Реклама / Ads
41| 6976 |22.05.2011 АКТУАЛНО

Лютви Местан: Атака еволюира с фашизоидните си прояви

.
Лютви Местан
Българският днешен национализъм прави актове срещу човешките права. Цветанов и Борисов носят своята отговорност за превръщането на Атака във фактор в българската политика. Атака астрашава европейската легитимност на държавата.
 

Днешните дни не са добри, те не кореспондират с пътя, който е избрала България. Това, което се случи в центъра на ДСофия не беше инцидент. Това беше груб националистически взлом в храма на мюсюлманите, каза Л. Местан в предаването Неделя 150 по БНР.

Българският днешен национализъм прави актове срещу човешките права. Оскверняването на религиозни ритуали е делегитимация на държавата. Атака бламира властта, поставя на изпитание гражданския мир. Застрашават европейската легитимност на държавата. Държавата не може да изплаща дистрибуция на Атака. Оставането на Атака във властта поставя на карта не само персоналната отговорност на Цветанов, но и отговорността на премиера Борисов. Те носят своята отговорност за превръщането на Атака във фактор в българската политика. Статута им на коалиционен партньор ескалира фашизоидните им прояви, каза Местан.

Единственият възможен политически отговор на Борисов е, че най-важен е етническият мир в страната. Съдебната система трябва да приложи цялата строгост на закона, който дефинира подобни действия като особено тежки престъпления. Тези разпоредби трябва да бъдат приложени решително, препоръча депутатът на ДПС.

Ахмед Доган обяви, че се задават предсрочни избори и че без гласовете на ДПС не може да се избере президент на страната. На митингите обявихме, че разговорите за президентския вот трябва да се пренесат на плоскостта на идеите. Първо трябва да се представят програмните си виждания, трябва да имаме национална визия за развитие на страната ни поне за 20 години напред. Говоренето за това не трябва да се превръща в политическо клише, препоръча Местан.

Има нужда от вот на недоверие, обяви Местан и има нужда да се прецени дали ГЕРБ е в състояние да се коригира под натиск на опозицията и на цялото общество. Нашата прогноза е за предсрочни парламентарни избори.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6295 |21.05.2011 Г. Първанов: Етническото напрежение е опасен сценарий за България . 108| 33427 |19.05.2011 Без думи - ученичка пише писмо до Левски! . 16| 7705 |18.05.2011 Митрева - изолирана, но бурно аплодирана . 13| 10862 |17.05.2011 Член на ЕП написа книга за пребити и убити бг журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads