Реклама / Ads
0| 5946 |06.04.2016 АКТУАЛНО

Лекари от цяла България на протест в София

.
Ще има нов лекарски протест
Лекари от болници и поликлиники от цялата страна се събират днес на протест срещу политиките на здравния министър Петър Москов. Инициатор на недоволството, което ще се проведе в следобедните часове пред сградата на Министерския съвет в столицата, е Българският лекарски съюз.
 
Протестът получава пълната подкрепа на частните болници, на общинските лечебни заведения, на общопрактикуващите лекари, на редица пациентски и неправителствени организации.

Пред Дарик от Лекарския съюз коментираха, че основен аргумент за недоволството е грубо погазване на родното законодателство от страна на здравните власти, които елиминирали лекарите от преговорите по отношение на парите за здраве.

Първоначално лекарското недоволство поведоха общопрактикуващите лекари, които започнаха ефективни протестни действия срещу здравните политики още в началото на миналата седмица. След среща с ресорния министър обаче джипитата решиха да преустановят своите протести, но щафетата поеха частните лечебни заведения. Лекарите в някои болници излизаха пред тях за по час, за да изразят недоволството си от неяснотите около новите правила, по които здравната каса заплаща от началото на месеца.

След като от Лекарския съюз обявиха, че в резултат на тези нови правила онкоболни ще останат без лечение, от съсловието организираха националния протест, който предстои да се проведе днес в 15:00 ч. в центъра на столицата.

Дни след като обявиха намеренията си, лекарите бяха проверени от служители на ДАНС. От държавната агенция посетиха централата на съсловната организация, за да получат подробна информация за предстоящия митинг. Пред Дарик председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев посочи, че основният повод за недоволството е фактът, че лекарите бяха извадени от преговорите, по време на които се разпределят парите за здраве.

„Решението на Управителния съвет на Българския лекарски съюз е да се проведе национален протестен митинг на територията на град София във връзка с грубото погазване на законодателството на Република България и т. нар. решение на надзорния съвет на здравната каса, което си е жив нов рамков договор, но без подписа и без съгласието на Българския лекарски съюз. Това е изваждане на Лекарския съюз от договорното начало. Затова апелираме към въвеждането на по-добри предложения към националния рамков договор от 2015-а година, които могат да създадат предпоставки за по-добър договор, гарантиращ по-добро качество на медицинските услуги през 2017 г. Ние трябва да мислим за следващата година още отсега. Трябва да създадем такива условия, че да гарантираме както на работещите в системата, така и на пациентите по-добра услуга с по-високо качество и с по-голяма сигурност," коментира д-р Венцислав Грозев.

Болници днес няма да затварят. В митинга ще вземат участие само медици, които в дадения момент не са на работа, категоричен беше Грозев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7030 |22.03.2016 Абуаси пред Фрог: До 3 г. и България може да брои атентатите . 23| 5471 |05.03.2016 Младите в БСП: Можем да изправим България на крака . 74| 10626 |24.02.2016 Зофия Шчербак: Съюз между църквата и държавата ще спаси България . 69| 12013 |15.02.2016 Ген. Червенков: Готвят нещо страшно за България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads