Реклама / Ads
44| 16477 |28.03.2018 АКТУАЛНО

Лондон: Има 200 доказателства, че Русия стои зад атентата срещу Скрипал

.
Има около 200 доказателства, които сочат, че в опита за покушение срещу бившия руски разузнавач Скрипал и дъщеря му Юлия стоят руски служби. Британското правителство е споделило „безпрецедентна разузнавателна информация“, за да убеди другите, че именно Русия е извършила първата атаката с химическо оръжие в Европа след Втората световна война.
 
Това пише британският вестник The Independent. Супер секретната информация Лондон е предоставил на най-близките си съюзници дни след опита за убийство в Солсбъри. По-късно с разкритията са били запознати още около двайсетина правителства. По този начин 23 страни и НАТО предприеха най-масовото в историята изгонване на руски дипломати.

Материалите, които са представени включват „чувствителни“ доклади от военната изследователска лаборатория в Портън Даун, както и обяснения как са били получени. 

 

Директорът на лабораторията Гари Ейткенхед е категоричен, че всички изследвания са извършват много прецизно и се проверяват по няколко пъти, преди да бъдат обявени като доказателство. Той изключва всякаква възможност за манипулация или пребързаност на заключенията.

 

Свръхсекретната информация, която обикновено се споделя обикновено само между „петте чифта очи“: Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада, този път е представена и на други съюзници. На някои страни е било споделено различно количество от тази информация. Тези данни са представени и на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който искаше повече доказателства за вината на Русия.

 

Москва на свой ред лансира версията, че веществото „Новичок“ би могло да „изтече“ от самата лаборатория Портът Даун. Ейткенхед обаче е категоричен, че това е пропагандно твърдение и абсолютно невярно. Самите руски източници знаят, че това е невъзможно, контрира директорът на секретната военна лаборатория.

 

Премиерът Тереза Мей е инструктирала разузнавателните служби да „разрушават“ руската дезинформация като използват „всички налични средства с които разполагат“. Така Великобритания ще започне контрапропагандна война срещу Русия,

пише британският вестник The telegraph.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 10665 |18.03.2018 Руски дипломат: ”Новичок” е от британска лаборатория, Лондон: Русия има запаси от отровата . 24| 22811 |15.03.2018 Атлантическият съвет: Спрете незабавно процедурата по ремонта на МиГ-29 в Русия! . 4| 5507 |09.02.2018 САЩ: Русия да спре бомбардировките в Сирия . 12| 9359 |23.07.2017 Пентагонът: Русия е най-опасната държава в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads