Реклама / Ads
2| 6047 |01.12.2018 АКТУАЛНО

Манолова: В половината от арестите условията са по-лоши и от тези на Иванчева

.
Мая Манолова
В половината от арестите условията са много по-лоши, показват проверките на омбудсмана. Не се боря за правата на Иванчева, в килията й след нея ще има други хора. Това заяви омбудсманът Мая Манолова.
 

181 проверки сме направили в места, които човек няма право да напусне по свое желание - психиатрии, домове за възрастни, арести, 75 от тях в затворите, изпратили сме 210 препоръки, обяви Манолова по Нова тв по повод разпространените снимки от килията на подсъдимата Десислава Иванчева.

 

Аз не се боря за правата на Иванчева, а за правата на всеки арестант или затворник, обясни Манолова. В половината от арестите условията са много по-лоши, каза още омбудсманът. След извършена проверка, пращаме снимки, каза тя.

 

Никой не очаква луксозни условия, но трябва да има условия, които запазват човешкото достойнство, обясни Мая Манолова.

 

След Иванчева в тази килия ще попаднат други хора, моят ангажимент е и към тях, подчерта омбудсманът.

 

Тя коментира и сагата с майките: „На каузата на майките на деца с увреждания посветих 7 месеца от моята работа ,а майките са посветили години от живота си. Минахме през какво ли не, отделихме десетки дни и стотици часове в изработване и подобряване на текстовете и в Закона за личната помощ и в Закона за хората с увреждания. На практика, с моя екип през август не почивахме, за да подготвим тези проекти и наистина сега, когато вече сме на финала, аз все още не мога да се зарадвам, тъй като при тази тотална липса на доверие в почтеността на обещанията на институциите, аз ще си отдъхна, когато видя парламентът да гласува окончателно текстовете”, каза Манолова.

 

Последният случай на промяна на договореностите с майките, по думите на Манолова, се случил под надзора на експерти на финансовото министерство. „Не искам да кажа, че идеята е била да блокират изобщо Закона за личната помощ, а да кажем по-меко, че са искали да се презастраховат, че няма да се похарчат повече пари, но при тази презастраховка те излагаха на риск хора в уязвимо положение и с най-тежки увреждания. Това беше огромен риск. Това означаваше - ако се лимитира предоставянето на лична помощ в рамките на определена сума пари, в случая на 71 млн. лв. , това означаваше след 1 септември хората да останат без лична помощ”, посочи тя.

 

„Няма обяснения защо трябваше 7 месеца да минем през това и накрая да се случи това, което трябваше. Беше ясно, че тази кауза е справедлива, беше ясно, че исканията на майките са абсолютно основателни, беше ясно, че става дума за достойнството на тези хора, че те имат подкрепата на цялото общество. Защо беше това упорство наистина не разбирам”, каза омбудсманът.

 

Факт е, че протестът на майките събуди гражданското общество, каза тя и добави: „Искаме реформа. Те показаха как човек може да стои докрай зад една справедлива кауза, как може да се съобрази със собствения си интерес и на цялото общество и как може да даде знак, че така трябва да се отстояват каузи”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6664 |21.04.2018 САЩ пак ни критикуват за затворите, арестите, корупцията... . 14| 20090 |13.04.2018 Татяна Дончева: Пеевски държи на каишка половината от министрите . 6| 10596 |13.12.2017 АБСУРД! Издирват Цветан Василев по арестите и затворите, а не на посочения от него адрес в Сърбия . 0| 5835 |09.04.2016 Манолова: Арбитражните съдилища у нас са стотици със стотици хиляди дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads