Реклама / Ads
Frognews
7| 5254 |06.03.2017

КЗК глоби БТВ Медиа Груп с близо 3 млн. лв.

.
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба в размер на 2,9 млн. лв. на „БТВ Медиа Груп” ЕАД. Според регулатора медийната група е извършила нарушения на Закона за защита на конкуренцията - злоупотреба с по-силна позиция при договаряне.

Производството е образувано по искане на „Вирджиния-Ер Ен” ЕООД - Бургас, „Вайтъл-И” ЕООД - Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД - Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД - Благоевград с твърдения за извършени нарушения от страна на „БТВ Медиа Груп” и „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

 

Регулаторът е установил, че определени клаузи в общите условия на „БТВ Медиа Груп“ за разпространение в спътникови (DHT) електронни съобщителни мрежи, в кабелни и IPTV електронни съобщителни мрежи на телевизионните програми на „БТВ Медиа Груп“ представляват злоупотреба с по-силната позиция на предприятието.

 

На първо място КЗК установи, че с посочените Общи условия „БТВ Медиа Груп“ ЕАД, като предприятие с по-силна позиция на договаряне в правоотношенията си с кабелните оператори формира възнаграждението, което тези оператори й дължат, на база минимално гарантиран брой абонати, който не може да бъде намаляван, включително и при установен реален брой абонати, който е по-нисък от уговорения минимално гарантиран брой.

 

На следващо място в производството са събрани данни, че „БТВ“ не ползва ясен и единен критерий, въз основа на който да определя реалния брой абонати на всеки от операторите, а ползва различни източници на информация и различни способи към всеки един от тях.

 

Чрез горепосочените действия ответното дружество налага необосновано тежки условия спрямо кабелните оператори „Вайтъл-И” ЕООД, гр. Сандански, „Цифрова кабелна телевизия” ООД, гр. Пловдив и „Кабел Сат-Запад” ООД, гр. Благоевград, с което извършва злоупотреба с по-силна позиция на договаряне по смисъла на чл. 37А от ЗЗК.

 

С решението Комисията е наложила три отделни санкции от 971 838 лв. за всяко правоотношение на „БТВ“ с всеки един от кабелните оператори и постановява прекратяване на нарушението, което подлежи на незабавно изпълнение. По отношение на „Нова Броудкастинг Груп“ АД Комисията установява, че не са извършени нарушения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Христо Радков: Глобите на пътя няма да спрат жертвите 1| 3488 |23.01.2017 . Над 1,2 млн. лв. глоби на фирми заради лошо снегопочистване в София 0| 3025 |18.01.2017 . Павлова плаши почистващите фирми със солени глоби 1| 3231 |16.01.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ