чувстват защитени от нахалното обществено внимание. Това да ви прилича на онагледяване на израза омерта? На мен ми прилича. И не защото съм гледала много филми за мафията. Просто в случая сравненията са неизбежни.

Това е съгласувано замитане на следите след съсипването на банката, след което пък се отварят вратите за разграбването на активите й. Днес и подрастващите вече са наясно с последиците. Само че г-жа бившата секретарка на президента невинно твърди, че Консултативният съвет за национална сигурност е само някаква раздумка. Това твърдение ме накара да си спомня, че има специален закон, наречен Закон за Консултативен съвет за национална сигурност в сила от 2009-та година. Да, в него специално е отбелязано, че той е съвещателен орган. Но Консултативният съвет за национална сигурност обсъжда ужасно фундаментални въпроси, свързани със: 1. външната и вътрешната политика на страната във връзка с националната сигурност; 2. гарантирането на гражданския мир, обществения ред, правата и интересите на българските граждани; 3. действията по пресичане или предотвратяване на възникнала опасност за националната сигурност.

Освен това, Консултативният съвет за национална сигурност изготвя становища и предложения. Които биват спускани към съответните ведомства за изпълнение. Значи, консултациите имат и разпоредителен характер. Приети и са вътрешни правила, според които функционира въпросният орган. Негови постоянни членове са хората на най-отговорните позиции в държавата: като се започне от президента, премиера, председателя на парламента, министъра на финансите и се стигне до шефовете на ДАНС и на отбраната. Няма да цитирам целия закон.

Факт е, че го има и това обезсмисля всякакви опити Съветът да бъде сведен до седянка. Наистина, колкото и да се опъваха първо президентът Плевнелиев, а после и президентът Радев да разсекретят двете стенограми за КТБ, инатът им вече си има обяснение. Нарича се страх и гузност. А те са предизвестие за неизбежното възмездие за най-грозната афера в уж европейска България“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7525 |05.07.2017 Кулезич: Законодателната мисъл на Данаил и Емил възстановява Берлинската стена и Желязната завеса . 9| 7893 |15.06.2017 Кулезич: Борисов си изми ръцете като Пилат Понтийски с мажоритарния вот . 0| 6308 |14.06.2017 Люба Кулезич: Словесните бомби на Лозан Панов и погубената чест на българската Темида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads