Реклама / Ads
17| 6530 |18.11.2014 АКТУАЛНО

Мавродиев или Христов сменят Искров до седмица

.
Иван Искров
До седмица дългогодишният управител на Българската народна банка Иван Искров ще подаде оставка. Като компенсация за предсрочното прекратяване на мандата той ще бъде избран за представител на България в международна финансова институция, съобщиха запознати.
 
Управителят на БНБ се появи вчера по обяд на непланирана предварително среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тя е била по искане на гуверньора. След около 25 минути Искров напусна сградата в служебния си мерцедес, без да спре пред чакащите го журналисти. Според запознати на излизане от кабинета на премиера управителят на БНБ е бил видимо изнервен и е заявил, че няма да говори с медиите.

За наследник на Искров управляващите обсъждат няколко варианта. Според слуховете сред кандидатите е бившият председател на Сметната палата Валери Димитров, който беше сменен при кабинета „Орешарски". Той обаче отрече с него да са водени такива разговори.

В оборот се завъртяха също имената на сегашният подуправител на БНБ Калин Христов и на шефа на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. Вчера двамата не отговаряха на мобилните си телефони. По-нереалистични варианти за поста са други две имена, които се спрягаха вчера - на служебния министър на финансите Румен Порожанов и на Светослав Гаврийски, който бе управител на БНБ в периода 1997-2003 г., а сега е главен изпълнителен директор на „Алианц Банк България".

Още в края на юли Борисов поиска оставката на Искров заради лошия контрол на БНБ над банковата система у нас, предизвикал кризата в КТБ. Преди седмица в същия дух се изказа и министърът на финансите Владислав Горанов. Вчера председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова призова отговорност за кризата с КТБ, чийто лиценз беше отнет наскоро, да понесе целият управителен съвет на БНБ начело с Искров.

В края на октомври Искров заяви, че ще подаде оставка веднага щом бъде намерено решение за КТБ и след сформиране на стабилно управляващо мнозинство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 10462 |07.08.2014 М. Христов за Фрог:2-3 млрд са кражбите от ДДС, 3 млрд. от злато, 1,5 млрд- от акцизи . 47| 7040 |23.08.2011 Да бъдем реалисти - Румен Христов ще е президент . 3| 12162 |29.12.2008 Стефан Мавродиев – Маврото навърши 65 години . 0| 9219 |21.11.2007 С 5 нови песни Георги Христов прави юбилеен мегаспектакъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads