Реклама / Ads
26| 5651 |30.05.2015 АКТУАЛНО

Маковей: Борбата на политиците с корупцията е борба със самите тях

.
Моника Маковей
Проблемът на политиците, конкретно в посткомунистическите държави е, че те не искат да се борят с политическата корупция, защото това е борба срещу самите тях. Ако в дадена държава има политическа корупция, това означава, че има корумпирани политици. Това каза в интервю за bTV архитектът на съдебната реформа в Румъния Моника Маковей.
 
Не всички - някои от тях, но броят им може да е проблем. И ако бъдат разследвани, може да стане така, че да отидат в затвора и имуществото им да бъде конфискувано. Кой от тях би искал това?!, допълни тя.

А политиците притежават инструментите да се опитат да спрат този процес. Затова или трябва да имате политик, който наистина да има волята, или да имате такъв разследващ. В началото е достатъчно дори един такъв, който да е готов да поеме риск и да си върши работата без да се страхува - да работи по определен случай, независимо дали е срещу министър, олигарх или когото и да било, смята Маковей.

Достатъчен е. В началото винаги стои един човек. Той ще увлече още един и още един. Така се случва прогресът. Когато аз започнах, бях сама в правителството. Само президентът ме подкрепяше, но бях сама. После намерих главен прокурор за Националната агенция за борба с корупцията, която създадохме. После той доведе други хора, като него. За това става дума. Мартин Лутър Кинг е бил един човек, който е

За мен е важна простичката идея, че хората трябва да плащат за престъпленията, които са извършили според закона. И той трябва да бъде прилаган еднакво за всички - и за бедни, и за богати. И ако си политик, престъплението ти е с много по-голяма тежест, защото политиците предвождат държавата и нацията, смята румънката.

За мен герои са хората, които се борят да приспособят света към себе си, а не да приспособят себе си към света. Защото само хората от тази категория носят прогрес и промени. Като Джовани Фалконе - застанал срещу мафията. Мартин Лутър Кинг - борил се за равноправие и да наложи идеите си, като общочовешка ценност в обществото по онова време в Америка. Това са героите, които водят човечеството напред, споделя тя.

Тази седмица много български политици осезаемо се подразниха от присъствието на една румънка у нас. Моника Маковей - архитектът на изключително резултатната съдебна реформа на съседите - над 1000 дела за корупция във властта само за 2014 г. и ефективни присъди за висши държавници, които могат да сформират цяло правителство в затвора.

В България нещата не стоят така - нито една влязла в сила осъдителна присъда срещу бивш или настоящ министър, депутат, шеф на агенция или магистрат. За да се поучим от румънския опит, гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" покани Моника Маковей у нас. Учудващо, присъствието й предизвика скандал.

Български министър заяви, че тя има лош имидж в Румъния. Така е - човек, който вкарва в затвора корумпираните държавници и магистрати няма как да се къпе в тяхната любов.

Моника Маковей: Промените в Конституцията са прахосване на време"Само тези, които дръзват да предприемат нещо, ще успеят", заяви архитектът на румънската съдебна реформа

Бивш министър на правосъдието, адвокат на човешките права, прокурор, най-омразният човек за управляващите в Румъния. Защото преди 10 години Моника Маковей започва война с корупцията, която днес носи безкомпромисни ефективни присъди за политици, магистрати и влиятелни бизнесмени, злоупотребили с власт, пари и служебно положение.

Твърди се, че преобърнала системата, като вдъхнала самочувствие на румънските съдии и прокурори. Казвала им: „Вие сте магистрати. Независими сте. Не трябва да вдигате телефона, когато ви звънят политиците". Магистратите остават убедени в това дори след като Моника напуска системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 132| 77212 |24.05.2015 Моника Маковей: Борисов ви лъже за борбата с корупцията, трябва ви непоколебим прокурор . 19| 9729 |31.03.2015 Н. Цонев за Фрог: Цв. Василев даде знак, че ще продължи борбата, Борисов е манипулатор . 28| 6464 |14.10.2014 Харалан Александров: Има осаферяване у политиците . 30| 10309 |30.09.2012 Кобра, ред е на политиците. Нокаут!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads