Реклама / Ads
6| 9517 |30.05.2019 АКТУАЛНО

Мениджъри от КТБ: Има още причини да се иска оставка на Горанов

.
Владислав Горанов пред КТБ
Още една причина за оставка на Финансовия министър Горанов. На снимката се вижда, как Владислав Горанов гордо и с ентусиазъм придружава първите синдици при встъпването им в длъжност в КТБ. Това се случва през март 2015 г.
 

В интервю пред „Капитал“ на 11 ноември 2016 г. министърът на финансите заявява следното:  „Ако има твърдения и факти, които да поставят под съмнение действията на синдика, ще се радвам да се запозная с тях, за да мога да сезирам управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.“

 

Създаде се впечатление, че държавата следи зорко за дейността на синдиците и за максималното попълване масата на несъстоятелността на КТБ, но действителността е съвсем друга.






През последните 2 години са изпратени десетки сигнали до Фонда за гарантиране на влоговете в банките, БНБ, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на икономиката Емил Караниколов за констатирани нарушения от страна на синдиците на КТБ, за изпуснати активи и т.н. Не последваха абсолютни никакви действия. Напротив – председателят на УС на Фонда беше повишен в подуправител на БНБ, а на негово място застана бивш юрист и пълномощник на синдиците на банката!?

 

На 15.01.2019 г. изпратихме поредното писмо до министър-председателя и до министрите на финансите и на икономиката за нередности по публикуваната първа сметка за разпределение и за опита да бъдат ощетени десетки държавни предприятия чрез фалшиви договори за залог. Получихме единствено отговор от Владислав Горанов, в който той ни обясни следното: „Министърът на финансите не упражнява контрол върху дейността на фонда и на синдиците.“

 

Това не е единственото писмо от Горанов до нас, в което показва незаинтересованост по казуса КТБ. На какво се дължи тази метаморфоза в поведението на министър Горанов по темата КТБ, ние не знаем и можем само да гадаем.






Да припомним само, че синдиците се назначават от най-големия кредитор на КТБ, а именно Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Управителният съвет на Фонда се състои от петима членове, които се назначават по следния начин:
1. Председателят на управителния съвет - от Министерския съвет;
2. Заместник-председателят - от управителния съвет на Българската народна банка;
3. Един член - от представителната организация на търговските банки;
4. Двама членове - съвместно от председателя и заместник-председателя на УС.

 

Относно незаинтересоваността на Горанов по казуса КТБ FrogNews публикува обширен материал още през април 2018 г. 

 

Страшното в случая за държавата не са 6-те милиона лева надплатени субсидии на партиите, а фактът, че на министърът на финансите Горанов явно не му е първа грижа липсата на средства в КТБ и във Фонда за гарантиране на влоговете.

 

По наши сметки синдиците на КТБ са похарчили близо половин милиард лева - толкова колкото успяха да разпределят на кредиторите на банката, а Фондът освен че е почти празен, дължи над 1,1 млрд. лева на Световната банка и на ЕБВР. И не на последно място – този заем на Фонда е гарантиран от държавата!

 

Източник: Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8717 |19.04.2019 Елена Йончева: АПИ крие нещо, за да не иска независима експертиза на пътищата . 4| 9938 |10.04.2019 Съпруги на свидетели по ”Делото КТБ”: Бисер Лазов е поискал мъжете ни да са в ареста . 20| 15084 |24.03.2019 Бенатова: Искам извинение от Недялко от ПИК и Славчо Велков, никой не ме е ”активирал” . 24| 35845 |05.03.2019 Само във Фрог: Министър и медиен олигарх поискали да „падне“ главата на журналистката Валя Ахчиева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads