Реклама / Ads
32| 12940 |02.06.2015 АКТУАЛНО

Лява ръка, десен джоб - ромски палати за милиони

.
Ромски палати на социално слаби
Между 200 и 500, а понякога и много по-големи суми давали ромски крадли и техни покровители, за да имат полицейска протекция. Самите те си докарвали от „занаята” до 10 000 лева на месец. „Тая къща съм я построила кажи-речи само от мола”, споделя една от джебчийките пред Нова телевизия.
 
Луксозни къщи и коли за стотици хиляди левове, собствениците им са обаче социално слаби и в действителност са забогатели от кражби. Разследване на репортерката Вероника Димитрова разказа, че се оказва дори, че полицията е зад джебчийките, трият се записи от камери, когато е необходимо и се дават пари под масата.

"Бизнесът" на крадлите обаче е бил прекъснат, защото новият шеф на охраната на мола, където охранители убиха от бой мъж, е отказал да взима пари под масата. Гинка и Илиян от Игнатиево са част от героите в репортажа . Те твърдят, че печелят парите си от строителния си бизнес. Къщата им е обзаведена в бароков стил, а синът им е облечен само в дрехи на италиански марки. Възможно ли е този град на лукса да изникне под носа на цялата държава, се пита в репортажа. Прокуратура и полиция отказаха проверка, а НАП за първи път от толкова години решиха да се заемат със случая.

В студиото Димитрова сподели, че е спестила голяма част от кадрите, за да не излага представителите на варненската полиция. Адвокат Хаджигенов обаче заяви, че не е трябвало това да се прави, а е трябвало да се покажат истинските лица на представителите на органите на реда. Проф. Николай Радулов пък напомни от своя страна, че според статистиката дори престъпленията намаляват.

"Факт е, че полицаите край морето имат хотели и те вегетират край престъпниците", каза Радулов. Той поясни, че от 15 години във варненската полиция има проблеми. Хаджигенов добави, че всяка една престъпност се развива чудесно в страната и то благодарение на полицията.

Поведение, недостойно за хора, които би трябвало да са стожери на справедливостта и реда, бе демонстрирано пред камерата на Нова телевизия. Шефът на Трето РПУ във Варна и негови колеги „недоумяваха” как е възможно в местните молове да върлуват организирани банди циганки-джебчийки и то под протекцията на охрана и полиция. „Какво толкова скандално има?”, попита полицейският шеф, след като изгледа видеото, предоставено му от репортера Вероника Димитрова. Друг негов колега заяви, че не полицията, а охраната на мола е пазела джебчийките. „Там е проблемът”, заяви полицаят и в знак на протест напусна срещата в РПУ-то.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7393 |09.04.2015 Томалевски: „Ако защитаваш кауза, челото ти трябва да е чисто“... гащите и джобовете също! . 17| 9984 |12.02.2015 Гяуров: Пеевски и ДПС управляват сектор "Сигурност" в МВР . 9| 8496 |15.12.2014 Адвокати: Лъжесвидетели срещу Цв. Василев печелят от фирмите, които били "заставени" да управляват . 2| 5794 |11.12.2014 Кърменето намалява с 20% от рак на гърдата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads