Реклама / Ads
12| 7725 |11.12.2013 АКТУАЛНО

Лидерът на "България без цензура" гостува на Шоуто на Слави

.
- Дами и господа, на гости ми е Николай Бареков. Добре дошъл. Защо закъсняхте?
 

- Добре заварил. Закъснях ли? Гримираха ме, сега съм тук.

- Имахте много работа?

- Аз винаги съм имал много работа, дори когато бях тук и ни делеше една стена.

- Защо сега не сте мой колега?

- Това е мой избор, не съжалявам за него.

- Всъщност Вие се махнахте от bTV или Ви махнаха? Аз Ви интервюирам за трети път мисля или за втори.

- Да, дори съм водил и Вашето шоу

- Един път водихте моето шоу, когато правихме едно, как се казваше, Face off, а Лице назаем, точно така. Това е вярно. Вие тогава бяхте острие на сутрешния блок на bTV с достатъчно висок рейтинг и после изведнъж…

- Аз дадох 8 години, мисля че почти 8 от най-силните и най-добрите си години като млад човек на bTV. На финала стана един конфликт, в който бяхме замесени, това вече не е тайна - Люба Ризова разказа за него – няколко лица. Аз бях все пак най-низшестоящ в йерархията и логично беше аз да си тръгна. Всъщност това беше един много добър, макар и малко закъснял ход от моя страна. Не съжалявам за нищо, което се е случило тогава. Не съжалявам за нито един миг от професионалния си път и житейски.

- И сега в политиката. Запознат ли сте с тази, как да кажа, концепция? Тя е. аз ви интервюирам в рамките на за това зрителите да придобият по-широки впечатления, доколкото е възможно за 15-20 минути и след това моите колеги колеги ви интервюират с по-директни, конкретни, неприятни въпроси. На това нещо са се подлагали Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и мисля, че няколко човека от т.нар. Реформаторски блок. Ние поканихме освен Вас още 12 политици, които са според нас в прицела на общественото внимание и затова според нас нещо подобно би могло да бъде интересно. Сред тях са президентът Плевнелиев, бившият президент Първанов. Бойко Борисов. Цветан Цветанов, Лютви Местан и така нататък, вие сигурно сте гледали видеото. И се съгласихте само Вие. Как си го обяснявате това?

- Ами мога да кажа моят личен мотив да дойда тук. Гледах част от Вашите предавания. Наистина в тях има доста остри и верни въпроси. Знам че Вие имахте известни пристрастия към г-жа Кунева, но въпреки всичко предаването Ви беше перфектно с Реформаторския блок. Реших, че моето място е тук, защото тук се задават неудобни и директни въпроси. И предпочитам да ходя в такива предавания, за да дам и пример на политиците, които, учудвам се защо, единият не ходи в едната телевизия, другият не ходи в едното шоу – омразата между българите е доста голяма, за жалост политиците направиха… и то не между българите, а между политическия елит и българския народ, който направи всичко възможно да раздели хората. Тази омраза вече се прехвърли и върху медиите и отношението на политиците към медиите, не смятам, че това е демократично и коректно. Затова съм тук, за да демонстрирам, че точно там, където най-няма да ме жалят, за да видя какво мислят медиите за мен и за моите прояви
- Добре, защо Ви трябваше да ставате политик, изведнъж от журналисти, вие бяхте начело на цяла телевизия с възможностите, които дава тази телевизия, и изведнъж в политиката. Кое ви накара да промените желанията си, намеренията си? От къде сте вие всъщност – от Пловдив?

- От Пловдив. От центъра на Пловдив.

- На колко сте години?

- На 41 и вече карам 42-та си година

- А семейство имате ли?

- Имам семейство. Имам близки хора. Слава Богу, имам дете. Има хора около мене, които ме обичат и аз обичам. Имам живи родители, които са живи, което е много хубаво. Аз съм много рано роден, майка ми и баща ми са били по на 20 години. Искам да кажа г-н Трифонов, че влизането ми в политиката беше акт, продиктуван от две събития. Едното беше малко по-дълго във времето – това бяха предаванията "България без цензура", които преди това имаха друго име, те бяха в bTV, после ги прехвърлих в TV7, пътувах, срещах се с хората, давах им…Ако усетите социално-икономическото положение на българина, наистина рязко контрастира с надеждите, които ние имахме, влизайки в ЕС. Помните тогава какво каза г-н Иван Костов: "Нека да сме най-бедни, но да бъдем в Европа". За жалост откакто сме в Европа ние ставаме все по бедни и не живеем като европейци. Осъзнах в един момент, че да назоваваш проблемите на хората не е достатъчно. Човек трябва да предлага и конкретни решения. А конкретни решения за жалост могат да се предлагат само от хората, които са във властта и имат власт в политиката.

- Вие с какво образование сте?

- Аз съм с висше, магистърско образование, магистър филолог съм, бил съм всичко, почти. Специализирал съм на няколко места.

-          Добре, Вие доста смело на няколко места казахте, че всъщност се готвите да бъдете министър-председател, даже мисля че казахте, че и за президент се готвите.

-          Вижте, не се знае Господ какви избори ще поднесе, и българският народ. Ситуацията е много заплетена, но ще дам и обратния пример. Гледах при Вас хората от Реформаторския блок, няколко човека бяха дошли и Вашите сценаристи зададоха най-логични въпрос: „Добре де вие сега кандидатствате да вземете властта и не искате да бъдете патерица, поне така твърдите, кой ще бъде премиерът?“ И те нямаха отговор на този въпрос, а в края на краищата българският народ иска да знае кой има куража и отговорността да поеме съдбите на държавата в свои ръце, особено в трудни и размирни времена.

-          Т.е. Вие се чувствате остатъчно подготвен на базата на опита си и образованието си, и всичко, което ви се е случило, за да бъдете министър-председател?

-          Г-н Трифонов имам качествата житейски, куражлив човек съм, не съм безразсъден обаче, рационален съм, бил съм всичко в този живот, от най-ниското стъпало съм започнал и стигнах до изпълнителен директор на две големи телевизии, член на няколко борда с международно участие. Специализирал съм в Лондон, във Вашингтон и в Атланта в рамките на CNN International, не че това е важно за едно изпълнение на поста министър-председател. За да си министър-председател в тези времена се иска едно друго качество, освен да познаваш материята, да четеш документи, защото имахме и такива случаи на неграмотни министър-председатели, които не четяха документи, трябва да има човек връзка с хората. Един министър-председател, който сложи стена между себе си и българския народ, с каквито и гласове да е избран на хората, много бързо губи реална представа. И аз това го наблюдавах в предишни случаи. Много бързо губи реална представа какво е дереджето на българския народ. Имаме нужда от министър-председател, който чувства, живее, осъзнава и работи по проблемите на хората.

-          И Вие си мислите, че Вие бихте могли да бъдете този министър-председател?

-          Ами аз не бих забравил хорската болка. С мен и моя екип ние обикаляме непрекъснато. Всеки ден сме на срещи с хората. Виждам отчаяни хора, голяма бедност, а дори и там, където хората не са толкова бедни – отказ на институциите да си свършат работата. Примерно на места няма бройки за лични асистенти и ако имаш дете инвалид, не дай си Боже, ти дори не можеш, не получаваш подкрепа от държавата да бъдеш личен асистент. Или една майка, която има четири деца и която банката й взима жилището, понеже не може да си плати кредита. Как да помогнеш на такива хора?

-          Избран в парламента Вие може да се окаже, че сте новият Яне Янев или новият Волен Сидеров. Даже Вие напоследък, разбрах, че сте се сприятелили отново, въпреки че той изпитваше силна омраза към Вас?

-          Веднага искам да Ви отговоря. Не съм се сприятелил с Волен Сидеров.

-          Спомням си, че Вие бяхте пред Президентството, а той беше на Консултативен съвет и каза, че ще представи вашите там желания.

-          Търсихме човек, който да се срещне с нас и всички избягаха. Да Ви напомня същия ден г-н Борисов си оперира менискуса, за да не дойде на работа, г-н Цветанов го вкараха през „Шератон“ през някакво подземие. Лютви Местан, Орешарски и Станишев ни подминаха също, не дойдоха, имаше полицейски кордон. Единственият, който се осмели да влезе при хората беше Волен Сидеров. Първоначално дори едната част от хората го освирка. Той прие да внесе нашите предложения. След това разбрах между другото, от други хора, присъствали вътре, че и Плевнелиев и Лютви Местан така са обърнали внимание на това, което бях внесъл. Сега, новият Яне Янев или Волен Сидеров – първо все пак има някаква видима разлика, поне според мене, да не влизам в обяснителен режим защо не съм новият Яне Янев или Волен Сидеров. Ние сме казали ясно: „Ние не сме срещу държавата. Ние сме срещу политическата система в този и вид. Ние няма да обслужим и няма да бъдем патерица на трите големи партии в българския парламент – ГЕРБ, БСП и ДПС. Искаме да бъдем тази центристка формация, която ще защитава интересите на хората, включително, ако избирателите дадат по-малко гласове на едни евентуални парламентарни избори, ние ще предложим нашата програма, която в момента пишем - има точки, които днес, ако има време, ще изложа и пред Вашата редколегия – и която политическа сила реши, че иска да работи по тази програма, ние ще й дадем първия глас в парламента, за да има правителство. Що се отнася до тези останали деления – на ляво, дясно – ние сме избрали центъра. Смятам, че в България нито само леви, нито само десни мерки, могат да доведат до тоталната реформа, която цялото общество желае и тука сравненията с "Атака" са неуместни, защото това е една организация, която стои в крайното дясно, тя е по-скоро една антиевропейска организация, докато ние сме проевропейски настроени. Просто искаме България да има достойно място в Европа, да не сме на последно място в Европа – последно място по бедност на регионите, последно място по безработица, последно място по ръст на безработица, по липса на инвестиции. Това е нашата цел и искаме да я постигнем и ще го направим. Дали ще ни изберат хората и първият парламент ще бъдем в правителството и ще имаме определяща роля за нашата програма или ще трябва да минем през един парламент, в който ние да бъдем сериозна опозиция, народът ще се произнесе. Ние сме готови и за двата варианта всъщност.

-          Но името на улицата Ви чака.

-          Ами това може би ще стане след 10-20 години, може и посмъртно

-          Да сме живи и здрави.

-          Само едно знам. Всеки един министър-председател има своя шанс, ако управлява така публичните ресурси, че те да работят за хората и да не краде. Много е важно. Много е малко това, което искаме, но е важно те да не крадат, г-н Трифонов, много е важно да не крадат.

-          Слушам Ви така и се опитвам да разделя заучените фрази от това, което наистина Ви вълнува. Още повече, че аз Ви познавам от доста време. Има съществена промяна. Много хора съм интервюирал. Изглеждате така целеустремен към името на улицата, но въпросът е дали сте подготвен за това, тъй като филология и това, което сте завършили, не е достатъчно само това да чувате хората какво говорят, а трябва да
имате, как да кажа, капацитет…

-          Не е хубаво да говоря така, но дайте да видим какви министър-председатели имахме. Имахме един 2001 г., който беше с неясно образование. Оказа се бакалавър по военна дейност, говоря за Негово величество царя. Г-н Станишев е историк по образование. На него първият му работен ден беше в Министерски съвет като министър-председател. Другият, който преживяхме наскоро е пожарникар по образование. Не смятам, че магистър по филология звучи по-зле от тези.

-          Логично е сега филология, така като ги редувате.

-          Но за жалост не това ме мотивира и не това аз искам да изтъкна. В края на краищата имам опита и съм управлявал системи. Да управляваш правителство и държава трябва да знаеш как се управлява система. Системата не се управлява като просто седнеш на бюрото и натискаш едни копчета и привикваш министрите.

-          Имате предвид системата телевизията, която Вие сте управлявал?

-          Системата телевизия, разбира се. Самият Вие знаете, Вие сте може би най-успешният продуцент в България, не иска да обидя други продуценти, с които аз съм работил през годините, но Вие самият знаете, че колкото повече опит натрупвате в управлението на една система, ставате все по-добър, губите по-малко време за дребни неща и за дребнотемие. Един министър-председател трябва да има глобалната визия, той трябва да им стратегията и да бъде добър кадровик.

-          А имате ли екип?

-          Това е един въпрос, на който аз исках да отговоря още тази вечер и бях помолил, но форматът не го позволи, да доведа с мен 4-5 млади хора – икономисти, юристи, които работят с мене вече няколко години, част от тях имат добри биографии, но нямах възможност да ги покажа тази вечер. Каня ви утре на нашата кръгла маса по правосъдие и вътрешен ред, която ние сме озаглавили „Чисти ръце“. Там ще бъдат наши политически партньори. Ще бъде доста интересно. Да видите част от този екип и нашите десет предложения за т.нар. операция „Чисти ръце“. Имаме екип, но не сме събрали напълно нашия екип, не сме го окомплектовали. Ние имаме нужда от малко време и точно поради тази причина не бързаме да има избори в този момент, защото ако има избори сега по коледните празници, ние не сме готови. Нямаме структура, програмата ни не е готова. И бяхме достатъчно честно и към избирателите, и към Вас медиите да кажем, че ние ще се подготвим за месец май, когато дори ще представим управленска програма, нищо че това са европейски избори, понеже въпросите към нас са най-неудобни, всеки казва „Ама какво прави Бареков в политиката, няма програма, няма идеи. Твърдя, че ние имаме най-много идеи до момента и мога да Ви изброя някои от тях – идеята за казармата, идеята за безплатни таблети за всяко дете от 1-ви до 12-ти клас. Четох днес вашите седем предложения за реформи в държавата, 5 от тези ваши предложения категорично ние подкрепяме и смятаме, че те са също и наши идеи, както и ваши, разбира се. Така че идеи имаме в изобилие, но понеже ни обвиняват политическите ни опоненти, че нямаме идеи, искаме още за европейските избори да подготвим и готова управленска програма, която сега пишем за първите няколко години, но като цяло ще искаме програмата да обхваща няколко петилетки, защото България има нужда от стратегическа визия за развитието на страната.

Следва продължение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6754 |27.11.2013 Царисти напускат НДСВ, идват в "България без цензура" . 26| 6896 |04.11.2013 "България без цензура" отваря врати за отцепили се реформатори . 0| 6363 |05.06.2013 "България си ти!" стартира проект за мобилен дентално-лазерен кабинет със собствени средства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads