Реклама / Ads
25| 10502 |14.07.2012 АКТУАЛНО

Л(ъчезар) Иванов става доцент с трудове на Л(юбомир) Иванов?

.
Лъчезар Иванов
Съвпадение при съкращаването на имената на Лъчезар Иванов и Любомир Иванов довело до заблудата.
 

Две от публикациите, които депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов е представил за конкурса за доцент в МУ-София, не са негово дело. Техен автор е проф. Любомир Иванов, бивш директор на Националния център по опазване на общественото здраве, сега съветник по здравните въпроси към КНСБ. Това каза пред Zdrave.net самият проф. Иванов. Най-вероятно съвпадение на имената е позволило статиите да бъдат представени като трудове на д-р Лъчезар Иванов, се отбелязва в сайта Zdrave.net.

След като в сряда Zdrave.net информирал, че д-р Иванов е на път да стане доцент, хора от академичните среди алармирали в редакцията, че единствената публикация в чуждестранно издание, представена от депутата, в действителност не е негова. Става въпрос за публикация в гръцкия сборник Public Health and Health Care in Greece and Bulgaria: The Challenge of the Cross-Border Collaboration, озаглавена Climatic Factors Related to Cerebrovascular Mortality in Sofia. Според предоставеното резюме, публикацията представя резултати от петгодишно проучване (2001-2005) за влиянието на факторите на климата върху сърдечносъдовите заболявания, а като автори са изброени „Ivanov L., R. Chakarova, Z. Spassova, D. Philipov”.

Статия за същото изследване на същия екип е публикувана още през 2009 г. в Българско списание за обществено здраве, специализирано издание на Националния център по опазване на общественото здраве. Първи автор на публикацията обаче е не депутатът д-р Лъчезар Иванов, а проф. Любомир Иванов, тогава директор на НЦООЗ.

„Идеята на тази тема я донесох аз от чужбина, когато в началото на 2000 г. започна да се говори за промените в климата, за влиянието им върху общественото здраве и т.н. Събрах хора, тогава доц. Чакърова беше републикански консултант по бедствени ситуации, другите двама са специалисти по медицинска география, и аз – специалист по public health. Започнахме да работим по тази интересна тема. Много трудно събирахме данни”, разказа с днешна дата проф. Иванов. Той е категоричен, че д-р Иванов няма нищо общо нито с изследването, нито с публикацията в гръцкия сборник.

„Разбира се, че не е Лъчезар, трябва да се чете Любомир Иванов, само че името ми е съкратено”, обясни професорът.

Нещо повече – в резюметата, публикувани на сайта на МУ-София във връзка с конкурса за доцент, проф. Любомир Иванов открил още една статия, чийто автор в действителност е той. Този път става въпрос за публикация в специализираното издание „Здравна политика и мениджмънт”, със заглавие „Здравеопазването в Република България – реалности, предизвикателства”. В нея Л. Иванов е съавтор със С. Спиридонов и Христов Ж. (проф. Желязко Христов, тогава лидер на КНСБ – бел. ред.).

„Вече бях пенсиониран и като съветник по здравна политика в КНСБ изготвих един доклад на вече покойния президент, с който започнахме един дебат по трансформацията на здравната система”, разказа проф. Иванов и допълни, че впоследствие докладът бил публикуван във въпросното издание. „Д-р Лъчезар Иванов няма нищо общо нито с КНСБ, нито с НЦООЗ”, категоричен е той.

На този етап проф. Любомир Иванов няма намерение да си търси правата по съдебен път. Той обаче се пита защо си затварят очите колегите му в МУ-София и отбелязва, че с такива действия се засяга моралът в науката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6965 |12.04.2012 Състоянието на Багата и малката Марина остава критичто . 5| 6610 |29.01.2012 Страната остава скована от сняг и мраз . 4| 6513 |11.01.2012 5 минути остават до Апокалипсиса . 3| 6573 |06.01.2012 Тост за именниците на Водици и Ивановден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads