Реклама / Ads
0| 5799 |25.02.2008 АКТУАЛНО

Липсата на официална национална доктрина събра експерти и политици

.
МВнР предложи за дебат набързо компилиран текст за българите по света, без да идентифицира големите проблеми и да предложи механизми за решаването им. От ГЕРБ апелираха към национална дискусия.
 

 

Предложеният от МВнР докладът за “Българите по света и държавната политика” провокира важен дебат по проблемите на българите извън държавните граници, колкото и нееднозначно да е това понятие. Текстът на Външно министерство проявява амбицията да стане основа за този дебат, но, за съжаление, е отчайващо непълен и остарял. През 21 век, година след пълноправното членство на страната в ЕС българските общности в чужбина продължават да се чувстват като сирачета на майка България до голяма степен и поради липса на цялостна визия за техния профил, специфики и проблеми. Ето защо кухо звучи и репликата на премиера Сергей Станишев за това, че България била навсякъде, където имало дори и един българин.

ПП ГЕРБ инициира този дебат с амбицията да го превърне в общонационална  дискусия, защото проблемите на българите зад граница са част от политиката на държавата като цяло, а поставянето им едва сега на дневен ред говори за закъсняла реакция. Днес експерти, историци и политици откроиха важни акценти в проблематиката и дадоха заявка за изпълването на подобни документи със смисъл и с инструментариума за прилагането на активни политики, насочени към българите в чужбина. Специално беше изтъкнато и наличието на национална доктрина, изработена от сериозен академичен екип, на която обаче не е предоставена силата на официален държавен документ.

Заключението от дискусията е, че в съдържанието на представения от МВнР доклад не се откриват сериозни ресурси, за да стане той работеща основа за реални политики към българите по света. Експертната комисия по външна политика и европейски въпроси към ПП ГЕРБ предлага на правителството да организира незабавно национална дискусия по изработването на стратегия за българите по света с участието на всички политически партии, представители на гражданското общество и неправителствения сектор, както и представители на българските общности зад граница.

От ГЕРБ смятат, че:

- политиката към българските общности в чужбина трябва да бъде в синхрон с усилията за създаване на добри икономически и социални условия за висококачествено образование и професионална реализация на младите българи у нас;

 - извеждането на държавната политика спрямо българите зад граница като приоритет на изпълнителната власт се налага, не само поради наличието на демографска катастрофа в България и увеличаващата се липса на квалифицирана работна ръка у нас, но и за запазването и утвърждаване на българската идентичност и дух;

- българите зад граница притежават ресурси, материални и духовни, които могат да бъдат използвани в интерес на страната.

Препоръките в този смисъл са:

-  Държавната Агенция за българите в чужбина да се преструктурира в Агенция с национален приоритет, като пъровстепенен разпоредител с бюджетни средства. 

- Държавната агенция за българите в чужбина да има функции и приоритети, които да координират и контролират цялостната дейност, отнасяща се до българите по света. 

- Чрез изготвяне на национална интеграционна и ремиграционна политика към българите в чужбина, да се осигурят стартови условия (работни места, социална и образователна политика и т.н.) на желаещите да живеят в страната българи.

- Да се облекчи признаването на предишни компетенции, квалификации и образователни цензове на завръщащите се българи, за да се осъществява адекватно техния интеграционния процес в родината. 

- Да има диференцирана и ясна политика от правителството към държавните училища зад граница. 

-  Редът за получаване на българско гражданство да се съобрази с европейските норми и да осигури прозрачна и строго контролирана процедура за тази цел. Законосъобразното и срочно съгласуване между различните институции при искане за българско гражданство да се контролира от Агенцията и да се връчва на тържествени ритуали на български национални празници. 

- Към Агенцията да се учреди Фонд за създаване на институт, който да популяризира българската култура и да утвърждава българското национално самосъзнание. 

- Редът за функциониране и контролиране на българските културни центрове по света да се съгласува с Агенцията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5689 |25.02.2008 В Холивуд все още има място за старите кучета . 0| 8627 |24.02.2008 Линдзи Лоън и Еди Мърфи са най- слабите актьори . 1| 6015 |24.02.2008 Стресът и свободната продажба на оръжие провокират касапниците . 0| 6966 |23.02.2008 „Зрънцето и мулето" взе „Сезар" за филм на годината в Париж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads