Реклама / Ads
3| 6582 |17.01.2014 АКТУАЛНО

Личната карта ще е и здравна

.
Личната карта да се ползва и като здравна. Такава идея се обсъжда в здравната каса, а за нея вече e дал съгласието си и премиерът Пламен Орешарски.
 

Просто казано - личният документ ще служи за идентификатор. Отивайки при джипито, влизайки в болница или в лаборатория, болният ще я поставя в специален четец. Той ще подава сигнал в касата, че именно този пациент е при доктора или при лаборанта. На тръгване болният пак ще се "чекира", а НЗОК няма да плаща нищо извън периода на прегледа, хоспитализацията или изследването, пише "Труд".

Преди пристъпването към реализация на идеята обаче, НЗОК ще направи оценка на хардуера и софтуера си, за да се види какво е състоянието им, каква е защитата на информация и т.н.

За да се ползва личната карта като "ключ" към покритите здравни услуги, всеки семеен лекар, лечебно заведение и лаборатория ще трябва да се снабдят с четец. Според плана на НЗОК може да се използват апарати, подобни на тези в граничните пунктове и цената ще е около 40-50 лв. на четец.

Някои експерти смятат идеята за неефективна и посочват, че добрите четци на лични карти, струват 1500-2000 лв. Според други обаче е находчиво решение. "Има четци, които биха свършили работа и на НЗОК, и са за около 200-250 лв. Те може да са и по 40 лв., но на цена производител в Китай или Хонг Конг. При влизането си в ЕС обаче стават към 200 лв.", коментираха експерти. Според тях ако се изчисли точно колко апарата за тази специализирана дейност ще са нужни и заданието се постави на родни производители, тогава стойността им наистина може да падне значително.

"Друг вариант е осигурените да бъдат натоварени с по няколко стотинки за определен период от време и така четците да се изплатят", казаха IT-специалисти. Хрумването им обаче едва ли ще се приеме радушно от осигурените, които все повече се топят, тъй като губят мотивация да плащат вноски на фона на 2 млн. кръшкачи.

Безспорният плюс на системата с чекирането е, че ще бъде невъзможно след като пациентът си тръгне от кабинета на джипито да му бъдат надписвани прегледи. А след като е изписан болниците да отчитат операции на хартия. Само преди дни столична болница примерно отчела поставянето на 15 стави, които била забравила да декларира по-рано пред НЗОК. Подобни случаи поставят достоверността им под съмнение.

Всъщност идеята за личната карта била на Българската асоциация за закрила на пациентите. "Дадохме я още 2009 г., защото е безмислено да се платят по 7 лв. за здравна карта на всеки осигурен и да се купят над 18 000 четящи устройства, вместо да се ползва личната", каза вчера шефът Пламен Таушанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 15733 |15.01.2014 Защо се провали българският преход? . 28| 9688 |13.01.2014 Проф. Алтънков за Фрог: Трябват ни кадри от чужбина . 0| 6232 |13.01.2014 Алтернативна листа ще разцепи БСП . 32| 7199 |13.01.2014 Калфин подаде оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads