Реклама / Ads
11| 6036 |21.12.2011 АКТУАЛНО

И медиите тръгват по следите на подпалвачите

.
Георги Лозанов
Съветът за електронни медии (СЕМ) призова медиите да помагат на МВР в разследването на стихийно увеличаващите се през последния месец палежи на коли в София и в страната.
 

 

Регулаторът излезе със становище след многобройни оплаквания от зрители на Би Ти Ви, че телевизията е поощрила неизвестните подпалвачи със свой материал по темата.

 

В становището се цитират извадки от въпросните сигнали, визиращи предаването "бТВ репортерите", излъчено на 17 декември със заглавие "Пиромания". "Кадрите бяха изключителен стимулатор за подпалвачите... За мен това беше чист наръчник как да подпалим автомобил..."; "Видео-урок за хората с лабилна психика и подрастващото ни поколение..."; "Вече е късно, защото информацията отиде до хора, които биха се възползвали от нея..."; "Журналистиката е в полза на обществото, а в случая вреди...", се казва в част от писмата до СЕМ.

 

Интересно е защо същите тези хора не се възмущават от всевъзможните кримки на големия и малкия екран, които са наръчник за всякакъв вид престъпления, както и за тяхното разкриване.

 

Председателят на съвета Георги Лозанов все пак отбелязва, че в повечето материали по темата "личи загриженост за възможните предпазни мерки срещу маниакалните действия на подпалвачите, желание за сътрудничество с полицията и подкрепа към гражданската самоорганизация срещу подобни действия".

 

Въпреки това въпросното предаване от 17 декември преминало "деликатната граница между информирането за едно опасно разрастващо се явление и рискът начинът, по който се информира за него, да окуражи и обслужи възпроизвеждането му". Медийният експерт допълва, че рискът това явление да доведе до масова психоза определя на медиите още по-ключова роля в решаването на проблема.

 

"Съветът за електронни медии не би допуснал намеса в програмната политика на никоя медия, но се обръщаме към вас, заради влиянието, което имате върху общественото мнение в страната и осланяйки се на социалната отговорност, която Би Ти Ви неведнъж е проявявала в кризисни ситуации. Независимо от конкретния повод, напомнянето на СЕМ се отнася и до останалите медии, които отразяват темата и се изправят пред същия проблем", завършва позицията на медийния регулатора, подписана от Георги Лозанов.

 

Призивът на СЕМ става факт едва 5-6 дни, след като премиерът Бойко Борисов стовари вината за палежите върху медиите. В свое изказване той каза, че според него най-правилно е тези случаи да не се отразяват, за да не насърчават подпалвачите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8039 |20.12.2011 Разчитаме на "Посейдон" да ни вкара в Шенген . 17| 6547 |18.12.2011 Отиде си бащата на “нежната революция” . 12| 20300 |14.12.2011 Софиянски и Христо Друмев тайно продават Парк-хотел „Москва“ . 32| 10924 |13.12.2011 О. Минчев: Парите от цялата Менделеева таблица отиват у олигарсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads